Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΞΩ ΑΠ΄ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ 417

*Τελικά το είπε και το έκανε ο ΠΑΣΟΚΟΣ Αυτοδιοικητικός. Όπως ακριβώς έγραψε πριν λίγο καιρό αποκλειστικά ο ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ, η προαναγγελθείσα συγκέντρωση για να βρεθεί ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ στον Δήμο Αγράφων, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο σε τόπο μάλιστα ιστορικό και ευλογημένο.

* Καλή η κίνηση αυτή συντρόφια αλλά μάλλον αργοπορημένη. Γιατί το τραβήξατε τόσο πίσω μωρέ αδέλφια, τι περιμένατε τόσο καιρό; Μήπως … φώτιση από ... άνωθεν;

* Μεγάλη η σύναξη και δικαιολογημένη για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Όμως υπήρξαν και άλλα θέματα ιδιαίτερα σοβαρά για τον τόπο, όπως π.χ. η περίπτωση της έδρας του Δήμου Αγράφων, αλλά τέτοια κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού δεν είδαμε, ή μήπως έγινε και δεν την είδε κανένας…

* Τον Γιατρό Γιώργο Τόλη ακούστηκε πολύ τελευταία ότι θα στήριζε για υποψήφιο στον Δήμο Αγράφων το ΠΑΣΟΚ. Για όσους δεν γνωρίζουν ο κ. Τόλης συμμετείχε στον συνδυασμό του Χρήστου Δημητρόπουλου στον Δήμο Ασπροποτάμου όπου διετέλεσε μάλιστα και πρόεδρος του ΔΣ. Κάτι τέτοιες κινήσεις κάνει μερικές φορές το ΠΑΣΟΚ και … πάνε όλα ρόδινα.

* Βέβαια τέτοια υποψηφιότητα δεν ήταν δυνατό να στηριχθεί, όμως και δυο ακόμη σοβαρά θέματα που χειρίστηκαν οι τοπικοί ΠΡΑΣΙΝΟΙ άρχοντες, μαντάρα τα κάνανε. Δείτε λίγο τι έγινε με τον αριθμό των Δήμων- αλλαγή έδρας – το πέρα – δώθε με τον εκλεκτό του ΠΑΣΟΚ στο Καρπενήσι και μετά βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

* «Τους έπεφτε βαρύς ο Καραμπάς», μου είπε προχτές, ανήμερα του Αη- Γιαννιού επώνυμος ΠΑΣΟΚΟΣ. «Τώρα μετά την «σφαλιάρα» τρέχουν και δεν φτάνουν. Αν χάσουν τον Δήμο να δούμε τι θα μας πουν;». Δεν ξέρω του είπα φίλε μου τι θα γίνει τελικά. Γνωρίζω όμως καλά ότι αυτά που λες εσύ τα λένε και οι περισσότεροι ψηφοφόροι του Κινήματος στο Καρπενήσι. Λέτε να έχουν όλοι αυτοί άδικο; Ο χρόνος θα δείξει.

*Τον Γιώργο Λάγαρη ήθελαν πολλοί, επώνυμοι και μη, ως υποψήφιο στον Δήμο Καρπενησίου. «Προχώρα Γιώργο και θα είμαστε όλοι δίπλα σου», έλεγαν μέχρι πρότινος σχεδόν κάθε μέρα στο νεαρό Δικηγόρο, προσπαθώντας έτσι να τον πείσουν να διεκδικήσει τον Δημαρχιακό θώκο. Ο Γιώργος όμως έχοντας νωπά στην μνήμη του τα τελευταία συντροφικά «στηρίγματα», στις περασμένες Βουλευτικές εκλογές, τους είπε ευχαριστώ δεν θα πάρω και δεν πήρε.

* Στην διάθεση του ΠαΣοΚ έθεσε εαυτόν για τις προσεχείς εκλογές, ο Δήμαρχος Καρπενησίου, όπως δήλωσε μετά την «ιστορική» ομόφωνη απόφαση της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ευρυτανίας, να τον προτείνει ως υποψήφιο Δήμαρχο του νέου Καλλικρατικού Δήμου. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο Βασίλης Καραμπάς και πριν την απόφαση αυτή, όταν η ΝΕ ΠΑΣΟΚ, πρότεινε άλλον, ποιο κατάλληλο για υποψήφιο στο Καρπενήσι και τότε εαυτόν στην διάθεση του κόμματος είχε θέσει. Τότε όμως σύμφωνα με τους “ειδικούς”, δεν ήταν κατάλληλος για να ηγηθεί μια τέτοιας δύσκολης προσπάθειας, τώρα που ήλθε ο Μπακογιάννης γιατί ξαφνικά έγινε ο καταλληλότερος; Τι άλλαξε μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα και ήλθαν τα πάνω – κάτω;

* Και κάτι άλλο. Αν πει ΟΧΙ ο Καραμπάς στην πρόταση της ΝΕ ΠΑΣΟΚ, να με θυμάστε ότι θα έχουμε καινούργιες κινήσεις τακτικής από τους “ειδικούς” ...

* Οι ειδικοί, όχι σαν τους ανωτέρω, κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για τη ρύπανση των επιφανειακών υδάτων της Ελλάδας, καθώς διαπιστώθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις επικίνδυνων ουσιών. Πρόσφατη μελέτη αναφέρει πως 16 στις 18 ελληνικές λίμνες βρίσκονται από μέτρια έως κακή οικολογική κατάσταση. Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, προκύπτει ότι έχουν καταγραφεί σε μεγάλους ποταμούς και λίμνες, υψηλές συγκεντρώσεις μολύβδου, νικελίου, υδραργύρου και τοξικών ενώσεων. Στη μελέτη που παρουσίασε το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων- Υγροτόπων στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, προκύπτει ότι 18 φυσικές και τεχνητές λίμνες δεν βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, ενώ μόλις δύο βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Για τις υπόλοιπες 32 λίμνες της χώρας δεν υπάρχει εικόνα, καθώς δεν έχουν συλλεχθεί στοιχεία για την κατάσταση τους. Μεταξύ των λιμνών αυτών που δεν έχουν συλλεχθεί στοιχεία για την κατάσταση τους, είναι και η λίμνη Κρεμαστών, μια από τις μεγαλύτερες και πιο καθαρές λίμνες της χώρας μας, που τελευταία δέχεται «βομβαρδισμούς» από απόβλητα και άλλες επικίνδυνες ουσίες. Καλό θα είναι να ενδιαφερθούν οι αρμόδιοι, πριν είναι αργά, τόσο για να γίνει σχετική έρευνα και για την λίμνη Κρεμαστών, όσο και να προστατευτεί ο μεγάλος αυτός υδάτινος γίγαντας που αποτελεί πηγή ζωής για τον τόπο μας και όχι μόνο.

* Σε γνωστό χωριό με φόντο την λίμνη Κρεμαστών, που απέχει 25 χλμ. από το Καρπενήσι, πελάτης πλήρωσε για 2 ελληνικούς καφέδες και μια πορτοκαλάδα, 7 ευρω!!! Όπως κατήγγειλε στην στήλη μας, ζήτησε απόδειξη και μετά από αναμονή 5 λεπτών, έλαβε μια χειρόγραφη... Φίλε μου επιχειρηματία, έκανες δυο μεγάλα λάθη που δεν επιτρέπονται. Πρώτον τα ποτά που ήπιε η παρέα τα χρέωσες ακριβά – κανονικό κόστος 5 ευρω – και Δεύτερον δεν έκοψες ως όφειλες και απόδειξη ταμειακής μηχανής. Ας είναι το τελευταίο λάθος σου.

* Στις 29 Αυγούστου η Ορθοδοξία μας εορτάζει την αποκεφάλιση του Ιωάννου Προδρόμου. Σε όλα τα μέρη της πατρίδας μας αλλά και στην Ευρυτανία, ο Βαπτιστής του Κυρίου μας τιμάτε με λαμπρότητα, κατάνυξη και νηστεία. Σε ένα όμως μέρος του τόπου μας, που είναι από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Ευρυτανίας, όποιος πάει ανήμερα της εορτής να εκκλησιαστεί θα απογοητευτεί. Στο πάλαι ποτέ τρανό και ξακουστό Μοναστήρι του Αη- Γιάννη στην Παλαιοκατούνα, ανήμερα της εορτής, δηλ. στις 29 Αυγούστου, οι προσκυνητές που συμμετέχουν στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία δεν ξεπερνούν τους 15 !!!, ενώ στον Εσπερινό συρρέουν κατά χιλιάδες. Γιατί αυτή η συμπεριφορά; Ποιος ή ποιοι είναι αυτοί που αποφάσισαν, να μην τιμάτε ο Άγιος ανήμερα της εορτής του αλλά το πρωί της παραμονής και το απόγευμα, δηλ. στις 28 Αυγούστου; Σε όλους τους Αη- Γιάννηδες ανήμερα της εορτής, τελείται Θεία Λειτουργία και στην συνέχεια σε πολλά χωριά, όπως στο Βέρνικο, στην Μαυρομάτα, στην Δάφνη, στην Πρασιά κ.α, ακολουθεί στον αύλιο χώρο της Εκκλησίας, παραδοσιακό πανηγύρι με νηστήσιμα φαγητά και γλέντι λεβέντικο. Στον Αη – Γιάννη στην Παλαιοκατούνα, μήπως γιορτάζουν τελικά άλλον Άγιο;

* Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπενησίου με οριακή πλειοψηφία αποφάσισε στην συνεδρίαση του στις 18 Αυγούστου να προχωρήσει στην λήψη δανείου 500.000 ευρώ για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου του Χιονοδρομικού Κέντρου, ενώ ταυτόχρονα το Δ.Σ θα φορτωθεί τα χρέη του Χιονοδρομικού, που ανέρχονται σε 1,5 εκ. ευρω, αλλά και όλα τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.
Να ευχηθούμε όλα να πάνε καλά και με την κίνηση αυτή να βρεθεί η καλύτερη λύση για το Χιονοδρομικό, που είναι πραγματική πηγή ζωής για το Καρπενήσι και την Ευρυτανία γενικότερα.