Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Κώστας Μπακογιάννης: «Σήμερα έχουμε ανάγκη να κάνουμε ένα άλμα προς τα εμπρός κι ελπίζω κι εγώ να βάλω το λιθαράκι μου σε αυτή την προσπάθεια».




Ποιο είναι το έναυσμα για να ασχοληθείτε με την πολιτική; Η προσφορά στην Ευρυτανία και στον νέο δήμο Καρπενησίου αναμφισβήτητα είναι ένα όνειρο ζωής, διατηρώ πολύ στενούς και ισχυρούς δεσμούς με την Ευρυτανία και τον νέο δήμο Καρπενησίου, δεσμούς αγάπης. Δεν το κρύβω ότι αισθάνομαι κρίκος μιας αλυσίδας και ότι είναι πολύ μεγάλη χαρά για μένα προσωπικά να έχω την ευκαιρία να επιστρέψω στις ρίζες μου και να κάνω κι εγώ ότι μπορώ με την σειρά μου για να προσφέρω στον νομό μας και στον νέο δήμο. Η αλήθεια είναι ότι σήμερα αντιμετωπίζουμε μια τεράστια κρίση, η οποία μαστίζει όλη την Ελλάδα και η κρίση αυτή δυστυχώς δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο. Πόσο μάλλον εδώ στην Ευρυτανία, ιστορικά, όταν η Αθήνα φτερνίζεται εμείς παθαίνουμε πνευμονία, έχουν την τάση οι κυβερνώντες να μας ξεχνούν. Όμως ταυτόχρονα έχουμε και κάτι θετικό, αυτό το θετικό είναι ο Καλλικράτης, μία μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση η οποία προσφέρει, ανοίγει μάλλον ένα πολύ μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας που δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε. Δυστυχώς, εγώ δεν θέλω να κρίνω, να κατακρίνω κανέναν, η τελευταία δεκαετία ήταν όμως για τον δήμο Καρπενησίου μια δεκαετία χαμένων ευκαιριών. Δεν το αντέχουμε άλλο πια κι αυτό φαίνεται καθημερινά σε όλες τις συζητήσεις που κάνουμε με τους συμπολίτες μας. Σήμερα λοιπόν περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη να κάνουμε ένα άλμα προς τα εμπρός κι ελπίζω κι εγώ να βάλω το λιθαράκι μου σε αυτή την προσπάθεια.

Να φύγει κάποιος από μία μεγάλη πόλη και να πάει στην επαρχία να εγκατασταθεί σίγουρα δεν είναι κάτι απλό και σίγουρα χρειάζεται στήριξη της οικογένειάς του πρώτα απ’ όλα.
Η εγκατάσταση μου στο Καρπενήσι σίγουρα δεν είναι κάτι απλό και πόσο μάλλον όταν αυτή η απόφαση συνδέεται με την απόφαση να μπει κάποιος στην πολιτική, η οποία ποτέ δεν πρέπει να λαμβάνεται με ελαφρά την καρδία. Η πολιτική έχει πιο πολλά αρνητικά από ότι θετικά. Θα έλεγε κανείς όμως ότι η εγκατάσταση μας είναι κάτι το ιδιαίτερο. Η γυναίκα μου η Κάλλια κι εγώ έχουμε δυο μικρά παιδάκια, ο γιος μας είναι τριών και η κόρη μας ενός και μισού έτους και είναι πολύ σπουδαίο πράγμα ότι θα έχουμε την ευκαιρία να είμαστε εδώ, να μεγαλώσουν τα παιδιά μας στον καθαρό αέρα, σε μια κοινότητα ανθρώπων με αρχές κι αξίες. Νομίζω μόνο κερδισμένα θα είναι τα παιδιά μου.

Τρία βαριά ονόματα: Παύλος Μπακογιάννης, Ντόρα Μπακογιάννη, Κων/νος Μητσοτάκης. Μιλάμε για αβαντάζ, για όπλο στα χέρια σας, ή ίσως για μεγάλη ευθύνη;
Η αλήθεια είναι ότι κανείς κληρονομεί πολλούς φίλους, όχι όλους από την οικογένειά του, αλλά σίγουρα κληρονομεί και όλους τους εχθρούς μαζί. Σε κάθε περίπτωση θυμάμαι μια πολύ ωραία φράση που είχε πει ένας ποιητής κάποτε «Την ζωή σου σαν να είσαι άλλος κάνε» ή όπως λένε ο άντρας κάνει την γενιά και όχι η γενιά τον άντρα. Το στοίχημα λοιπόν είναι για εμάς το σήμερα και το τι μπορούμε να κάνουμε αύριο.
Υπάρχουν πάντα τα καλύτερα κι εμείς πρέπει πάντα να στοχεύουμε ψηλά. Δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από το εξωτερικό. Υπάρχουν πολλές ορεινές περιοχές στην κεντρική Ευρώπη, οι οποίες έχουν ανάλογη γεωγραφία με εμάς. Εμείς οφείλουμε να κοιτάξουμε προς τα έξω, να είμαστε εξωστρεφείς και να υιοθετήσουμε καλές πρακτικές και καλά παραδείγματα.

Πόσο εφικτό μπορεί να είναι σήμερα μία ανεξάρτητη και υπερκομματική συμμαχία πολιτών.

Οι περιστάσεις και η πραγματικότητα επιβάλλουν μία ανεξάρτητη, υπερκομματική συμμαχία πολιτών. Η κοινωνία είναι μπροστά από την πολιτική. Πάρτε παράδειγμα το νέο δήμο Καρπενησίου, τον Καλλικρατικό δήμο, όπου σήμερα αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα και τεράστιες προκλήσεις. Πρέπει να προχωρήσουμε με σχέδιο, με πρόγραμμα, με όραμα και αν είμαστε τυχεροί και με λίγη έμπνευση σε όλα τα επίπεδα: στον τουρισμό και στον πολιτισμό, στα έργα και στις υποδομές, στο περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Δεν έχουμε λοιπόν την πολυτέλεια να αφήνουμε κανέναν στην άκρη. Πρέπει όλοι μαζί να αφήσουμε τις κομματικές παρωπίδες, να εγκαταλείψουμε τις κομματικές σκοπιμότητες και να εστιάσουμε στο πώς να συνεργαστούμε για να λύσουμε τα προβλήματά μας.
Πρέπει όλοι μαζί να συνεργαστούμε και ζητώ να βάλουμε όλοι λίγο πλάτη. Όταν βγαίνω στα χωριά αλλά και μέσα στην πόλη και συνομιλώ, δεν βλέπω απλούς ψηφοφόρους, αυτή είναι μια παθητική άποψη για την πολιτική, αλλά εν δυνάμει συνεργάτες. Όλοι μαζί μόνο μπορούμε να προχωρήσουμε την Ευρυτανία μπροστά. Παραδείγματος χάριν όλοι συμφωνούμε ότι η πρόσβαση και το οδικό δίκτυο είναι ένα τεράστιο ζήτημα, η υπόθεση της ανατολικής πρόσβασης είναι μια ντροπή για το ελληνικό κράτος. Οι τοπικές αρχές θα πρέπει να πιέσουν, να πιέσουν ασφυκτικά τους κυβερνώντες στην Αθήνα. Είναι σκάνδαλο τόσα χρόνια μετά να υπάρχει αυτή η κατάσταση.

Οι νέοι άνθρωποι που έχουν βγει στην αγορά εργασίας να μείνουν εδώ και γιατί όχι να επιστρέψουν.Όπως επιστρέφω εγώ, καλή ώρα, μπορούν να επιστρέψουν και πολλοί άλλοι. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι ένας, να μην εξαναγκαστεί ποτέ ξανά έστω και ένας Ευρυτάνας να εγκαταλείψει την πατρογονική του εστία λόγω ανάγκης.

Πρέπει να περιμένουμε καινούργια πρόσωπα στο ψηφοδέλτιο;
Το ψηφοδέλτιο και ο συνδυασμός είναι πρωταρχικό μου μέλημα γιατί οι άνθρωποι αυτοί θα είναι ο πρώτος κύκλος συνεργατών, αύριο το πρωί η ομάδα κρούσης που θα προσχωρήσει μπροστά τον τόπο. Έχω τρία κριτήρια ανάδειξης και κατάρτισης του συνδυασμού. Το πρώτο και το πιο σημαντικό είναι η ικανότητα και η αξιοσύνη. Στόχος είναι την επόμενη μέρα, την 1/1/2011, αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν να προσφέρουν χωρίς υστεροβουλία, όχι για την καρέκλα αλλά γιατί κι αυτοί μοιράζονται ένα κοινό όνειρο και ένα κοινό σκοπό. Το δεύτερο κριτήριο είναι να εκπροσωπείται όλος ο δήμος, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού εμείς έχουμε γεωγραφικές ιδιομορφίες. Αν δεν το επιτύχουμε αυτό θα μας στοιχίσει εφόσον θέλουμε να διαμορφώσουμε ολοκληρωμένες στρατηγικές. Και το τρίτο είναι να μπούνε μέσα στην πολιτική νέα και άφθαρτα πρόσωπα. Βεβαίως πάντα θα πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία ανάμεσα στο παλαιό, το οποίο έχει και ωριμότητα κι εμπειρία και το δυναμισμό του καινούργιου. Παρ’ όλα αυτά είναι πολύ σημαντικό και είναι το ζητούμενο της Ευρυτανίας, να έρθουν νέα και άφθαρτα πρόσωπα, πρόσωπα τα οποία να μπορούν να προσφέρουν.

Έρχεστε να υπηρετήσετε έναν τόπο τον οποίον δεν γνωρίζετε, δεν μένετε εδώ, δεν ξέρετε τα προβλήματά του, τους ανθρώπους του.
Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουν τα προβλήματα τόσο καλά όσο αυτοί που τα δημιούργησαν. Αυτό πρέπει να το παραδεχτώ, δηλώνω ένοχος. Από εκεί και πέρα όλοι νομίζω γνωριζόμαστε εδώ και όλοι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι διατηρώ ένα πάρα πολύ ισχυρό δεσμό με την Ευρυτανία και το Καρπενήσι και ότι ποτέ δεν απομακρύνθηκα. Θέλω λοιπόν να πιστεύω ότι γνωρίζω τα προβλήματα, ότι έχω την πλήρη εικόνα. Από εκεί και πέρα κακά τα ψέματα ο νέος δήμος, ο Καλλικρατικός δήμος είναι πάρα πολύ μεγάλος και η νέα δημοτική αρχή, και μιλώ για νέα δημοτική αρχή γιατί ένα πρόσωπο μόνο δεν αρκεί, θα πρέπει να σκύψει με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή στα προβλήματα και να τα δούμε με έναν νέο τρόπο, μια νέα προσέγγιση, έναν νέο τρόπο σκέψης. Και ο νέος τρόπος σκέψης πολλές φορές περνάει μέσα από το Καρπενήσι, άλλες φορές όμως περνάει από την Αθήνα και άλλες από τις Βρυξέλες.

Ποια θα είναι η τύχη του Καλλικράτη;
Είναι πολύ νωρίς για να μπορέσει να μιλήσει κανείς σοβαρά για την τύχη του «Καλλικράτη». Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια προσπάθεια, είμαστε στην αρχή. Γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχουν πάρα πολλές ασάφειες, πάρα πολλές μαύρες τρύπες, ακόμα και στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. Αυτό είναι ένας λόγος παραπάνω για εμάς, εδώ στην Ευρυτανία, να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει ο «Καλλικράτης». Δεν θα είναι εύκολο, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, δεν έχουμε να περιμένουμε βοήθεια από κανέναν. Πρέπει να πάρουμε την τύχη και το μέλλον μας στα χέρια μας.


Τον νέο Δήμο Καρπενησίου πως τον οραματίζεστε να υπηρετήσετε;
Οραματίζομαι έναν νέο δήμο Καρπενησίου, που περιλαμβάνει όλους τους δήμους που γνωρίζουμε σήμερα, έναν νέο δήμο ισχυρό, έναν νέο δήμο δυνατό, ο οποίος θα στέκεται με αυτοπεποίθηση στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, που οι κάτοικοι του θα έχουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι της Ελλάδος, και θα αποτελεί ένα πρότυπο για την Ελλάδα ολόκληρη.

Σημεία Συνέντευξης υποψηφίου Δημάρχου για τον νέο Δήμο Καρπενησίου Κώστα Μπακογιάννη στο Ράδιο Καρπενήσι