Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου & Κ.Υ. Ευρυτανίας (ΕΙΝΚΥΕ)


“Οι κατηγορίες εναντίον των γιατρών του νοσοκομείου μας μπορεί να είναι εύκολες, συνήθως όμως είναι και άδικες και ανυπόστατες”.

Να “βάλει τα πράγματα” στη θέση τους επιθυμεί η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου Ευρυτανίας, με το παρακάτω Δελτίο Τύπου. Σύμφωνα με αυτό, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο και τον Γ.Γ. της, η ΕΙΝΚΥΕ καλεί “τους συντάκτες να μη βασίζονται στις ύποπτες και ανεύθυνες πληροφορίες από άτομα που επιζητούν τον ρόλο του «ανώνυμου παρασκηνιακού παντογνώστη και πολιτικάντη», αλλά να απευθύνονται κατ’ ευθείαν στην Ένωση για διασταύρωση των πληροφοριών τους και για υπεύθυνη ενημέρωση”.

Δελτίο Τύπου
Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εμφανιστεί δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο τα οποία επιτίθενται στο νοσοκομείο και ευθέως σε μέλη της Ένωσής μας. Τα δημοσιεύματα αυτά δεν φέρουν υπογραφή, γεγονός που σημαίνει ότι όποιοι τα προκάλεσαν επιθυμούν να δρουν καλυμμένοι πίσω από την ανωνυμία τους. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το περιεχόμενο των άρθρων, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τροφοδότης των δημοσιευμάτων είναι άτομο ή άτομα που έχουν άμεση σχέση με το νοσοκομείο, αλλά παράλληλα δεν αντέχουν να δρουν στο φως και προτιμούν τις παρασκηνιακές δραστηριότητες, ότι και αν αυτό συνεπάγεται. Επειδή, ο βασικός σκοπός του ανώνυμου υποκινητή είναι προφανώς η διαβολή ιατρών και ο κλονισμός της εμπιστοσύνης που ο πληθυσμός της Ευρυτανίας τρέφει προς το προσωπικό του νοσοκομείου μας, αλλά και γενικότερα η συκοφάντηση του έργου του νοσοκομείου, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κ. Υγείας Ευρυτανίας επιθυμεί να «βάλει τα πράγματα στη θέση τους» με το παρόν δελτίο τύπου, στο οποίο τοποθετείται υπεύθυνα, ευθαρσώς και ενυπογράφως, σε αντίθεση με ανώνυμους «πληροφοριοδότες», των οποίων τα ελατήρια ούτε αγνά ούτε καθαρά είναι.
Η «περίεργη σιωπή» του «συνδικαλιστικού οργάνου των γιατρών του νοσοκομείου» στις κατηγορίες και τους υπαινιγμούς εναντίον του γιατρού νεφρολόγου κ. Β. Κοτσίεβ που αναφέρεται στο δεύτερο από τα δημοσιεύματα, έχει μια πολύ απλή εξήγηση στο αίτημα του ίδιου του θιγόμενου προσωπικά γιατρού να καθυστερήσει η απάντηση της ΕΙΝΚΥΕ, ώστε να προλάβαινε ο ίδιος να έχει και την άποψη του Διοικητή του Νοσοκομείου, ο οποίος απουσίαζε σε κανονική άδεια. Το αίτημα του γιατρού, σε συνδυασμό με τη νόμιμη απουσία μελών του ΔΣ της Ένωσης λόγω των θερινών κανονικών αδειών, αλλά και το γεγονός ότι ο τοπικός τύπος είναι εβδομαδιαίος, δεν ευνοεί τις γρήγορες απαντήσεις. Αυτό αναγκαστικά οδηγεί σε ανεπιθύμητες καθυστερήσεις, τις οποίες φυσικά και εντέχνως λαμβάνουν υπόψη τους οι συστηματικά ανώνυμοι πληροφοριοδότες των τοπικών εντύπων… Να σημειωθεί επίσης, ότι τα μέλη του ΔΣ της ΕΙΝΚΥΕ είναι όλα «μάχιμοι» γιατροί και την θερινή περίοδο δίνουν τη μέγιστη προτεραιότητα στο καθήκον της περίθαλψης των προσερχόμενων ασθενών, ο αριθμός των οποίων πολλαπλασιάζεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τους οποίους μήνες διάλεξαν οι ανώνυμοι «καλοθελητές» για να εξαπολύσουν τις κακοήθεις επιθέσεις τους, προφανώς γιατί οι ίδιοι έχουν τον απαιτούμενο χρόνο και την άνεση…
Ξεκαθαρίζοντας λοιπόν τα πράγματα, έστω και με την πάροδο μερικών εβδομάδων η ΕΙΝΚΥΕ δηλώνει επώνυμα και ευθαρσώς τα εξής:
1. Η Ένωση τιμά και καλύπτει όλα τα μέλη της, τα οποία στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που εργάζονται, (παρά τις ελλείψεις προσωπικού και μέσων), κατορθώνουν να διατηρούν υψηλό επίπεδο επιστημονικής και επαγγελματικής επάρκειας, τιμούν τις Ιπποκρατικές αρχές και διασφαλίζουν την υγεία του λαού και των επισκεπτών της Ευρυτανίας. Υπενθυμίζεται ότι, η πλειοψηφία τους δεν κατάγεται από το νομό, γεγονός που καταδεικνύει την προσήλωσή τους στο καθήκον και την προσφορά τους ακόμα περισσότερο. Ένας τέτοιος γιατρός είναι και ο νεφρολόγος κ. Β. Κοτσίεβ και η ΕΙΝΚΥΕ τον υποστηρίζει σε όλα τα δίκαια και νόμιμα αιτήματά του.
2. Το δεύτερο δημοσίευμα, υπαινίσσεται – άστοχα – ότι, η σύζυγος του κ. Κοτσίεβ δεν προσλήφθηκε στην κενή θέση Επιμελητή Α΄ ή Β΄ του Κέντρου Υγείας Δ. Φραγκίστας προς χάριν «μόνιμης γιατρού» του νοσοκομείου. Ο ανώνυμος πληροφοριοδότης του αρθρογράφου σκοπίμως διαστρεβλώνει και παραπλανεί πάνω στο θέμα. Η επιλογή και πρόσληψη των γιατρών γίνεται από Συμβούλια Κρίσης και Επιλογής με βάση κριτήρια που θέτει ο νόμος και όχι με βάση τις επιθυμίες των Διοικητικών Συμβουλίων των Νοσοκομείων ή οιουδήποτε άλλου ... που ειδικεύεται σε πολιτικαντισμό και διαπλοκή. Να σημειώσουμε ότι για τη θέση αυτή οι υποψήφιοι ήταν 4-5 και επιλέχθηκε η υποψήφια με τα καταφανώς περισσότερα προσόντα διορισμού. Εδώ ο ανώνυμος πληροφοριοδότης του αρθρογράφου υπαινίσσεται ότι το Συμβούλιο Επιλογής και το Νοσοκομείο θα έπρεπε να δράσουν παρασκηνιακά και πέραν του νόμου!
3. Τονίζουμε ότι, η ΕΙΝΚΥΕ επιθυμεί όλες οι διαδικασίες που αφορούν την πρόσληψη προσωπικού και τη λειτουργία του Νοσοκομείου να διέπονται από νομιμότητα, διαφάνεια και ισονομία. Αποκηρύσσει σταθερά και έντονα κάθε παρασκηνιακή δραστηριότητα και κάθε ενέργεια που κινείται έξω από τα όρια του νόμου και της δεοντολογίας. Ακόμα τονίζουμε ότι, η χρονίζουσα έλλειψη προσωπικού στο νοσοκομείο μας, δεν μπορεί να αποδίδεται στους εργαζόμενους ιατρούς. Η μη επαρκής στελέχωση με γιατρούς του νοσοκομείου, βαρύνει κυρίως προγενέστερες διοικήσεις, και όχι τόσο την νέα (σημερινή) διοίκηση, η οποία μένει να επαληθευτεί άμεσα από τα αποτελέσματα των προσπαθειων και ενεργειών της στο φλέγον θέμα της ανεπαρκούς στελέχωσης του νοσοκομείου.
4. Η ανώνυμη παροχή ανακριβών πληροφοριών στα ΜΜΕ αποτελεί κτύπημα στα θεμέλια της λειτουργίας του νοσοκομείου μας και βρίσκει την ΕΙΝΚΥΕ κατηγορηματικά αντίθετη. Επειδή όμως, κάποιοι νομίζουν ότι η ανωνυμία τους είναι εξασφαλισμένη, ας έχουν υπόψη τους ότι αυτό δεν είναι και τόσο σίγουρο….
5. Το Νοσοκομείο μας αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο μια σειρά προβλημάτων (κοινών με τα προβλήματα πολλών άλλων επαρχιακών νοσοκομείων της χώρας). Τα προβλήματα αυτά θα μειωθούν σημαντικά, αν γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις ιατρικού (αλλά και νοσηλευτικού) προσωπικού, όπως τις έχει αιτηθεί η ΕΙΝΚΥΕ και έχει εγκρίνει το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η ταχεία πλήρωση των κενών αυτών θέσεων, είναι καθήκον τόσο της τοπικής όσο και της κεντρικής Διοίκησης και η ΕΙΝΚΥΕ ήταν, είναι και θα είναι αρωγός (αλλά και κριτής) σε αυτή την προσπάθεια.
Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου & Κ. Υγείας Ευρυτανίας καλεί τους συντάκτες του τοπικού τύπου να μη βασίζονται στις ύποπτες και ανεύθυνες πληροφορίες από άτομα που επιζητούν τον ρόλο του «ανώνυμου παρασκηνιακού παντογνώστη και πολιτικάντη», αλλά να απευθύνονται κατ’ ευθείαν στην Ένωση για διασταύρωση των πληροφοριών τους και για υπεύθυνη ενημέρωση. Οι κατηγορίες εναντίον των γιατρών του νοσοκομείου μας μπορεί να είναι εύκολες, συνήθως όμως είναι και άδικες και ανυπόστατες.

Για την ΕΙΝΚΥΕ
Ο Πρόεδρος Κ. Β. Τσιρώνης
Ο Γενικός Γραμματέας Απ.-Γ. Ι. Σοφός