Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Συνέδριο με θέμα την τρομοκρατία


Το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε στο Καρπενήσι, το Συνέδριο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας με θέμα «Τρομοκρατία». Το συνέδριο διοργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Κράτους (1910-2010), στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Διαφάνειας.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, που έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου, ακούσθηκαν οι πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις του κ. Νάνου Παναγιώτη, Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, με θέμα «Τρομοκρατική Απειλή Σήμερα στη Χώρα μας - Ιστορικό Διαδρομής», του Mr. William L. Peterson, Jr: «The role of F.B.I. and Clobal Terrorism” Assistan Legal, της κυρίας Αντωνοπούλου Χριστίνας, Επικ. Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ψυχολόγου-Κοινωνιολόγου, με θέμα «Ψυχολογικές Εκπτώσεις των Θυμάτων Τρομοκρατίας, Μετατραυματικές Εμπειρίες του Stress (PTSD)» και του κ. Καρεκούκη Νικόλαου, Προϊστάμενου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιώς με θέμα «Η Συμβολή της “κατάθεσης” του νεκρού, “άφωνου μάρτυρα”, στην εξιχνίαση των Εγκλημάτων κατά της ζωής, από τρομοκρατικές ομάδες», όπως και της κύριας Μπόκας Μαίρης, Επίκουρης Καθηγήτριας Διεθνούς Ασφάλειας Πανεπιστημίου Πειραιώς, με θέμα «Διεθνείς και Εθνικές εξελίξεις μετά το τέλος του Διπολικού Συστήματος».
Στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου πήραν το λόγο, ο κ. Τσιριγκούλης Φώτιος, Διοικητής του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα του «Η Συμβολή των Υπηρεσιών Εγκληματολογικών Ερευνών στην Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας», η κ. Σπεντούρη Πηνελόπη Εγκληματολόγος - Ψυχολόγος, η οποία εισηγήθηκε το θέμα της «Ο Ψυχολογικός Άξονας στις Τεχνικές Διαπραγματεύσεις ανάλογα τον Τύπο του Τρομοκράτη σε Καταστάσεις Ομηρίας», ο κ. Αγγελόπουλος Παναγιώτης, Εισαγγελέας, Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανάλυσης και Ερευνών και Επόπτης Δ.Α.Ε.Ε.Β με την εισήγησή του «Το Φαινόμενο Τρομοκρατία: Προέλευση- Επιδιώξεις. Αντιμετώπιση- Προτάσεις, ενώ το κύκλο των εισηγήσεων έκλεισε η Προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας κα Ακριβούση Αποστολία, με θέμα «Ιατροδικαστική Προσέγγιση της Συμβατικής, Χημικής, Μικροβιολογικής, Πυρηνικής Τρομοκρατίας».
Την επομένη τελέστηκε αρχιερατική θεία λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ.κ. Νικολάου, στον Ιερό Μητρ. Ναό Αγίας Τριάδος Καρπενησίου και επιμνημόσυνη δέηση για τα Θύματα της Τρομοκρατίας.
Τις εργασίες του πολύ σημαντικού αυτού Συνεδρίου παρακολούθησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαος, ο Νομάρχης Ευρυτανίας Κώστας Κοντογεώργος, ο Αντιδήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Καρβέλης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Βασίλης Καμαρέστος, ο Δ/ντης της Αστυνομικής Δ/νσης Ευρυτανίας Νίκος Παυλέτσης, ο γνωστός δημοσιογράφος Στέλιος Βορίνας, εκπρόσωποι φορέων και δυστυχώς για το μέγεθος και την σοβαρότητα του Συνεδρίου, ελάχιστοι συμπολίτες μας.
Τέλος να αναφέρουμε ότι το Συνέδριο της Ι.Υ. Λαμίας πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ευρυτανίας, του Δήμου Καρπενησίου και της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, ενώ ο συνέδριο ήταν μια ευγενική χορηγία του ομίλου New York College.