Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Άνθρακες ο θησαυρός στην Ανατ. Φραγκίστα;



Η φράση "κάρβουνα ο θησαυρός", είναι παράφραση της αρχαίας παροιμίας (άνθρακες ο θησαυρός), που συναντάται σε πολλούς αρχαίους συγγραφείς με διάφορες μορφές. Τη φράση αυτή τη χρησιμοποιούμε, όταν διαψεύδονται οι ελπίδες μας. Η έκφραση προήλθε από μια δοξασία των αρχαίων, σύμφωνα με την οποία καλά δαιμονικά αποκαλύπτουν σε ανθρώπους την ώρα που κοιμούνται, το σημείο που υπάρχει κρυμμένος θησαυρός, που για να βρεθεί, θα πρέπει αυτός που είδε το όνειρο, μόνος του να ψάξει και να τον βρει, χωρίς ν΄ αποκαλύψει σε κανέναν το μυστικό, γιατί αλλιώς θα βρει άνθρακες και στάχτη.
Κάπως έτσι φαίνεται πως έγινε στην Ανατ. Φραγκίστα και ο περιβόητος θησαυρός με τα τρία κιβώτια λύρες δεν βρέθηκε. Την περασμένη λοιπόν Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010, με βάση τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες, παρουσία των ενδιαφερομένων και της αρμόδιας Επιτροπής που συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό, αποτελούμενη από τον Προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας, ένα Υπάλληλο της ΔΟΥ Καρπενησίου, 2 υπαλ. της Εφορίας Βυζ. Αρχαιοτήτων και τον Διοικητή του Α.Τ. Κερασοχωρίου (φωτο), πραγματοποιήθηκαν εργασίες ανεύρεσης του κρυμμένου θησαυρού, στον αύλιο χώρο του Ιερού Ναού των Αγίων Αποστόλων, που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού.
Ειδικό σκαπτικό μηχάνημα (φωτο) όργωσε την αυλή της εκκλησίας αλλά μέχρι το μεσημέρι, που ολοκληρώθηκε η άδεια, λύρα δεν είδε το φως του ήλιου. Θησαυρός μπορεί να μην βρέθηκε, όχι γιατί είπε το μυστικό σε κάποιον ο ενδιαφερόμενος αλλά διότι δεν έφτασε ο χρόνος για να ολοκληρωθεί η έρευνα. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες η πρώτη αυτή αποτυχημένη προσπάθεια δεν έκαμψε τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι αναμένεται να επανέλθουν πολύ σύντομα με νέο αίτημα προκειμένου να πραγματοποιηθούν εκ νέου εργασίες αναζήτησης του θησαυρού, που γι΄ αυτούς είναι εκεί, στον ίδιο χώρο αλλά σε διαφορετικό σημείο.
Για να φτάσουμε στις εργασίες ανεύρεσης, προηγήθηκε στις αρχές Ιουλίου αίτηση του Ι.Γ. προς την Κτηματική Υπηρεσία του Νομού Ευρυτανίας για χορήγηση άδειας έρευνας για ανεύρεση κρυμμένου θησαυρού στο ΔΔ Ανατ. Φραγκίστας. Η Υπηρεσία κινήθηκε αρμοδίως και με έγγραφό της ζήτησε από την Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου και το Εκκλ. Συμβούλιο Ανατ. Φραγκίστας, σχετική έγκριση για την διενέργεια της έρευνας επισημαίνοντας την ευθύνη του αιτούντος για πλήρη αποκατάσταση και επαναφορά του χώρου όπως ήταν αρχικά, σύμφωνα με απόφαση της Γ.Γ. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Οι ίδιες διαδικασίες θα τηρηθούν σε περίπτωση που υπάρξει και νέο αίτημα από τους ενδιαφερόμενους.