Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Εγκύκλιος Ραγκούση για την ανάληψη καθηκόντων από τους νέους αιρετούς πριν το νέο έτος


Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου πρέπει να παραιτηθούν όλοι όσοι αποποιούνται της εκλογής τους από τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ πριν από την Πρωτοχρονιά θα πρέπει να έχουν ορκιστεί οι νέες αιρετές δημοτικές και περιφερειακές διοικήσεις, σύμφωνα με εγκυκλίους που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο 41 του ΥΠ.ΕΣ, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος απευθύνει πρόσκληση για ορκωμοσία σε όλα τα τακτικά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, των συμβουλίων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων και εκπροσώπους τοπικών κοινοτήτων, η οποία θα πρέπει να κοινοποιηθεί τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την ημέρα της ορκωμοσίας.

Αλλάζει ο τρόπος ανάδειξης του προέδρου, αντιπροέδρου και γραμματέα από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και γίνεται με μυστική ψηφοφορία, ενώ μέχρι τις προηγούμενες εκλογές ήταν φανερή.

Το Προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου αποτελείται από τον πρόεδρο, ο οποίος προέρχεται από την παράταξη της πλειοψηφίας, τον αντιπρόεδρο, ο οποίος προέρχεται από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, και το γραμματέα, ο οποίος προέρχεται από τις παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας (εν συνόλω).
Η εκλογή στη θέση του Αντιπροέδρου και του Γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου δεν συνεπάγεται κώλυμα συμμετοχής στις επιτροπές του δημοτικού συμβουλίου (Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής), σε αντίθεση με τα μέχρι τώρα ισχύοντα.