Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ (2)

Γράφει ο Καθηγητής του Α.Π.Θ. Θαν. Γιαννακόπουλος

Ο Δήμος Καρπενησίου, ο νέος Καλλικρατικός Δήμος δεν είναι μόνο το Καρπενήσι. Περιλαμβάνει πρώην Δήμους ,δημοτικά διαμερίσματα και οικισμούς με κατοίκους ή χωρίς κατοίκους σχεδόν όλο το χρόνο, με δρόμους κλειστούς το χειμώνα αλλά και οικισμούς στους οποίους ακόμη δεν πήγε αυτοκίνητο ή ηλεκτρικό ρεύμα ως π.χ. Κοντίβα, κτλ. περιλαμβάνει κοινοτικά διαμερίσματα με κακό οδικό δίκτυο για τα συνήθη εντός δρόμου αυτοκίνητα, τόσο κακό που ούτε προεκλογικά μερικοί υποψήφιοι δεν τα επισκέφτηκαν.
Περιλαμβάνει ψηλές κορφές, ποτάμια, φαράγγια ,σπήλαια. Περιλαμβάνει χωριά με δύο κατοίκους ή ένα φύλακα στη διάρκεια του χειμώνα. Περιλαμβάνει κεφαλοχώρια π.χ. Κρίκελλο, Δομνίστα χωρίς Δημοτικό Σχολείο, φαρμακείο κλπ. ή άλλα κοινοτικά διαμερίσματα με πολυδάπανους χωματόδρομους στη διάρκεια του χειμώνα. Περιλαμβάνει, η περιφέρεια χωριά χωρίς νέους ανθρώπους.Ο ανθρώπινος παράγων ,ο γνωστός ευρυτάν έχει αραιώσει ή λείπει.Τα χωριά γεμάτα ερείπια αλλά πλούσια σε ιστορία.Είναι η περιφέρεια με τους ετεροδημότες που η αποχή στις εκλογές, τη δεύτερη κυρίως Κυριακή των πρόσφατων εκλογών, έφθασε αν δεν ξεπέρασε το 70%. Περιλαμβάνει σε μεγάλο ποσοστό την ιστορία του Νομού στους αγώνες του Έθνους κατά το 1821. Όμως, οι εκλογές τελείωσαν είναι η ώρα για δουλειά.. Όσοι εκλέχτηκαν και ανέλαβαν πριν λίγες ημέρες καθήκοντα, δηλώνουν ότι έχουν όρεξη και όραμα για δουλειά. Και εκείνοι που δεν κέρδισαν είναι απαραίτητοι για τον τόπο μας. Δεν περισσεύει κανένας. Όμως, ας μου επιτραπεί μια πρόταση στους νέους που ίσως να μην γυρίζουν όλες τις γωνιές του Δήμου, θα ήταν πολύ χρήσιμη μια επίσκεψη στα χωριά και τους οικισμούς του Δήμου. Εκεί θα βρουν μια καθημερινότητα διαφορετική από ότι περίμεναν. Αυτή την πραγματικότητα δεν μπορεί η όποια σπουδή τους από το Καρπενήσι, αποτελεσματικά να την αντιμετωπίσει. Τα προβλήματα της καθημερινότητας θα τα αναδείξουν οι λιγοστοί που μένουν στο χωριό. Αυτοί ξέρουν .Και η πρότασή τους θα είναι η καλύτερη, ακόμη και από οικονομικής άποψης.
Λοιπόν, η περιφέρεια του Δήμου Καρπενησίου έχει πραγματικά πτωχεύσει σε ανθρώπινο δυναμικό. Άλλοτε έλεγαν τόπο στα νιάτα. Όμως ποια νιάτα αφού δεν υπάρχουν. Και είναι η περιφέρεια που θα φέρει την ανάπτυξη στο Δήμο Καρπενησίου γιατί έχει τα μοναστήρια, τις εκκλησίες, τα κάστρα- αρχαιολογικούς χώρους,τα φαράγγια,τα δάση,τα αρωματικά φυτά,τη λιγοστή αγροτική παραγωγή,τα κάστανα,το μέλι ,το τυρί,το κρέας κτλ. Με τον κατάλληλο χειρισμό από μέρους της Νέας Δημοτικής αρχής, σε περιβάλλον φτώχειας από ανθρώπινο δυναμικό, θα γίνει κάτι καλύτερο από την σημερινή κατάσταση.
Ο νέος Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης έδειξε με την πρώτη επίσκεψη στον πρώην Δήμο Δομνίστας ότι θέλει με όλους μαζί να γυρίσει σελίδα και να μπει μπροστά η ανάπτυξη.Το δεύτερο βήμα ,αφού ολοκληρώσει αυτές τις επισκέψεις θα είναι οι στοχευόμενες ενέργειες, στον κάθε τόπο ,στον κάθε οικισμό. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει αυτές τις ενέργειες και ίσως άλλες που η τοπική κοινωνία θα προτείνει. Νέος άνθρωπος, που σίγουρα βλέπει με άλλο «μάτι» το μέλλον του τόπου μας. Με μια προϋπόθεση ότι και οι νέοι που κατέλαβαν θέσεις κλειδιά στο Δήμο θα τον ακολουθήσουν.