Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Με μεγάλη επιτυχία το «Ζιαφέτι» στο Κλαψί το βράδυ των Φώτων


Την παραμονή μετά την εκκλησία, ο παπάς του χωριού πέρασε και αγίασε όλα τα σπίτια. Στη συνέχεια οι άνδρες του χωριού άρχισαν να πηγαίνουν στα σπίτια κα να λένε τα τραγούδια (κάλαντα) υ είχαν μάθει από τους πατεράδες τους και από τους παππούδες τους.
«Αύριο είν’ τα Φώτα κι ο Φωτισμός και χαρά μεγάλη στον Κύριο μας και χαρά μεγάλη στον Κύριο μας. Περπατάει η Κυρά μας η Παναγιά με τα θυμιατήρια στα δάκτυλα…»
Οι νοικοκυρές χαρούμενες κερνούσαν τους τραγουδιστάδες γλυκά, καρύδια, σταφίδες, τσίπουρο, κρασί και έδιναν και χρήματα για τα τραγούδια. Το βράδυ είχαν τελειώσει και το χρηματικό ποσό που συγκεντρώθηκε ήταν σεβαστό και αγοράστηκαν δέκα (10) αρνιά, μπύρες και αναψυκτικά για το «ζιαφέτι».
Την επόμενη ημέρα των Θεοφανείων έγινε η Θεία Λειτουργία στον Άγιο Δημήτριο του χωριού και στη συνέχεια ο Μεγάλος Αγιασμός, από τον οποίο πήραν όλοι για να πιούν και να αγιάσουν τα σπίτια τους, τα κτήματα τους, τα αυτοκίνητά τους και να κρατήσουν για φυλακτό για όλον το χρόνο.
Το βράδυ ήταν όλα έτοιμα για το γλέντι. Μικροί και μεγάλοι, νέοι και γέροι, συγκεντρώθηκαν στο παλιό σχολείο στην Πλατεία του χωριού που στο τέλος γέμισε ασφυκτικά.
Οι γυναίκες έφεραν παραδοσιακές πίτες και άλλα εδέσματα. Οι δε άνδρες κλαψιώτικο τσίπουρο και βαρελίσιο κρασί. Ήλθαν και τα καλοψημένα αρνιά τεμαχισμένα.
Η πρόεδρος του Συλλόγου (η γράφουσα) Κλαυσιωτών έκοψε και τη Βασιλόπιτα και την μοίρασε σε όλους. Το Φλουρί έπεσε στη συγχωριανή μας κ. Δέσποινα Αρφαρά. Στην τυχερή δόθηκε και αναμνηστικό δώρο.
Μετά το φαγοπότι άρχισε ο χορός και το ξεφάντωμα. Το κλαρίνο και τα τσάμικα αντιλαλούσαν μέχρι πέρα στις ψηλές ραχούλες, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Το πρωί οι εορτάζοντες Γιάννηδες δεν μπορούσαν να ξυπνήσουν να πάνε να σηκώσουν το ύψωμα στην εκκλησία για τη γιορτή τους.
Έτσι έγινε και εφέτος με μεγάλη επιτυχία το «ζιαφέτι», στο Κλαψί και συνεχίστηκε το πατροπαράδοτο αυτό έθιμο και οι χωριανοί που το περίμεναν ένα χρόνο, χάρηκαν και γλέντησαν με τη ψυχή τους. Είχαν έλθει και πολλοί Κλαψιώτες από την Αθήνα.
Σε όσους δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, την επόμενη ημέρα τους στάλθηκε το μερίδιό τους από τον οβελία.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κώστας Μπακογιάννης, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά. Επίσης ευχαριστούμε και όλους τους φίλους που παραβρέθηκαν στην ωραία εκδήλωσή μας.
Για την όλη οργάνωση της εκδήλωσης, για τα τραγούδια (κάλαντα) και για όλες τις προετοιμασίες (αγορά αρνιών, ψήσιμο, αγορά κρασιών, αναψυκτικών, κλπ) φρόντισε με μεγάλο μεράκι ο συγχωριανός μας Κώστας Α. Μαθές, τον οποίο όλοι ευχαριστούμε θερμά, όπως ευχαριστούμε και όλες τις κυρίες για τα ωραία εδέσματα και όλους τους συγχωριανούς για την συμμετοχή τους. Εκ μέρους του Συλλόγου Κλαυσειωτών ευχόμαστε και του χρόνου με υγεία κα καλή χρονιά σε όλους.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Κλαυσειωτών και Δημοτική Σύμβουλος Καρπενησίου
Ελευθερία Φραγκάκη
Σταυροπούλου