Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΣΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ


Τις νέες τιμές των αντικειμενικών αξιών στα εντός σχεδίου οικόπεδα όλων των Καποδιστριακών Δήμων και Κοινοτήτων στην Ευρυτανία ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, με στόχο την αύξηση των εσόδων του. Οι τιμές ισχύουν και για τα οικόπεδα που είναι εκτός του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας ακινήτων, για τον προσδιορισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Α.Π.) 2010 των φυσικών προσώπων.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, οι τιμές προσδιορίστηκαν με βάση την κατώτερη ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου του κάθε Δήμου ή της Κοινότητας.
Το Υπουργείο ελπίζει, ότι με τις νέες τιμές θα έχει έσοδα φέτος περίπου 700 εκατομμύρια έχει έσοδα φέτος περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ, με τα οποία θα κλείσουν «μαύρες τρύπες».
Οι αντικειμενικές αξίες κυμαίνονται από 600 έως 3.200 ευρώ, θα ισχύσουν από την 1η/1/2011 και θα επηρεάσουν αυξητικά όλους τους φόρους οι οποίοι υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές τιμές (μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές ακινήτων κ.λπ.). Επιπλέον, όσοι φορολογούμενοι κατέχουν ακίνητα στις υπό ένταξη περιοχές ενδέχεται, για πρώτη φορά, να υποχρεωθούν να πληρώσουν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το έτος 2011.
Το υπουργείο Οικονομικών εντάσσει από την 1η του έτους στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών τα ακίνητα που βρίσκονται σε 4.455 οικισμούς των νομών: Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Χαλκιδικής, Πιερίας, Πέλλας, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Λαρίσης, Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Αττικής, Αργολίδος, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Λέσβου, Κυκλάδων, Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου.
Πρόκειται ουσιαστικά για επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών τιμών ζώνης στις συγκεκριμένες περιοχές, που έχει ως στόχο να καταργηθεί το ισχύον σήμερα μικτό σύστημα προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους κατά τόπους εφόρους να εκτιμούν με δικές τους αποφάσεις τις φορολογητέες αξίες των εντός σχεδίων οικοπέδων που μεταβιβάζονται.
Από τους 4.455 οικισμούς που θα ενταχθούν στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης την 1/1/2011, οι 149 στο νομό Ευρυτανίας και είναι οι αναφερόμενες στον διπλανό πίνακα.