Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Πολυκοσμία στις φετινές αποκριάτικες εκδηλώσεις Παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη και με πολύ σάτιρα η παρέλαση των αρμάτων στο Καρπενήσι


Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και το τσουχτερό κρύο που επικράτησε στην ευρυτανική πρωτεύουσα το τριήμερο της τελευταίας αποκριάς, οι Καρπενησιώτες και οι επισκέπτες δεν πτοήθηκαν και πέρασαν ευχάριστες εορταστικές στιγμές, τόσο το απόγευμα της Τυρινής με την φαντασμαγορική παρέλαση του Καρναβαλιού, το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου και με τη συναυλία των imam baildi και burger project, όσο και την Καθαρή Δευτέρα με τα Κούλουμα.
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα της ΚΕΠΠΑΔΗΚ ανήμερα της τελευταίας Κυριακής των Απόκρεω, στις 5 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη πλέον αποκριάτικη παρέλαση, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 18 ομάδες. Άρματα φτιαγμένα για την ημέρα και καρναβαλιστές ντυμένοι ανάλογα, με ωραιότατες στολές, και σπαρταριστή σάτιρα με επίκαιρα θέματα - εντυπωσιάστηκε και η ίδια η Πρόεδρος της ΔΗΣΥ, βλέποντας να σατιρίζεται ως οδηγός φορτηγού με επιβάτες πολιτικά πρόσωπα - προσέφεραν μια πανδαισία ήχου και χρωμάτων συμμετέχοντας στην παρέλαση που είχε ως αφετηρία τη «Νεράιδα» και τέρμα την κεντρική πλατεία Καρπενησίου.
Μετά το πέρας της παρέλασης ο Δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης έκαψε τον Καρνάβαλο στην Κεντρική Πλατεία Καρπενησίου, ενώ ταυτόχρονα όσοι βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στην Πλατεία, και κυρίως οι μικροί μας φίλοι, κεράστηκαν σοκολάτες και καραμέλες προσφορά του Δήμου. Αμέσως μετά οι imam baildi και οι burger project έδωσαν μια καταπληκτική συναυλία, διασκεδάζοντας τους καρναβαλιστές και τους επισκέπτες.
Στην φετινές εκδηλώσεις παραβρέθηκε και η πρόεδρος της ΔΗΣΥ κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δήλωσε έκπληκτη από τη φετινή διοργάνωση του Καρναβαλιού, ενώ ξαφνιάστηκε ευχάριστα, όταν είδε ότι την έκαναν άρμα και οδηγούσε ένα φορτηγό γεμάτο με πολιτικούς.
Στο τέλος η κριτική επιτροπή του φετινού καρναβαλιού βράβευσε τις καλύτερες ομάδες: Το πρώτο βραβείο κέρδισε και πάλι η ομάδα της ΑΛΑ Καρπενησίου, με θέμα τη Ντόρα Μπακογιάννη ως οδηγό και τους πολιτικούς, αλλά και το άρμα του μπαρ ΧΕΒΕΝ. Το δεύτερο βραβείο το μοιράστηκαν το άρμα του Κολυμβητικού Ομίλου Καρπενησίου με το άρμα της Β’ Λυκείου του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου. Το τρίτο βραβείο μοιράστηκαν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Δημ. Σχολείου και τον Αθλητικό Σύλλογο «Ο ΕΥΡΥΤΟΣ».
Για πρώτη φορά τα κούλουμα δεν γιορτάστηκαν στην κεντρική Πλατεία Καρπενησίου, αλλά την Καθαρά Δευτέρα έλαβε χώρα παραδοσιακό γλέντι με την συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου και την συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας στο κλειστό γήπεδο του Αθλητικού Κέντρου Καρπενησίου. Οι τολμηροί που αψήφησαν το κρύο και το χιόνι βγήκαν εκτός του γηπέδου και προσπάθησαν να πετάξουν τον χαρταετό. Ο Δήμος Καρπενησίου προσέφερε και φέτος νηστίσιμα φαγητά ζεστή λαγάνα και ντόπιο κρασί σε όλους.
Ανήμερα της Καθαρής Δευτέρας το πρωί, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» διοργάνωσε με επιτυχία εκδήλωση στην πλατεία του χωριού προσφέροντας στους παρευρισκομένους νηστίσιμο τραπέζι με φασολάδα και ντόπιο κρασί και πολύ γλέντι για τα παιδιά.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΡΑΦΩΝ
Αποκριάτικη παρέλαση στην Κρέντη και Κούλουμα στον Τριπόταμο

Οι Κρεντιώτες για ακόμη μια φορά πιστοί στο ραντεβού τους με την τοπική παράδοση διοργάνωσαν και φέτος το έθιμο του Βλάχικου Γάμου και της αποκριάτικης παρέλασης. Ανήμερα της Τυρινής, μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας οι καρναβαλιστές, φορώντας παραδοσιακές στολές και έχοντας κρυμμένα τα πρόσωπά τους, πέρασαν από τα καταστήματα του χωριού, τραγουδώντας, διασκεδάζοντας, αλλά και «πειράζοντας» τους ντόπιους και τους περαστικούς. Τα «θύματα» των καρναβαλιστών δεν μπορούσαν να αντιδράσουν στα «πειράγματα», καθώς είχαν αφοπλιστεί από τα γέλια. Η εκδήλωση των Καρναβαλιστών της Κρέντης έκλεισε το βράδυ με γλέντι του παλιού καλού καιρού στο παλιό σχολείο, που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Στη θέση «Λαχανόκηπος» του ΔΔ Τριποτάμου εορτάστηκαν τα Κούλουμα στο Δήμο Αγράφων. Παρά το τσουχτερό κρύο, αρκετοί ήταν εκείνοι που βρέθηκαν την Καθαρά Δευτέρα το πρωί στην περιοχή για να γιορτάσουν και τα διασκεδάσουν. Αν και ο καιρός δεν ήταν σύμμαχός τους για το πέταγμα των χαρταετών, οι παραβρισκόμενοι δεν έχασαν το κέφι τους και γεύτηκαν τα πλούσια εδέσματα που προσέφερε ο Δήμος. Η παραδοσιακή φασολάδα, η ζεστή λαγάνα, ο γευστικός χαλβάς και το γλυκό κρασί είχαν την τιμητική τους.