Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ Γ.Π.Σ.

Στη συνεδρίαση της 21ης/10/2011 πέραν των οργανωτικών θεμάτων του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας σε περιφερειακό επίπεδο, συζητήθηκε και το θέμα του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του τέως Δήμου Καρπενησίου.   
Η ΝΟΔΕ Ευρυτανίας, στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που παίρνει στα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον τόπο μας,
δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη σ’ ένα θέμα που έχει αναστατώσει όλους τους κατοίκους του τέως δήμου Καρπενησίου: στο θέμα του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Καρπενησίου.
Η περίπτωση του ΓΠΣ Καρπενησίου, έτσι όπως αυτό έγινε κάτω από τις οδηγίες και εντολές της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, δημιούργησε μια σημαντική αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής, που είναι εύλογη πέρα για πέρα, αν αναλογιστεί κάποιος ότι οι ιδιοκτησίες των κατοίκων δεσμεύονται για τις χρήσεις γης που δόθηκαν σε όλη τους τη ζωή, για τις επόμενες γενιές.
Τα προβλήματα του ΓΠΣ προέκυψαν, πρώτον γιατί η μελέτη που ξεκίνησε το 2007 έγινε γρήγορα, πρόχειρα και, όπως φαίνεται, δεν τηρήθηκαν οι επιστημονικές προδιαγραφές που απαιτούντο για αυτή, και δεύτερον γιατί η όλη διαδικασία έγινε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή σχεδόν εν κρυπτώ. Δεν υπήρξε καμία διαβούλευση. Μια διαβούλευση που την απαιτούσε ο νόμος αλλά κυρίως ήταν μια ηθική υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής προς τους δημότες.
Δεν θέλουμε να επιρρίψουμε προσωπικές ευθύνες για εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων σε κανέναν. Θέλουμε να πιστεύουμε στην καλή πρόθεση των εμπλεκόμενων πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων και θεωρούμε ότι τα όποια λάθη έγιναν, έγιναν από αδυναμία διαχείρισης μιας πρωτόγνωρης αλλά και τόσο σημαντικής διαδικασίας για το μέλλον της περιοχής και από εμφανή ανεπάρκεια της τότε πολιτικής ηγεσίας του Δήμου.
Η συνέχεια υπήρξε ελπιδοφόρα: Αναγνωρίστηκαν λάθη από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, παρότι έμειναν να αιωρούνται διάφορα ερωτήματα…Κυρίως όμως αποφασίστηκε, με ομόφωνη απόφαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, η προσπάθεια πλήρους ακύρωσης του ΓΠΣ, ώστε αυτό να επανέλθει για κοινωνική διαβούλευση και διόρθωση όλων των αστοχιών του.
Πληροφορηθήκαμε αυτές τις ημέρες, ότι υπάρχει πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να ζητήσει την μερική διόρθωση του ΓΠΣ από τη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με πρώτο και κύριο ζήτημα το ζήτημα της ‘Μεσοχώρας’. Η Περιφέρεια έχει θέσει ένα δίλλημα, όπως αυτό έχει μεταφερθεί δια της δημοτικής αρχής στους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων: ‘ή θέτετε ένα–δυό ζητήματα προς διόρθωση ή τίποτα’.
Θεωρούμε ότι ένα τέτοιο εκβιαστικό δίλλημα δεν θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από την Δημοτική Αρχή. Γιατί:
•εκπροσωπεί όλους τους δημότες και οφείλει να ζητήσει την επίλυση όλων των προβλημάτων που έχουν προκύψει. Οφείλει να αναζητήσει συνολική λύση και όχι λύση που ικανοποιεί πιθανόν ελάχιστες κατηγορίες ιδιοκτητών μόνο.
•Ο Δήμος έχει προσφύγει στο ΣτΕ για συνολική ακύρωση του ΓΠΣ. Η προσφυγή που έγινε έχει επικεντρωθεί στο σημείο της ‘Μεσοχώρας’ που θεωρήθηκε το πλέον δυνατό σημείο της υπόθεσης. Φοβούμαστε, και το επισημαίνουμε, ότι στην περίπτωση που λυθεί διοικητικά μόνο το ζήτημα της ‘Μεσοχώρας’, αίρεται ο λόγος της προσφυγής στο ΣτΕ και κατά συνέπεια το ΣτΕ δεν θα έχει λόγους ν ακυρώσει το ισχύον ΓΠΣ. Έτσι υπονομεύεται, περιορίζεται και φαλκιδεύεται η επίλυση των υπολοίπων ζητημάτων.
•Οι υπόλοιποι πολίτες που στηρίχτηκαν στη ομόφωνη απόφαση του νυν Δημοτικού Συμβουλίου και την πολιτική βούληση του Δημάρχου, για ακύρωση του ΓΠΣ και δεν προχώρησαν οι ίδιοι σε προσφυγές στο ΣτΕ, όσοι από αυτούς είχαν την οικονομική ευχέρεια, θα μείνουν τώρα μετέωροι, καθότι εγκλωβίστηκαν στην απόφαση αυτή της Δημοτικής Αρχής.
•Γιατί δεν έγινε διαβούλευση από την νυν Δημοτική Αρχή όπως αυτή υποσχέθηκε;
Κατόπιν αυτών παρακαλούμε την Δημοτική Αρχή να υλοποιήσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για ολική ακύρωση του ΓΠΣ σε όποιο πεδίο και να γίνει η προσπάθεια αυτή. Την παρακαλούμε να φέρει το ΓΠΣ άτυπα προς ουσιαστική διαβούλευση, με πλήρη διαφάνεια ώστε να υπάρξει το βέλτιστο κοινωνικό και αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με την νέα Δημοτική Αρχή υπήρξε μια νέα αρχή, διαφορετική  για το κοινό καλό όλων των πολιτών.
  Πρέπει η σημερινή Δημοτική Αρχή να στηρίξει τους πολίτες στο θέμα του ΓΠΣ. Ένα θέμα που προέκυψε από λάθη και ανεπάρκειες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Να στηρίξει τους πολίτες που, ιδιαίτερα σήμερα, πλήττονται από τα καταστροφικά οικονομικά και διοικητικά μέτρα της κυβέρνησης και  οι οποίοι προσβλέπουν σε πολιτικές ανθρώπινες, ηθικές και έντιμες.

ο Πρόεδρος
ΝΟΔΕ Ευρυτανίας
Δημήτριος Σερ. Κολοκύθας
ο Γραμματέας                                                         
Κωνσταντίνος Χ. Λαθύρης