Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ για το Γηροκομείο

Γενικό ξεσηκωμό σε τοπικούς φορείς και παράγοντες έχει προκαλέσει η υπό διαβούλευση συγχώνευση του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων, βάσει του άρθρου 11 για το Νομοσχέδιο, που προβλέπει συγχώνευση Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας σε συνιστώμενα ανά Περιφέρεια Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Σε περίπτωση που θα εφαρμοστεί το νομοσχέδιο αυτό, το Γηροκομείο, που αποτελεί πραγματικό αποκούμπι για τους γέροντες συμπολίτες μας, θα μετατραπεί σε ένα ανομοιογενές και μη λειτουργικό μόρφωμα, που σιγά – σιγά θα οδηγηθεί σε λουκέτο.
Από την 1η Οκτωβρίου, που το θέμα τέθηκε σε διαβούλευση, άμεση ήταν η αντίδραση, του Διοικητή του Θεραπευτηρίου κ. Γεωργίου Αθανασιά, ο οποίος με έγγραφό του, κατέθεσε τις προτάσεις και τους λόγους για τους οποίους το Θεραπευτήριο Ευρυτανίας δεν πρέπει να συγχωνευτεί αλλά να μείνει αυτόνομο, στον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλου, καθώς και στην Γενική Γραμματέα Πρόνοιας κ. Έφη Μπέκου. Το έγγραφο (βλέπε δίπλα) κοινοποιήθηκε και στους τοπικούς άρχοντες, οι οποίοι και δραστηριοποιήθηκαν ανάλογα για το μείζον αυτό ζήτημα.
Ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος, σε συνάντηση που είχε με τον κ. Παναγιωτόπουλο, αλλά και με τον Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Βουλουδάκη, και σε πρώτη κουβέντα που έγινε, όπως μας δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε, από την πλευρά των υφυπουργών, υπήρξε δέσμευση ότι όταν έρθει η ώρα να συζητηθεί το θέμα αυτό επί της ουσίας, θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα και όλοι οι παράμετροι. 
Από την πλευρά του ο κ. Κοντογεώργος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει η συγχώνευση, διαβεβαιώνοντας τους κυβερνητικούς εκπροσώπους ότι δεν θα αφήσει το «γηροκομείο» μας στη τύχη του και θα παλέψει με «νύχια και με δόντια» για να μείνει αυτοδύναμο.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Καραμπάς, έφερε το θέμα σε συζήτηση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της εξελεγκτικής επιτροπής της Περιφέρειας, η οποία συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, στη Λαμία. Τόσο ο Περιφερειάρχης κ. Κλέαρχος Περγαντάς, όσο και οι αντιπεριφερειάρχες τέθηκαν υπέρ του Θεραπευτηρίου, τονίζοντας ότι θα παραμείνει έως έχει, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες ο κ. Περγαντάς θα συναντηθεί με τον αρμόδιο υπουργό, προκειμένου να μιλήσουν εκτενέστερα επί του θέματος.
Ο Δήμος Καρπενησίου και το Δημοτικό Συμβούλιο με ψήφισμά του εξέφρασε την αντίθεσή του στη συγχώνευση του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων, ενώ ο Δήμαρχος κ. Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε πως είναι υποχρέωση και καθήκον μας να στηρίξουμε το Θεραπευτήριο.
Ανάλογο ψήφισμα αναμένεται και από το Δήμο Αγράφων, κατά την διάρκεια του επόμενου του Δημοτικού Συμβουλίου.  
Θεωρούμε ότι το θέμα είναι υψίστης κοινωνικής σημασίας και ελπίζουμε να αντιμετωπιστεί με την ανάλογη σοβαρότητα απ΄ όλους τους εμπλεκομένους φορείς.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
Όχι στη συγχώνευση του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων του Νομού Ευρυτανίας

Ύστερα από εισήγηση του Δημάρχου Καρπενησίου Κώστα Μπακογιάννη, το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπενησίου, εξέδωσε ομόφωνα ψήφισμα εκφράζοντας την αντίθεσή του στη συγχώνευση του θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων.
Το ψήφισμα έχει ως εξής:

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
Για τη διατήρηση του αυτοδιοίκητου του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Ν. Ευρυτανίας.
 Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπενησίου με την αριθ 382/2012 απόφαση του στην 14η συνεδρίαση του στις 17/10/12  αφού ενημερώθηκε από το Διοικητή του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων και λαμβάνοντας υπόψη του τις αντιδράσεις των δημοτών των Δήμων Καρπενησίου και Αγράφων αλλά και των δωρητών του Θεραπευτηρίου, εξέδωσε  ΟΜΟΦΩΝΑ  το παρακάτω ψήφισμα ως πρόταση για τη συγχώνευση  Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας:
Ως Δημοτικό Συμβούλιο εκπροσωπώντας την τοπική κοινωνία αντιστεκόμαστε στη συγχώνευση και επιμένουμε  στη διατήρηση του αυτοδιοίκητου του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Ν. Ευρυτανίας  για τους παρακάτω λόγους:
  - Με τη συγχώνευση Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας σε συνιστώμενα ανά περιφέρεια Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου θα δημιουργηθεί ανομοιογενές και μη λειτουργικό μόρφωμα μεταξύ ανόμοιων  ιδρυμάτων που θα συγχωνευτούν, χωρίς μάλιστα να έχει διαφανεί ακόμη η ποιότητα των αποτελεσμάτων από την προηγούμενη συνένωση.
- Στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων υπηρετούν σήμερα 60 υπάλληλοι -αριθμός πολύ μικρότερος από όσους προβλέπει ο Οργανισμός λειτουργίας του Θεραπευτηρίου- οι οποίοι μόνο με τον υπερβάλλοντα ζήλο που επιδεικνύουν κατορθώνουν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες, διοικητικές και εξυπηρέτησης των τροφίμων. Με μια ενδεχόμενη συγχώνευση και μετακίνηση προσωπικού θα υπάρξει αδυναμία εξυπηρέτησης των αναγκών αυτών.
- Το Θ.Χ.Π., παρά την μείωση του ταμειακού του υπολοίπου λόγω του PSI, διαθέτει ακόμη ταμειακό υπόλοιπο της τάξεως των δυο εκατομμυρίων ευρώ (2.000.000), γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη μη επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου από τη συνέχιση της λειτουργίας του ως  έχει.
- Το Θεραπευτήριο καλύπτει τις ανάγκες των Ευρυτάνων  καθώς υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι και άτομα με ειδικές ανάγκες που διαβιούν μόνοι και λόγω του δυσπρόσιτου της περιοχής και του κακού οδικού δικτύου χρήζουν μέριμνας που τους παρέχεται απολύτως ικανοποιητικά από το Θεραπευτήριο με τη σημερινή του λειτουργία. Επιπλέον πρέπει να τονιστεί πως στο Θ.Χ.Π. υπάρχουν τρόφιμοι και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίοι δεν κατέστη δυνατόν να γίνουν αποδεκτοί από άλλα ιδρύματα ενώ χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας.  
- Η εμπειρία έχει δείξει ( βλ. Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου) πως είναι αδύνατον να διοικούνται ιδρύματα από απόσταση. Βεβαίως θα ήταν δυνατόν διαφορετικά ιδρύματα που λειτουργούν στην ίδια πόλη, να συγχωνευτούν, υπό την έννοια ότι βρίσκονται σε μικρές μεταξύ τους αποστάσεις.
-  Το  Θεραπευτήριο, είναι το μεγαλύτερο ίδρυμα από κάθε άποψη και επομένως πολύ πιο δύσκολο να διοικηθεί σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ιδρύματα. Κατά συνέπεια, αυτό από μόνο του, αρκεί ως βασικό επιχείρημα, προκειμένου, εάν προχωρήσετε σε συγχώνευση των ιδρυμάτων (ενέργεια η οποία μας βρίσκει αντίθετους), η έδρα του Ν.Π.Δ.Δ. που θα προκύψει από τη συγχώνευση των  ιδρυμάτων, να είναι στο  Θ.Χ.Π.  Ν. Ευρυτανίας.
- Tο Θ.Χ.Π. κατασκευάστηκε σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος Καρπενησίου και συντηρείται εν πολλοίς από τις δωρεές δημοτών, αλλά και Ευρυτάνων της Διασποράς (κυρίως των Η.Π.Α.), που σε μια ενδεχόμενη συγχώνευση δεν προτίθενται να συνεχίσουν την απαραίτητη προσφορά τους, θεωρώντας ότι το Θεραπευτήριο και οι παρεχόμενες σε αυτό υπηρεσίες προς τους Ευρυτάνες θα υποβιβαστούν σημαντικά.
Για όλους αυτούς τους  σοβαρούς και τεκμηριωμένους λόγους, λαμβάνοντας υπόψη και την κοινή γνώμη όλου του Νομού που όχι μόνο ΔΕΝ αποδέχεται την συγχώνευση του Θ.Χ.Π. Ν. Ευρυτανίας, αλλά είναι ανάστατη, δηλώνουμε ότι ενέργειες που θα πλήξουν το αυτοδιοίκητο του, θα  μας βρουν  δυναμικά αντίθετους.
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Σε συνέχεια του ψηφίσματος, ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε: «Το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων αποτελεί μία από τις σημαντικότερες κοινωνικές δομές του Νομού Ευρυτανίας. Είναι ένα υγιές ίδρυμα με έντονη δράση, καλύπτοντας τις ανάγκες των κατοίκων της Ευρυτανίας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό πως ως τέτοιο έχει αγκαλιαστεί από του Απόδημους Ευρυτάνες της Αμερικής μέχρι την Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται, οφείλουμε όλοι μαζί να προστατεύουμε θεσμούς που συμβάλλουν αποτελεσματικά στην ανακούφιση των ηλικιωμένων αλλά και όλων αυτών που χρήζουν της στήριξης και της βοήθειάς μας. Είναι υποχρέωση και καθήκον μας να δώσουμε και αυτή τη μάχη ενωμένοι».





ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,                                               
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ                  
ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ          
 Καρπενήσι, 15 Οκτωβρίου 2012     
Αρ. Πρωτ.1036      
       
1.- κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο
     Υφυπουργό Εργασίας,                        
     Κοινωνικής Ασφάλισης
και Πρόνοιας
     Πειραιώς 40
     104 37    Α   θ   ή   ν   α


Θέμα «Προτάσεις, που αφορούν στο Θεραπευτήριό μας, στα πλαίσια της διαβούλευσης για την συγχώνευση Μονάδων Κοινωνικής  Φροντίδας (Μ.Κ.Φ.) σε συνιστώμενα ανά Περιφέρεια Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου». 
   
                        Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με αφορμή το σχέδιο συγχώνευσης των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας (Μ.Κ.Φ.), που αυτόν τον καιρό βρίσκεται σε διαβούλευση, σχέδιο που μας επιτρέπει να φανταζόμαστε, ότι έχει τους ίδιους στόχους με το Εθνικό Σχέδιο Συνένωσης των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας, που μας απασχόλησε πριν από έναν (01) περίπου χρόνο, ήτοι στην «επίτευξη οικονομίας κλίμακας, στην μείωση της γραφειοκρατίας, στην διεκπεραίωση ομοίων εργασιών με ταχύτερες διαδικασίες,  στην καλύτερη αξιοποίηση προσωπικού και πόρων, στις καλύτερες υπηρεσίες στους εξυπηρετούμενους, χωρίς τα στεγανά κάθε μικρού φορέα», επιτρέψτε μας να επικοινωνήσουμε μαζί σας, προκειμένου να σας ενημερώσουμε ακροθιγώς για το Θεραπευτήριό μας και συγχρόνως να σας καταθέσουμε κάποιες σκέψεις μας και ορισμένες προτάσεις μας, που αφορούν στο μέλλον του, ήτοι:
1.- Το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Ευρυτανίας (π. Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Ευρυτανίας) ήταν ένας αδιάκοπος και διακαής πόθος, συνάμα δε και ένα κρυφό όνειρο των ξενιτεμένων Ευρυτάνων, κυρίως εκείνων, που άφησαν πίσω τους τη γη των πατέρων τους, την πανέμορφη Ευρυτανία και με την ελπίδα ριζωμένη στην καρδιά τους, πήραν του μισεμού το δρόμο, πέρασαν πελάγη, διάβηκαν θάλασσες και ωκεανούς και ρίζωσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Οι συμπατριώτες μας αυτοί, γνωρίζοντας, ότι πίσω τους άφησαν ανήμπορους γονείς ή συγγενείς, αποφάσισαν, υπό την αιγίδα του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Καρπενησίου, να συμβάλουν, κατά το δυνατόν, στην ανέγερση ενός κτιρίου, όπου, όταν οι περιστάσεις θα το απαιτούσαν, θα στεγάζονταν κάθε ανήμπορος, όπως προείπαμε, συγγενείς τους ή συμπατριώτης τους.
Βέβαια, η συνεισφορά τους ασφαλώς και δεν αποτελεί το όλο, διότι για την ανέγερσή του συνέβαλε τα μέγιστα το Ελληνικό Κράτος, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος,  σίγουρα, όμως, ως μαγιά… ως απαρχή συνετέλεσε… συνέδραμε σημαντικά, προκειμένου να δημιουργηθεί το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Ευρυτανίας (π. Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Ευρυτανίας), το οποίο, στην συνείδηση των Ευρυτάνων της διασποράς και του Ευρυτανικού λαού, είναι «Το Γηροκομείο Καρπενησίου».
Αξιοσημείωτο –και αυτονόητο –είναι, ότι η συνεισφορά τους και το ενδιαφέρον τους  δεν παρέμεινε στο κάποτε, δεν παρέμεινε στο τότε, δηλαδή στο παρελθόν, αλλά εξακολουθεί να υφίσταται. Και υφίσταται και εκφράζεται ποικιλότροπα και σήμερα, πράγμα, που μας επιτρέπει βάσιμα να υποθέτουμε, ότι με την προτεινόμενη –επικείμενη συνένωση θα εκλείψει. Και θα εκλείψει, διότι το τοπικό, θα πάρει τη μορφή του γενικού και το «δικό» μας θα είναι λιγότερο «δικό» μας ή θα πάψει να είναι «δικό» μας, γιατί θα γίνει «κτήμα» του συνόλου, δηλαδή θα γίνει  απρόσωπο, αλαργινό κι απόμακρο.                                      
2.- Τα άλλα τρία (03) υπό συγχώνευση Θεραπευτήρια ή Ιδρύματα της Στερεάς Ελλάδος, με τα οποία, σύμφωνα με την πρόταση συγχώνευσης, πρόκειται να συγχωνευθεί το Θεραπευτήριό μας, κατά τη γνώμη μας, είναι ανομοιογενή Θεραπευτήρια ή Ιδρύματα. Ως εκ τούτου, το Ν.Π.Δ.Δ. που προβλέπεται –προτείνεται από το εν λόγω σχέδιο νόμου, αν εφαρμοσθεί ως έχει, θα αποτελέσει ένα ανομοιογενές και μη λειτουργικό μόρφωμα.    
3.- Θα πρέπει να ληφθεί, και μάλιστα σοβαρά, υπόψη, ότι στο Ίδρυμά μας περιθάλπονται ογδόντα δύο (82) τρόφιμοι [ογδόντα (80) σύμφωνα με το Π.Δ. 252/90 (ΦΕΚ 103/Α’/31-07-1990)] και εκατόν είκοσι έξι (126), όταν θα λειτουργήσει η νέα πτέρυγα, η οποία, ας σημειωθεί, πως, σε ό,τι αφορά στις κτιριακές εγκαταστάσεις της, είναι πανέτοιμη.
4.- Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι στο Ίδρυμά μας υπηρετούν περίπου εξήντα (60) μόνιμοι υπάλληλοι.
 5.- Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός, ότι η Ευρυτανία βρίσκεται από χρόνια στη δίνη του κυκλώνα της ανεργίας, η οποία, ως αιτιώδης παράγοντας, συμβάλει τα μέγιστα στην πληθυσμιακή αποψίλωση, σε ό,τι αφορά στις παραγωγικές ηλικίες, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα ο τόπος μας να κατοικείται πλέον, κυρίως στην περιφέρεια, από ανθρώπους μόνους και ηλικιωμένους. Αυτονόητο είναι, ότι οι άνθρωποι αυτοί, κάποια στιγμή, θα αναζητήσουν στέγη και θαλπωρή στο δικό τους αποκούμπι, δηλαδή στο «Γηροκομείο Καρπενησίου».  
 6.- Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός, ότι το Καρπενήσι βρίσκεται σε μια δυσπρόσιτη, σχετικά απομονωμένη και τους χειμερινούς μήνες δύσκολα προσβάσιμη περιοχή.
7.- Αν και μέσω του «κουρέματος» (P.S.I.) αρπάχτηκαν –και  μάλιστα χωρίς καμία ενημέρωση ή προειδοποίηση –από τις καταθέσεις του Θεραπευτηρίου τέσσερα εκατομμύρια εκατόν έντεκα χιλιάδες πεντακόσια σαράντα εννιά € και τριάντα ένα λεπτά (4.111.549,31), τουλάχιστον προσώρας, δεν απαιτούνται επιχορηγήσεις για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του Ιδρύματος, διότι το ταμειακό του υπόλοιπο πλησιάζει τα δύο (02) εκατομμύρια (2.000.000,00) €. 
8.- Τέλος, οι μικτές δαπάνες αποζημίωσης του Διοικητή και του Διοικητικού του συμβουλίου, μάλλον, είναι ανάξιες λόγου, διότι δεν ξεπερνούν τις δέκα χιλιάδες (10.000) € ετησίως.    
Ύστερα από τα ανωτέρω εκτεθέντα και διαβεβαιώνοντάς σας, ότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να κατανοήσουμε πλήρως τις επιταγές, που επιβάλουν τη συγχώνευση των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας (Μ.Κ.Φ.), επιτρέψτε μας να σας παρακαλέσουμε θερμά, ώστε να κάνετε, ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Ευρυτανίας (π. Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Ευρυτανίας), «Το Γηροκομείο» του Ευρυτανικού λαού, να διατηρήσει το αυτοδιοίκητο.   
 Ελπίζοντας στην κατανόησή σας και με την βεβαιότητα, ότι θα εξετάσετε με ιδιαίτερη προσοχή την διαφορετικότητά μας, εκ των προτέρων σας ευχαριστούμε θερμά.-  

Ο Διοικητής
του Θεραπευτηρίου Χρονίων
Παθήσεων Ευρυτανίας

Γιώργος Στ. Αθανασιάς