Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

1ο Συνέδριο Ευρυτάνων Νέων Το μέλλον στα χέρια των νέων μας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου Συνεδρίου Νέων Ευρυτάνων το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Καρπενήσι το 3ημερο από 30 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου.
Όσοι συμμετείχαν στο συνέδριο,
έκαναν λόγο για μια άψογη διοργάνωση, ενώ τα οφέλη που εισέπραξαν οι σύνεδροι ήταν πολλαπλά.
Η έναρξη του συνεδρίου έγινε την Παρασκευή στις 5 το απόγευμα σε μια κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Καρπενησίου, από νέους Ευρυτάνες, που ήρθαν και από διάφορα μέρη της Ελλάδος όπου διαμένουν μόνιμα.
Το Συνέδριο ξεκίνησε με την παρουσίαση του Δημάρχου κ. Κώστα Μπακογιάννη για το ποιες ενέργειες έκαναν και πως οδήγησαν το Δήμο Καρπενησίου στο να γίνει ένας Δήμος Πρότυπο!
Στη συνέχεια το θέμα της συζήτησης που αναπτύχθηκε ήταν «Από την ιδέα στην Πράξη: Επενδύω στην Ευρυτανία»
Τη συζήτηση συντόνιζε η Παρουσιάστρια της Εκπομπής Business Plan Star Κεντρικής Ελλάδας κ. Βίκυ Κοτσιμπού.
Έγινε η παρουσίαση από επιχειρηματίες του Καρπενησίου και έδωσαν ιδέες και αφορμές στους νέους για να ασχοληθούν με μια δικιά τους επιχείρηση.
Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου │ Κώστας Λιάπης
Saloon Park │ Νίκος Κοντοπάνος
Ορειβατικό Καταφύγιο Βελουχίου │ Λίλα Κλαουδάτου
ΕΥ ZΕΙΝ ACTIVE │ Νίκος Ζαρμακούπης
Ανεράδα Inn │ Μαρία Γιαννάκου
Γλυκοπλαστείο │ Κώστας Αζακάς
Μονάδα παραγωγής ροκανιδίων και pellet │ Θανάσης Γεμενής
Μονάδα Επεξεργασίας Κρέατος ΑΦΟΙ Βρέκου │ Βασίλης Βρέκος
Μετά το πέρας της πρώτης ημέρας του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε δεξίωση στο Kasmir Restaurant.
Τη δεύτερη ημέρα αναπτύχθηκε το θέμα Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα της κρίσης: εργαλεία και ευκαιρίες, σε δύο ενότητες.
Στην πρώτη ενότητα, συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Δημήτρης Σταμάτης,  Οικονομολόγος, Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Καρπενησίου και συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:
Αξιοποίηση προγραμμάτων για επενδύσεις/Αριστείδης Τασιός, Γενικός Γραμματέας Δήμου Καρπενησίου
Συμπράττοντας δημόσιος και ιδιωτικός τομέας για την ανάπτυξη. Δυνατότητες έργων ΣΔ/Τ και προγράμματος χρηματοδότησης JESSICA/Νίκος Μαντζούφας, Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ
Επενδύοντας στην ανάπτυξη: η Επόμενη Πρόκληση της Ελλάδας/Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, Senior Engagement Manager McKinsey & Company
Τοπικά χαρακτηριστικά και Νέες Τεχνολογίες. Καινοτομία, Επιχειρηματικότητα και Νέες Ευκαιρίες/Γιώργος Καραμανώλης, partner – CTO της Crowdpolicy.com
Περιφερειακή ανάπτυξη σε καιρούς ύφεσης/Παναγιώτης Βλάχος, Νομικός και Πολιτικός Επιστήμονας
Τα media και το τσάι του βουνού/Δήμητρα Κρουστάλλη, Δημοσιογράφος ΤΟ ΒΗΜΑ
Ανοιχτή συζήτηση
Στην δεύτερη ενότητα, συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Αριστείδης Τασιός, Οικονομολόγος, Γενικός Γραμματέας Δήμου Καρπενησίου και συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:
Επιχειρώντας στον Πολιτισμό και την Πράσινη Οικονομία. Ανάπτυξη στης ημέρες της (Αγίας) κρίσης/Νίκος Βερβερίδης, Ιδρυτής elculture, Συνιδρυτής aephoria.net
Καινοτομία εξ’ αποστάσεως/Φώτης Ταλάντζης, Επίκουρος Καθηγητής ΑΙΤ, Ιδρυτής enveo s.a.
Στην μέση του πουθενά/ Eric T. Parks, Co-founder Pinnatta, Digital Executive Consultant The Newtons Laboratory
Καινοτομώντας στον αγροτικό κλάδο – Το gineagrotis.gr και εξέλιξή του/Δημήρτης Κουτσολιούτσος, Ιδρυτής gineagrotis.gr
Herbs from the wild of Greece/Κουτσοβούλου Ευαγγελία, Αρθρογράφος και founder της Daphnis and Chloe
Something Old, Something New: Πώς το Τσάι του Βουνού έγινε…  Tuvunu! / Δημήτρης Κρις, Μέλος Δ.Σ. και Διευθυντής Εταιρικής Ανάπτυξης, Tuvunu A.E.
Αγροτουρισμός… είναι στη φύση μας! / Γιώργος Μακράκης, Συνιδιοκτήτης Μηλιά Mountain Retreat
Ανοιχτή συζήτηση
Το Συνέδριο έκλεισε την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου με εκδρομή στον Προυσό, επίσκεψη στην Ιερά Μονή Προυσού και περιήγηση στην Μαύρη Σπηλιά και το Αλλαντοποιείο Στρεμμένου όπου οι Σύνεδροι γεύθηκαν τις ντόπιες νοστιμιές. Αναχώρησαν για Καρπενήσι και στην συνέχεια από τον Νομό.
Το Συνέδριο άφησε απολύτως ευχαριστημένους όχι μόνο τους πολίτες του τόπου μας που αποκόμισαν σημαντικές πληροφορίες διευρύνοντας τους στόχους τους αλλά και οι Σύνεδροι εντυπωσιάστηκαν από το έντονο ενδιαφέρον των νέων και όχι μόνο του Νομού μας.
Είναι σημαντικό κατά την κρίσιμη οικονομική περίοδο στην οποία διέρχεται η Ελλάδα μας, να υπάρχουν πρωτοβουλίες από τους «άρχοντες» του τόπου, που βοηθούν τους νέους και τους παρακινούν να ξεκινήσουν την «ανάπτυξη».
Αξίζουν συγχαρητήρια στον Δήμο Καρπενησίου για την πρωτοβουλία αυτή και ευχόμαστε η προσπάθεια αυτή να έχει και συνέχεια και το Συνέδριο Νέων Ευρυτάνων να γίνει θεσμός.