Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

ΕΞΕΠΝΕΥΣΕ ΑΛΛΟΣ
 ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
ΑΠΟΥΣΙΑ ΙΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΟΥ ΜΕΣΟΥ
Ένα ακόμα θύμα των περικοπών στον κλάδο 
της Υγείας.

Ένας πενηνταπεντάχρονος πολίτης πατέρας 4 παιδιών, 17 Αυγούστου φεύγει προδομένος από την καρδιά του αβοήθητος στο Κάτω Ραπτόπουλο Δήμου Αγράφων Ευρυτανίας, καθώς το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Γρανίτσας «Π.Π.Ι.Γ.» τα Σαββατοκύριακα δεν λειτουργεί και ιατρός στο χωριά δεν υπάρχει, όπως και ασθενοφόρο το όποιο κατέφθασε δυόμισι ώρες μετά από το Καρπενήσι.



Αυτό καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκεται και ο νομός Ευρυτανίας.

Όπως ενημερώνει τον Τέρενς Κουίκ ο Πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στην Ευρυτανία Κωνσταντίνος Μπακόλας, σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών, αλλά και πληροφοριών από περιφερειακά-τοπικά ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα, το ασθενοφόρο έφτασε από το Καρπενήσι 2,5 ώρες μετά το συμβάν, αδυνατώντας να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια, ενώ το ασθενοφόρο που στάθμευε στη Γρανίτσα και που παραχωρήθηκε από το ΕΚΑΒ και κινούνταν με εθελοντές, έχει ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ! ! !
Την ίδια ώρα, οι 11 Αγροτικοί ιατροί, εκτός από τις βάρδιες που πρέπει να καλύψουν επί 24ωρης βάσης στο (Κ.Υ.Δ.Φ.), έχουν να καλύψουν μέσα σε ορεινό και δύσβατο δίκτυο, με μεταφορές πολύωρες και τα αγροτικά-περιφερειακά ιατρεία παραμελημένων χωριών του νομού, έχοντας υποστεί ψυχική και σωματική κόπωση καθώς και οικονομική αδυναμία κάλυψης των δαπανών για τις αποστάσεις αυτές καθώς δεν καλύπτονται οι μεταφορές αυτές.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ακόμα πιο προκλητικές και προσβλητικές καταστάσεις προκύπτουν μέσα από την ενδελεχή συνεχή έρευνα και επαφή μας μέσα στον πολύπαθο Νομό Ευρυτανίας.
Σας αποκαλύπτουμε και σας ενημερώνουμε, πως σε κανένα Περιφερειακό-Αγροτικό ιατρείο, αλλά και στο Ασθενοφόρο το οποίο κινείται στο Δήμο Αγράφων και σταθμεύει στο ΚΥΔΦ δεν υπάρχει απινιδωτής για καρδιολογικά περιστατικά παρά μόνο καρδιογράφος.
Ακόμα και στην περίπτωση που το «Π.Π.Ι.Γ.» ήταν στελεχωμένο από ιατρούς, πιθανόν να ήταν αδύνατο να παρασχεθεί η ενδεδειγμένη παροχή πρώτων βοηθειών απουσία ειδικευμένου τεχνικού υλικού.
«Σας καλώ να ζήσετε και να βιώσετε την εξαθλίωση την φτωχοποίηση την εγκατάλειψη και την διάλυση του Νομού Ευρυτανίας και του Δήμου Αγράφων για μια εβδομάδα, ίσως τότε καταλάβετε «τι εστί βερίκοκο», υπογραμμίζει απευθυνόμενος στον Άδωνη Γεωργιάδη ο Τέρενς Κουίκ και ζητά τη στελέχωση των Περιφερειακών και Αγροτικών Ιατρείων με Αγροτικούς Ιατρούς, την κάλυψη με απινιδωτές των Περιφερειακών Ιατρείων του Δήμου Αγράφων και Δήμου Καρπενησίου, την παραλαβή ενός 4Χ4 ειδικής μονάδας εντατικής θεραπείας και την κατασκευή δύο ελικοδρομίων για την άμεση διακομιδή των ασθενών.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:
ΥΓΕΙΑΣ ΑΔΩΝΗ-ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

ΘΕΜΑ: ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΟΠΟΥ ΕΞΕΠΝΕΥΣΕ ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑ ΙΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΟΥ ΜΕΣΟΥ

Κύριε Υπουργέ,

Ένα ακόμα θύμα των περικοπών στον κλάδο της Υγείας.

Ένας πενηνταπεντάχρονος πολίτης πατέρας 4 παιδιών, 17 Αυγούστου φεύγει προδομένος από την καρδιά του αβοήθητος στο Κάτω Ραπτόπουλο Δήμου Αγράφων Ευρυτανίας, παλαιότερα άλλοι συνάνθρωποι μας στα Λεπιανά, στα Τοπόλιανα, στο Λιθοχώρι, καθώς το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Γρανίτσας «Π.Π.Ι.Γ.» τα Σαββατοκύριακα δεν λειτουργεί και γιατρός στο χωριά δεν υπάρχει, όπως και ασθενοφόρο το όποιο κατέφθασε δυόμιση ώρες μετά από το Καρπενήσι.
Σας ενημερώνουμε παρόλα αυτά, πως για τις υγειονομικές ανάγκες των πρώην Δήμων Απεραντίων και Ασπροποτάμου, με την υπ’αριθμ. 48813/30−3−2012 απόφαση του Υπουργού Υγείας, διορίσθηκε σε θέση του κλάδου ιατρών Ε.Σ.Υ., επί θητεία  ιατρός σε θέση ειδικευμένου ιατρού ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ με εισαγωγικό βαθμό Επιμελητή Β’ στο «Π.Π.Ι.Γ.», ΤΟΥ Κ.Υ. ΔΥΤ. ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ, ΤΟΥ Γ.Ν. ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ (ΦΕΚ διορισμού 370/3-4-2012).
Ο Γενικός Ιατρός τελικά εξυπηρετεί το Νοσοκομείο Καρπενησίου, εφημερεύει παράλληλα στο Κ.Υ.Δ.Φ  και στα χωριά που οφείλει, ενώ μιλάμε  για εσωτερικές ορεινές, δύσβατες, κοστοβόρες και δαιδαλώδεις διαδρομές, άνω των 5 ωρών, από ένα γιατρό που πρέπει να βρίσκεται πάντα παντού και σίγουρα όχι εκεί όπου διορίσθηκε, για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των δυσπρόσιτων συγκεκριμένων περιοχών των πρώην Δήμων Ασπροποτάμου και Απεραντίων, μετακινούμενος 80 χιλιόμετρα μακριά.
Την ίδια ώρα, όπως με ενημερώνει ο Πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στην Ευρυτανία Κωνσταντίνος Μπακόλας, του φθάνουν καταγγελίες πολιτών, όσο και σε όλα τα περιφερειακά-τοπικά ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα, που αναφέρουν πως το ασθενοφόρο έφτασε από το Καρπενήσι 2,5 ώρες μετά το συμβάν, αδυνατώντας να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια, ενώ ταυτόχρονα καταγγέλλεται πως το ασθενοφόρο που στάθμευε στη Γρανίτσα και που παραχωρήθηκε από το ΕΚΑΒ και κινούνταν με εθελοντές, έχει ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ! ! !
Οι 11 Αγροτικοί ιατροί, εκτός από τις βάρδιες που πρέπει να καλύψουν επί 24ωρης βάσης στο (Κ.Υ.Δ.Φ.), έχουν να καλύψουν μέσα σε ορεινό και δύσβατο δίκτυο, με μεταφορές πολύωρες και τα αγροτικά-περιφερειακά ιατρεία παραμελημένων χωριών του νομού, έχοντας υποστεί ψυχική και σωματική κόπωση καθώς και οικονομική αδυναμία κάλυψης των δαπανών για τις αποστάσεις αυτές καθώς δεν καλύπτονται οι μεταφορές αυτές.
Σημειώνουμε στο σημείο αυτό πως τα «τραγελαφικά» περιστατικά δεν έχουν τέλος, όπως η συνταγογράφηση η οποία πρέπει να είναι ηλεκτρονική και δεν μπορεί να γίνει στα κατά τόπους περιφερειακά-αγροτικά Ιατρεία, καθότι η πλειοψηφία αυτών, δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και πρέπει να συνταγογραφούν ή στο (Κ.Υ.Δ.Φ.) ή στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου.
Και φυσικά ο τραγέλαφος για τους Αγροτικούς Ιατρούς συνεχίζεται.
Μόλις τώρα έχει δοθεί το αυτονόητο δικαίωμα στους ιατρούς, μετά από εφημερίες να έχουν ρεπό, όπως προβλέπεται, καθότι ένας ιατρός επιστήμον δεν μπορεί να λειτουργεί υπό συνεχείς βάρδιες και εφημερίες, εκεί ακριβώς προκύπτει και η αιφνίδια αλλά αναπόφευκτη αδρανοποίηση των Περιφερειακών-Αγροτικών Ιατρειών!
Αποκτώντας το αυτονόητο δικαίωμα τους αυτό οι Αγροτικοί Ιατροί, το Υπουργείο σας δεν κάλυψε με νέες θέσεις τα κενά που δημιουργούνται στις βάρδιες, έχοντας ως αποτέλεσμα το λουκέτο στα Περιφερειακά – Αγροτικά Ιατρεία, καθώς δε βγαίνουν πλέον οι εφημερίες.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ακόμα πιο προκλητικές και προσβλητικές καταστάσεις προκύπτουν μέσα από την ενδελεχή συνεχή έρευνα και επαφή μας μέσα στον πολύπαθο Νομό Ευρυτανίας.
Σας αποκαλύπτουμε και σας ενημερώνουμε, πως σε κανένα Περιφερειακό-Αγροτικό ιατρείο, αλλά και στο Ασθενοφόρο το οποίο κινείται στο Δήμο Αγράφων και σταθμεύει στο ΚΥΔΦ δεν υπάρχει απινιδωτής για καρδιολογικά περιστατικά παρά μόνο καρδιογράφος.
Ακόμα και στην περίπτωση που το «Π.Π.Ι.Γ.» ήταν στελεχωμένο από ιατρούς, πιθανόν να ήταν αδύνατο να παρασχεθεί η ενδεδειγμένη παροχή πρώτων βοηθειών απουσία ειδικευμένου τεχνικού υλικού.
Σε αυτό το σημείο της εσχάτης εξαθλίωσης καταδικάστηκε η Ευρυτανία.
Ταυτόχρονα σας ενημερώνω κύριε Υπουργέ για την χωρίς τέλος «περιπέτεια»  του 4Χ4 ασθενοφόρου που είναι έτοιμο να παραληφθεί από τον ΟΠΑΠ και παράλληλα αλλάζουν τον προορισμό του τετρακίνητου αυτού ασθενοφόρου και αντί για τα Άγραφα, το στέλνουν στο Καρπενήσι.  Το αίτημα του Νοσοκομείου Καρπενησίου ανέφερε συγκεκριμένα ότι το ασθενοφόρο ήταν για τις ανάγκες του Δήμου Αγράφων, όπου και θα στάθμευε, όπως και η απόφαση του ΟΠΑΠ που το έκανε αποδεκτό όπως ζητήθηκε.
Με Αρ.Πρωτ. 7/31-1-2012  θα βρείτε το αίτημα του Νοσοκομείου Καρπενησίου και με Αρ.Πρωτ. Α/8405/30-3-2012, την τότε απάντηση του ΟΠΑΠ που το προσέφερε

Κύριε Υπουργέ σας καλώ να ζήσετε και να βιώσετε την εξαθλίωση την φτωχοποίηση την εγκατάλειψη και την διάλυση του Νομού Ευρυτανίας και του Δήμου Αγράφων για μια εβδομάδα, ίσως τότε καταλάβετε «τι εστί βερίκοκο»
Κατόπιν αυτών ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:
1.Προτίθεσθε να στελεχώσετε τα περιφερειακά και τα αγροτικά Ιατρεία με Αγροτικούς Ιατρούς έτσι ώστε να μπορέσετε να επαναστελεχώσετε τις μονάδες παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης αλλά και την δυνατότητα τους να παράσχουν πρώτες βοήθειες;
2.Προτίθεσθε να καλύψετε με απινιδωτές τα περιφερειακά ιατρεία του Δήμου Αγράφων και Δήμου Καρπενησίου;
3.Είναι στο σχεδιασμό σας να φτάσει επιτέλους στο ΚΥΔΦ ένα 4Χ4 ειδικό όχημα –κινητή μονάδα εντατικής στελεχωμένη με εξειδικευμένο προσωπικό έτσι ώστε να μπορέσουμε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές στην βόρεια και δυτική Ευρυτανία;
4.Μήπως είναι η στιγμή να ξεκινήσει η κατασκευή δυο ελικοδρομίων για την επείγουσα διακομιδή των ασθενών που χρειάζονται άμεση νοσηλεία στην Βόρεια και Δυτική Ευρυτανία, καθότι για την ώρα παραμένει στα χαρτιά, παρά την θετική στάση της Πολιτικής Αεροπορίας και την επίσκεψη  εμπειρογνωμόνων στον Δήμο Αγράφων το 2012 ;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ