Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ Επιστολή Τσάμπρα στο υπουργείο κοινωνικών ασφαλίσεων για θέματα ασφαλίσεων επαγγελματιών Ευρυτανίας

Την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς τον Ο.Α.Ε.Ε., ζητά με επιστολή του προς τον Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευρυτανίας. Ο κ. Τσάμπρας, στην επιστολή του που σας παραθέτουμε στη συνέχεια, μεταξύ άλλων προτείνει στον αρμόδιο Υπουργό,
“οι νέες ασφαλιστικές εισφορές να είναι ανάλογες των εισοδημάτων που θα προκύπτουν από την φορολογική δήλωση του εκάστοτε επαγγελματία”.

Καρπενήσι 16/08/2013
Επιμελητήριο Ευρυτανίας
Θέμα: ¨ Θέματα ασφαλίσεων επαγγελματιών Ευρυτανίας¨

Κύριε Υπουργέ,
Επικοινωνούμε, δια της παρούσης επιστολής, προκειμένου να σας θέσουμε υπ’ όψιν σας μερικά φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν και προβληματίζουν τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες της περιοχής μας.
Τα θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από πλευράς του υπουργείου του οποίου προΐσταστε συνοπτικά είναι: (Α) ο εξορθολογισμός και ο διακανονισμός ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών προς τον Ο.Α.Ε.Ε., (Β) ο επαναπροσδιορισμός των κριτηρίων ένταξης στον Ο.Α.Ε.Ε. επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε μικρά χωριά και (Γ) η τύχη του γραφείου του Ο.Α.Ε.Ε. στο Καρπενήσι.
(Α) όπως σας είναι γνωστό λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης πολλοί από τους επαγγελματίες δεν είναι σε θέση να εξοφλούν άμεσα και με συνέπεια τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Αποτέλεσμα ο Ο.Α.Ε.Ε. να απειλείται με κατάρρευση. Το φαινόμενο έχει ξεφύγει από τα πλαίσια των λίγων κακοπληρωτών, στους οποίους θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε σκληρά κατασταλτικά μέτρα προκειμένου να εισπράξουμε τα οφειλόμενα και έχει πλέον καταστεί γενικό φαινόμενο.
Για το λόγο αυτό προτείνουμε την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Οι νέες ασφαλιστικές εισφορές να είναι ανάλογες των εισοδημάτων που θα προκύπτουν από την φορολογική δήλωση του εκάστοτε επαγγελματία.
Φυσικά η σύνταξη εκάστου θα προκύπτει από τις εισφορές που θα έχει καταβάλει. Όσο αφορά τις ήδη οφειλόμενες εισφορές, προτείνουμε να παγώσουν, να κεφαλοποιηθούν και να κληθεί ο εκάστοτε επαγγελματίας να τις διακανονίσει όταν η οικονομία επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης.
(Β) Όπως σας είναι γνωστό επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των δυο χιλιάδων κατοίκων (2.000) και τα εισοδήματα των επιχειρηματιών δεν ξεπερνούσαν τα εισοδήματα από αγροτικές εργασίες μπορούσαν να ασφαλιστούν στον Ο.Γ.Α.. Στην Ευρυτανία, τη κατεξοχήν ορεινή περιοχή της χώρας, πολλές από τις επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε χωριά σαράντα (40) ή τριάντα (30) κατοίκων. Όπως καταλαβαίνετε η ένταξη αυτών των μικρών επιχειρήσεων στον Ο.Α.Ε.Ε. θα αποτελέσει και το κύκνειο άσμα τους, τα έσοδα αυτών των επιχειρήσεων δεν επαρκούν ούτε κατ´ ελάχιστον για να πληρωθούν οι εισφορές στον Ο.Α.Ε.Ε.. Οι επιχειρήσεις αυτές κατ´ ουσίαν προσφέρουν ¨κοινωνικό¨ έργο στους συνταξιούχους που διαβιούν στα χωριά αυτά παρά κέρδη στους ¨επιχειρηματίες¨.
Αν παρά ταύτα επιμένετε στην απόφαση σας να ενταχθούν στον Ο.Α.Ε.Ε. τότε θα πρέπει οι εισφορές τους να υπολογιστούν με τον τρόπο που περιγράφουμε παραπάνω.
(Γ) Έχουμε ενημερωθεί από το συνδικαλιστικό όργανο των υπαλλήλων του Ο.Α.Ε.Ε. ότι προτίθεστε να προβείτε σε αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Οργανισμού ανά την επικράτεια. Η διατήρηση του γραφείου στο Καρπενήσι για μας είναι σημαντικό ζήτημα. Προτείνουμε την διατήρηση του γραφείου, αν χρειαστεί είμαστε σε θέση να στεγάσουμε τις τοπικές υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Ε. σε χώρο του Επιμελητηρίου μας με πολύ χαμηλό οικονομικό κόστος .

Με εκτίμηση,
Τσάμπρας Χρήστος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ευρυτανίας