Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

«Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος – Ένας αλλιώτικος αντάρτης στα βουνά της Ευρυτανίας» Κοσμοσυρροή στη παρουσίαση του πονήματος του π. Ε. Φεγγούλη, παρουσία του πρωταγωνιστή του βιβλίου

Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του π. Ευαγγέλου Φεγγούλη με τίτλο: «Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος – Ένας αλλιώτικος αντάρτης στα βουνά της Ευρυτανίας».
Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στις 20 Αυγούστου 2013, στην κατάμεστη από κόσμο (πάνω από 400 κάτοικοι της περιοχής) πλατεία της Κρέντης, παρουσία του Μητροπολίτου Καρπενησίου κ.κ. Νικολάου, του Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας Βασίλη Καραμπά, του πρώην Βουλευτού Ευρυτανίας Δημοσθένη Τσιαμάκη, εγκάρδιων φίλων του κ. Ζαχαρόπουλου, μελών της ομογένειας των ΗΠΑ, της αναπληρώτριας Δημάρχου Αγράφων κ. Βάσως Φεγγούλη, του Δ/ντου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευρυτανίας κ. Κ. Τσίφτη, του Υπ/ντου κ. Ι. Κατσαρού, του Διοικητού του Α.Τ. Κερασοχωρίου κ. Κ. Μπίκα, Δημοτικών Συμβούλων, του Προέδρου των Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας και άλλων εκλεκτών προσκεκλημένων.












Στην εισήγησή του ο συγγραφέας του βιβλίου π.Ευάγγελος Φεγγούλης αναφέρθηκε στην πολύχρονη ενασχόληση  του Γρηγόρη Ζαχαρόπουλου ήρωα του βιβλίου με τα κοινά και κυρίως με τα πολιτιστικά δρώμενα των αδελφών μας Ευρυτάνων της Αμερικής, καθώς και το τεράστιο φιλανθρωπικό του έργο που ανέδειξαν τον Γρηγόρη Ζαχαρόπουλο ως έναν εκ των σημαντικότερων προσωπικοτήτων που ζουν και δραστηριοποιούνται σήμερα στην Αμερική.
«....Ο κ. Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος μου εμπιστεύθηκε όταν βρεθήκαμε στην Αμερική στο Συνέδριο των Ευρυτάνων, ανέφερε ο  π. Ευάγγελος Φεγγούλης, ένα μικρό σημειωματάριο, στο οποίο είχε καταχωρήσει, ένα κομμάτι της νεανικής του ζωής, το πιο συγκλονιστικό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ένα χρονικό διάστημα γεμάτο περιπέτεια και πολλές συγκινήσεις. Οι σημειώσεις αυτές, που μελέτησα μου προξένησαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μερικές μέρες αργότερα κατέθεσα πρόταση στον κ. Ζαχαρόπουλο να τις κάνουμε ένα βιβλίο. Με ιδιαίτερη χαρά και περισσότερη συγκίνηση ο κ. Γρηγόρης, μου παρέδωσε το σημειωματάριο και στην συνέχεια μου αφηγήθηκε σημαντικά γεγονότα, με ντοκουμέντα, που αναφέρονται στον εμφύλιο σπαραγμό και κυρίως στην προσωπική του συμμετοχή σ΄αυτόν ως αντάρτης στα ευρυτανικά βουνά.
Οι μαρτυρίες και τα γεγονότα όπως τα αφηγείται εντυπωσιάζουν καθότι περιγράφονται με λεπτομέρειες από έναν νέο άνθρωπο που τα έζησε σε μια εποχή δύσκολη και κάτω μάλιστα από τραγικές συνθήκες.
Ο Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος στην αφήγησή του, δεν τάσσεται ούτε υπέρ του ΕΛΑΣ, που με την βία τον επιστράτευσε, ούτε βέβαια και υπέρ της άλλης πλευράς, που τον τυράννησε μέχρι να γυρίσει στο σπιτικό του...» και κατέληξε λέγοντας:
«.....Αυτά τα στοιχεία, που έτυχαν της απαιτούμενης ιστορικής έρευνας, καθώς και άλλα σημνατικά από το προσωπικό αρχείο του κ. Ζαχαρόπουλου, με κόπο και μεράκι έγιναν ένα μικρό πόνημα, που σήμερα θα παρουσιαστεί εδώ στην Κρέντη, από την Εταιρεία Αιτωλικών Μελετών, σε συνεργασία με την Ενορία μας και υπό την αιγίδα του Δήμου Αγράφων...»
Ο πρωταγωνιστής του βιβλίου κ. Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος στο χαιρετισμό του αφού ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης και μέσα σε έντονο συγκινησιακό κλίμα τόνισε μεταξύ άλλων:  «...βρίσκομαι απόψε ανάμεσά σας, σε μια ξεχωριστή βραδιά της ζωής μου, εδώ στο πανέμορφο αυτό χωριό, στην πλατεία της ωραίας Κρέντης, όπου σε λίγο θα παρουσιαστεί ένα μικρό βιβλίο, στο οποίο με την φροντίδα του σεβαστού και αγαπητού μου παπα-Βαγγέλη Φεγγούλη, έχει καταγραφεί ένα κομμάτι από την ζωή μου, σε μια δύσκολη εποχή για όλους τους Έλληνες, στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου.
Κρατώντας χρόνια στην μνήμη μου, τα συγκλονιστικά γεγονότα εκείνης της εποχής που σημάδεψαν τη ζωή μου, δοξάζω σήμερα τον Πανάγαθο Θεό και την Μεγαλόχαρη, που με αξίωσαν να τα έχω μπροστά μου καταγεγραμμένα σε ένα βιβλίο, που πρέπει να σας πω ότι εκπονήθηκε με πολύ κόπο από τον συγγραφέα. Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου, αναφέρεται σε μια μικρή, αλλά πολύ πικρή περίοδο της νεανικής μου ζωής, που έζησα ως αντάρτης στα βουνά της Ευρυτανίας. Στο πόνημα αυτό ο συγγραφέας, με πολύ μεράκι και τέχνη, έχει καταγράψει τις αφηγήσεις και τις σημειώσεις μου, που του εμπιστεύτηκα, αφηγήσεις που είναι «μαρτυρίες» μιας τραγικής περιόδου, που σημάδεψε τόσο εμένα και πολλά άλλα παιδιά της ηλικίας μου εκείνη την εποχή όσο και την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Η θέση μου είναι με αυτούς που υπερασπίστηκαν αξίες  για τη συλλογική προαγωγή του ανθρώπου και της κοινωνίας. Με αυτούς που υπερασπίστηκαν το δίκιο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Με αυτούς που τίμησαν την έννοια της πατρίδας αλλά και έμπρακτα την υπερασπίστηκαν μέχρι την αυτοθυσία τους. Με αυτούς που πάλεψαν κι αντιστάθηκαν. Αυτές τις αξίες διδάχτηκα από μικρό παιδί τόσο στο σχολείο όσο και από τους γονείς μου και με αυτή την οπτική, αφηγήθηκα στον π. Ευάγγελο, τα γεγονότα, από το πιο συγκλονιστικό κομμάτι της ζωής μου. Χωρίς να το θέλω, από μικρό παιδί βρέθηκα στο αντάρτικο, όπου πέρασα δύσκολα και είδαν πολλά τα μάτια μου. Τραγικές και έντονα τραυματικές οι εμπειρίες ζωής, όλο αυτό το διάστημα που έμεινα με τους αντάρτες και εξίσου όμως δύσκολες οι στιγμές που πέρασα, όταν βρέθηκα στα χέρια της άλλης πλευράς. Μαύρες μέρες, γεμάτες φοβέρα που έμειναν βαθειά χαραγμένες στην παιδική μου ψυχή, τις οποίες δεν μπορώ εύκολα να ξεχάσω, παρότι πλέον γέρασα. Λίγες μόνο μέρες μετά την γιορτή της Παναγίας μας, που ήταν πάντα προστάτης μου και βοηθός σε όλη την πορεία της ζωής μου, θέλω να ευχηθώ Σεβασμιώτατε, να βάλει η Μεγαλόχαρη το χέρι της, να μην ξανάρθουν ποτέ τέτοιες στιγμές στην πατρίδα μας ...» ενώ στον επίλογο του χαιρετισμού του είπε:: «...από τα βάθη της καρδιάς μου, ένα μεγάλο ευχαριστώ στην αγαπημένη σύζυγό μου, την λεβέντισσα Βιργινία, που για 57 χρόνια, είναι το στήριγμα της ζωής και της οικογένειάς μου. Ευχαριστώ τον συγγραφέα του βιβλίου για τον κόπο και την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε, όπως και τον αναδεχτό μου, Χάρη Δήμο, αρχιτέκτονα τούτης της εκδήλωσης, την Εταιρεία Αιτωλικών Μελετών και τον Πρόεδρό της Βασίλη Κόκκοτο, τον Δήμο Αγράφων, το Εκκλ. Συμβούλιο Κρέντης αλλά και όλους εσάς που απόψε βρεθήκατε κοντά μου σε αυτή την ξεχωριστή στιγμή της ζωής μου».
Ο Βασίλης Ι. Κόκκοτος στην εισήγηση του μεταξύ άλλων επισήμανε τα εξής: «...Η έκδοση του βιβλίου είναι πολύτιμη και αναντικατάστατη γιατί υπηρετεί με προσήλωση την ιστορική επιστήμη. Το βιβλίο μπορεί να λειτουργήσει σαν πηγή μελέτης και έρευνας για την περίοδο του εμφυλίου και να συμβάλει επιστημονικά στην προσεκτική προσέγγιση αυτής της σκοτεινής περιόδου....»
 Αναφερόμενος στο υλικό του βιβλίου είπε ότι,  «...περισσότερο είναι χρήσιμο στη νέα γενιά  που το  χρειάζεται κυρίως για να μάθει. Κι αυτό της το χρωστάμε........Όσο κι αν μας ενοχλεί ακόμη και μας πονάει ο εμφύλιος πόλεμος σήμερα θα έλεγα ότι έχουμε τη χαρά να βρισκόμαστε στην παρουσίαση ενός βιβλίου που αποτελεί μια ουσιαστική συμβολή στην αντικειμενική καταγραφή των γεγονότων της εποχής εκείνης αλλά και στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας. Το βιβλίο Γρηγόρης  Ζαχαρόπουλος  ¨Ένας αλλιώτικος αντάρτης στα βουνά της Ευρυτανίας¨, είναι  ένα βιβλίο σταθμός.  Με αυτό το βιβλίο του συγγραφέα πατρός Ευαγγέλου Φεγγούλη  παρουσιάζεται σήμερα και για πρώτη φορά πανελλαδικά εκτός των άλλων μια καταγραφή μέσα από προσωπικά βιώματα και αφηγήσεις πάνω στο ζήτημα των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου στην Ευρυτανία. Ο Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος ο ήρωας του βιβλίου ανοίγει την καρδιά του με ένα μοναδικό τρόπο στους αναγνώστες, τολμά  αυτό που δεν τόλμησαν χιλιάδες συμπολίτες μας και παίρνοντάς μας από το χέρι,  μας οδηγεί και μας κάνει κοινωνούς όλων αυτών των γεγονότων  που έζησε μέσα στη δίνη του εμφύλιου σπαραγμού.  Με δομημένο λόγο και μέσα από στοιχεία που δεν επιδέχονται καμιά αμφισβήτηση καταγράφει  την πορεία του  και τα προβλήματα που συνάντησε.
Η περιγραφή των γεγονότων είναι απόλυτα αληθής και διασταυρούμενη συμπίπτει με ιστορικά γεγονότα αλλά και στην ανάπαυλα της μάχης με δρώμενα και στοιχεία πολιτισμού απαραίτητα στον ιστορικό ερευνητή, στον λαογράφο και σε όλους όσους εν γένει ασχολούνται με την ανθρωπογεωγραφία της εποχής εκείνης. Δίδεται  ακριβής περιγραφή των πεδίων των μαχών με χαρακτηριστικές λεπτομέρειες που αφορούν καταλήψεις χωριών από τους αντάρτες, την κατάρριψη αεροπλάνου στην Καλλιθέα Τριχωνίδας, των φονικών μαχών στην Αράχωβα και στην Άνω Χώρα. Αναφέρεται η συνάντηση του Γρηγόρη Ζαχαρόπουλου με τον καπετάν Γιώτη, η νοσηλεία του στο νοσοκομείο του ΕΑΜ στα Ψιανά Ευρυτανίας η συνάντησή του με την μητέρα του αλλά και η επάνοδός του στο χωριό στην Αγία Βλαχέρνα με αφορμή κάποιον ελιγμό των ανταρτών. Εντύπωση προκαλεί η καταγραφή πολλών ονομάτων και λεπτομερειών που δένουν αρμονικά με τις ιστορικές αναφορές ερευνητών  του εμφυλίου και φωτίζουν σκοτεινές πτυχές του.  Οι αναφορές του  Γρηγόρη Ζαχαρόπουλου επιβεβαιώνουν την ύπαρξη παραστρατιωτικών ομάδων οι οποίες τέλεσαν εγκλήματα πολέμου.
Η κοινωνία, η εκπαίδευση, η τοπική αυτοδιοίκηση, ο ρόλος της εκκλησίας, τα παιδιά στη δίνη του εμφυλίου πολέμου, σημερινοί ενήλικες που για πολλούς και διαφορετικούς λόγους δεν τόλμησαν -όπως προείπα- να μιλήσουν όπως μιλά σήμερα ο Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος που διαπνέεται από μια απαράμιλλη αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο, είναι τομείς πιστεύουμε για περαιτέρω έρευνα.  Ο ήρωας του βιβλίου που είναι ένα πραγματικό πρόσωπο και τον έχουμε σήμερα μαζί μας θα μας μιλήσει ακόμη μέσα από τις σελίδες του βιβλίου για τη μητέρα και το ρόλο της στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου. Για τη μητέρα του που στο πρόσωπό της απεικονίζονται όλες εκείνες οι ευρυτάνισσες μάνες που δια πυρός και σιδήρου θα σπεύσουν να συναντήσουν το παιδί τους ή που δεν ένιωσαν ποτέ τη χαρά να δουν το παιδί τους να γυρίζει στο κατώφλι του σπιτιού τους.
Το βιβλίο διαβάζεται και μελετάται θα έλεγα μονομιάς και δεν αφήνει περιθώρια διακοπών καθώς τα διαδοχικά επεισόδεια που φωτίζουν άγνωστες πτυχές του εμφυλίου  πολέμου και η  πορεία του ήρωα σου κρατούν κομένη την ανάσα.  Στην ίδια θέση με τον ήρωα συναντάμε με άλλους ρόλους ίσως τους παπούδες μας ίσως κάποιον ξάδερφο ή αδελφό των γονέων μας για τους οποίους δεν υπάρχουν πληροφορίες ή τον  πόνο που  μας πληγώνει ακόμη καθώς δεν υπάρχει ευρυτανική οικογένεια που στον ευρύτερο οικογενειακό της κύκλο ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων να μην θρήνησε ένα τουλάχιστον θύμα......
.........Ο ήρωας στη φυλακή θα βρει συγγενείς και φίλους θα περάσει φρικτά βασανιστήρια, αλλά στο τέλος έρχεται η δικαίωση. Βγαίνοντας από τον αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο ο ήρωας θα  ανοίξει τα φτερά του πηγαίνοντας σε έναν καινούργιο κόσμο, σε μια  άλλη ήπειρο σε έναν κόσμο ελευθερίας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Γυρίζοντας στην Ελλάδα από την Αμερική  αναζητά τους επιζώντες ακολουθώντας ξανά την ίδια πορεία που έδρασε. Δίνεται μια απίστευτη ανακούφιση και μια αγαλλίαση στον αναγνώστη όταν ο ήρωας συναντά τους επιζώντες εμπλεκόμενους στη δίνη του  εμφυλίου πολέμου συναγωνιστές ή συγγενείς.......
Αναφερόμενος στο συγγραφέα τόνισε ότι «.. Ο συγγραφέας π. Ευάγγελος Φεγγούλης  είχε  να αντιμετωπίσει πολλαπλές, σχεδόν ανυπέρβλητες, δυσκολίες, που σχετίζονται τόσο με τη βιογραφία του ήρωα (ένα παιδί της Κατοχής, της Αντίστασης και έφηβος του Εμφυλίου), όσο και τις  τραυματικές  εμπειρίες σε συνθήκες πολέμου. Επίσης θα πρέπει να αναφερθούμε στις  γενικές και ειδικές συνθήκες που καθορίζουν  την πορεία και την εξέλιξη της έρευνας, την  έκρυθμη πολιτική κατάσταση, την  συναισθηματική φόρτιση και την επικινδυνότητα της αλλοίωσης των στοιχείων λόγω της μεγάλης χρονικής περιόδου. Όμως ο συγγραφέας  θα καταφέρει να την διεξαγάγει στο τέλος με επιτυχία. Θα εκμεταλλευτεί συνεντεύξεις, αρχεία, ντοκουμέντα συνδυαζόμενα με το σθένος, την υπομονή, αλλά και τον καταιγιστικό ρόλο του ήρωα του βιβλίου Γρηγόρη Ζαχαρόπουλου. Στο τέλος έρχεται  το επιτυχές αποτέλεσμα.....
.......Το βιβλίο είναι πάλι πολύτιμο για τα στοιχεία, για την ασκούμενη μέθοδο συγγραφής και για τα συμπεράσματα. Η γενιά των νέων Ελλήνων ερευνητών πρέπει να εκμεταλλευτεί τη συγγραφή τέτοιων βιβλίων.  Το βιβλίο είναι επίσης χρήσιμο στους  φοιτητές και ερευνητές των ανθρωπιστικών σπουδών. Ο ήρωας του βιβλίου μας είναι βαθιά επηρεασμένος από τη δίνη ενός αδελφοκτόνου πολέμου, καταφέρνει και πετά όμως τον μανδύα που αποτελείται  από ιδεοληψίες, ιδεολογίες και στερεότυπα.
..........Ο αέναος πόθος του για επιβίωση  τον συντηρεί στη ζωή μέχρι που δικαιώνεται και μένει τελικά ελεύθερος. Στο τελευταίο μέρος του βιβλίου έχουμε το φτερούγισμα του  Γρηγόρη Ζαχαρόπουλου στην Αμερική όπου μετά από αδιάκοπη και σκληρή εργασία δημιουργεί μια αξιοζήλευτη οικογένεια καταφέρνει να γίνει ένας πετυχημένος επιχειρηματίας . Η προσφορά του  Γρηγόρη Ζαχαρόπουλου στην ομογένεια είναι καθοριστική. Το έργο του είναι Εθνικό καθώς με τη σθεναρή στάση του καταφέρνει να διατηρηθεί η ελληνική γλώσσα ως επίσημη σε όλες της εκφάνσεις της ΕλληνοαΑμερικανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Διαδραματίζοντας κυρίαρχο ρόλο μέσω φορέων και συλλόγων φροντίζει για τη διατήρηση των ελληνικών ηθών και εθίμων. Επίσης επιστημονικό δια των συνεδρίων και σεμιναρίων στα οποία παίζει κυρίαρχο ρόλο όσο αφορά τη διοργάνωσή τους.  Ως παράγοντας του ελληνοαμερικανικού λόμπυ προβαίνει σε παρεμβάσεις για κρίσιμα εθνικά θέματα. Με τον αείμνηστο Παύλο Μπακογιάννη οραματίστηκε μια Ευρυτανία η οποία θα γινόταν παγκόσμιος πόλος έλξης.....
..............Ο ήρωας του βιβλίου Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος ως ωραίος έλλην και ευρυτάν διαπνέεται από τα ανώτερα ιδανικά. Το μήνυμα που περνά  είναι ότι  ο εμφύλιος πόλεμος έπρεπε με κάθε θυσία να αποφευχθεί. Ο ήρωας δεν επιθυμεί να  φέρει στην επιφάνεια τις φριχτές μνήμες του εμφυλίου. Πιστεύει ακράδαντα ότι πρέπει να διδασκόμαστε από τα λάθη του παρελθόντος, προκειμένου να μην τα επαναλάβουμε στο μέλλον. Ολόκληρος ο εμφύλιος πόλεμος, ήταν δυστυχώς ένα τεράστιο συνονθύλευμα λαθών, που διαπράχθηκαν από όλες τις πολιτικές παρατάξεις, με συνέπεια να φτάσουμε στην ένοπλη εμφύλια αναμέτρηση. Σίγουρα θα ήταν διαφορετική σήμερα η κατάσταση της χώρας, και της Ευρυτανικής Γης αν δεν μεσολαβούσε ο απαίσιος αυτός πόλεμος, αλλά και στην εξέλιξη της χώρας μας και σε άλλα υψηλότερα επίπεδα που αφορά τη θέση μας στη διεθνή σκηνή.............»
Η κ. Βάσω Φεγγούλη αναπληρώτρια Δήμαρχος Αγράφων στον χαιρετισμό της ανέφερε “οτι είναι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα σε αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση, της παρουσίασης του βιβλίου που αναφέρεται σε ένα σπουδαίο άνθρωπο, σε ένα λεβέντη Ευρυτάνα, στον σεβαστό μου κύριο Γρηγόρη Ζαχαρόπουλο. Όταν μας ζητήθηκε να στηρίξουμε ως Δήμος την σημερινή εκδήλωση, το κάναμε με μεγάλη χαρά γιατί έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να σφίξουμε το χέρι αυτού του ευλογημένου ανθρώπου αλλά και να τον τιμήσουμε για την εν γένει προσφορά του στην πατρίδα και την ομογένεια. Η Ευρυτανία, όπως και η Κρέντη, καυχώνται για τους ομογενείς τους, για τα αδέλφια μας που βρίσκονται στην ξενιτειά, που προκόβουν και γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές της γενέτειρας. Στο πρόσωπο του κ. Ζαχαρόπουλου, τιμούμε όλους αυτούς και κάθε Έλληνα που έφυγε από την πατρώα γη, αλλά πάντα νοιάζεται γι΄ αυτήν.....». Ο κ. Ζαχαρόπουλος, μπορεί να ζει χρόνια στην Αμερική, ποτέ όμως δεν ξέχασε ότι είναι Έλληνας, ότι είναι Ευρυτάνας, ότι είναι Χριστιανός Ορθόδοξος. Τον ευχαριστούμε που μας προσέφερε μέσα από το βιβλίο ένα μέρος της ζωής του και του ευχόμαστε η Παναγία να είναι πάντα κοντά του φύλακας και βοηθός.
Η μοναχή Φεβρωνία Λυκειάρχης του ΕΠΑΛ Φραγγίστας και μέλος του ΠΥΣΔΕ  Ευρυτανίας,  αφού αναφέρθηκε εκτενώς σε κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν μέσα από το βιβλίο και στα αποτελέσματα του εμφυλίου όπως και στις  συνέπειες που είχε ο αδελφοκτόνος σπαραγμός.
Χαιρετισμούς απέστειλαν ο Δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «...μέσα από τις μαρτυρίες και τα γεγονότα περιγράφονται οι τραγικές συνθήκες της εποχής του εμφυλίου σπαραγμού, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι. Αναμφισβήτητα, οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται και αυτό το καλοκαίρι σε κάθε γωνιά της Ευρυτανίας, μας δίνουν τη δυνατότητα να αποδράσουμε για λίγο από τη δύσκολη συγκυρία που διερχόμαστε, να συσφίξουμε τις σχέσεις μας, να αναβιώσουμε ήθη και έθιμα του τόπου μας, ως θεματοφύλακες της θρησκευτικής και ιστορικής μας παράδοσης....»
Ο κ. Ανδρέας Καμπιζιώνης Καθηγητής Φιλοσοφικών στο  μήνυμά του ανέφερε: «...Πλημμυρίζει η καρδιά μας από συγκίνηση για την δίκαιη και αρμόζουσα  αποτιώμενη τιμή στον  εξαίσιο συγχωριανό μας, Γρηγόρη Ζαχαρόπουλο εξ Αγίας Βλαχέρνας, Ευρυτανίας,  ένα όχι μόνο «αλλιώτικο αντάρτη στα βουνά της Ευρυτανίας»  αυτοδημιούργητο καλόν οικογενειάρχη,  αλλά και  ένα άξιο ιδεολόγο, πατριώτη,  ελληνορθόδοξο ενεργοποιημένο αγωνιστή στη καινούργια του πατρίδα, Αμερική, που δεν ξεχνάει την Γενέτειρα του και την ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΡΟΥΣΙΩΤΙΣΣΑ, ευρισκόμενο πάντα  κοντά σε  κυβερνητικά πρόσωπα της πατρίδος μας, Ελλάδος, επισκεπτόμενα επισήμως ή ανεπισήμως την Νέα Υόρκη,  εργάζεται παντοιοτρόπως για το καλό της Ομογένειας, πρωτοστατώντας  στα κοινοτικά/κοινωνικά και εθνικά μας ζητήματα....»
 Επίσης ο Σεραφείμ Λιάπης πολιτευτής   Ευρυτανίας στο μήνυμά του  χαρακτήρισε τον ήρωα του βιβλίου «... άρχοντα της Χελιδόνας, τον φίλτατο Γρηγόρη Ζαχαρόπουλο, να είναι υγιής όπως και η εκλεκτή σύζυγός του Βιργινία και να συνεχίσει να είναι ένας πραγματικός λεβέντης της ζωής..»
Κείμενα από το βιβλίο διάβασαν οι φοιτήτριες Γιάννα και Παναγιώτα δίνοντας έναν ξεχωριστό χρώμα στην εκδήλωση.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε η παρουσίαση του χορευτικού του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου και χορός από όλους τους παρευρισκόμενους, με τον κ. Ζαχαρόπουλο, να χορεύει λεβέντικα το πανώριο δημοτικό τραγούδι «Νάταν τα νιάτα δυο φορές τα γηρατειά καμία» Στη συνέχεια μοιράστηκαν δώρα στα παιδιά του χωριού, προσφορά αγάπης του κ. Ζαχαρόπουλου, όπως και το βιβλίο σε όλους τους παρευρισκόμενους και η σπουδαία αυτή βραδιά ολοκληρώθηκε με δεξίωση σε ταβέρνες του χωριού.