Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Γιάννης Σταμάτης υποψ. Δήμαρχος Καρπενησίου: «Κάποιες μάσκες δεν έπεσαν ακόμη»

Για προσπάθεια αποπροσανατολισμού των δημοτών Καρπενησίου από διάφορους κύκλους αλλά και για μάσκες που ακόμη δεν έπεσαν, παρότι πέρασαν οι Αποκριές, κάνει λόγο στην παρακάτω επιστολή του ο Γιάννης Σταμάτης. Ο υποψ. Δήμαρχος Καρπενησίου μέσα από αυτή τοποθετείτε ξεκάθαρα τόσο για τις ανεμογεννήτριες στον Δήμο όσο και για την στάση του απέναντι στο μνημόνιο.

 «Η μεγάλη προσπάθειά μας στον Δήμο Καρπενησίου, αναφέρει επίσης στην επιστολή του ο κ. Σταμάτης εστιάζεται: Να υπάρξει ελάφρυνση στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Δήμο. Να τους παράσχουμε συμπαράσταση, υπηρεσίες ,να μη χρειάζεται να πληρώνουν για να παίξουν τα παιδιά τους στα γήπεδα, να περιοριστούν ή να εκλείψουν οι σπατάλες, να μην προκαλούμε με τη ζωή μας ως ηγεμόνες στους πύργους μας, αλλά να έχουμε άμεση γνώση των προβλημάτων όπως αυτά εκφράζονται στο καφενείο, στη λαϊκή, στους χώρους εργασίας».

Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΜΑΤΗ

Αγαπητοί Συμπολίτες,
Θα ήταν πρωτόγνωρο να διανύουμε περίοδο αυτοδιοικητικών εκλογών και να μη γίνεται προσπάθεια από διάφορους κύκλους να ανέβει η ένταση αλλά και να υπάρξει αποπροσανατολισμός. Κάπου δε στον ορίζοντα  αχνοφαίνεται ότι δεν τελείωσαν οι απόκριες και κάποιες μάσκες δεν έπεσαν ακόμη. Προκειμένου να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους πολίτες και την τοπική κοινωνία, αισθανθήκαμε την ανάγκη να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα ζητήματα, ώστε οποιαδήποτε αποπροσανατολιστική προσπάθεια να μη βρίσκει πρόσφορο  έδαφος.
Ο συνδυασμός μας, δεν στελεχώνεται μόνο με συνεργάτες από την υπάρχουσα ΔΕΚ. Αντίθετα, ενδυναμώνεται με νέους και άξιους συμπολίτες μας που έχουν διάθεση ενασχόλησης με τα κοινά και το κάνουν ήδη στην καθημερινότητα τους. Όπως είναι φυσικό όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν  και διαφορετικές απόψεις πάνω στα διάφορα θέματα.  Όμως έχουμε την εμπειρία από την πολυετή ενασχόλησή μας με την τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να τις συνθέσουμε και να συνεχίσουμε με επιτυχία.
Η ανάγκη αυτή μας δεσμεύει όλους  να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερη εξάρτηση από το παρελθόν, χαράζοντας μια καινούρια πορεία, βασισμένη στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί. Σημειολογικά αυτό τονίζεται με τη λέξη "Ανεξάρτητη", που προηγείται της ΔΕΚ. Έτσι ο συνδυασμός μας ονομάζεται πλέον "Ανεξάρτητη Δημοτική Ενωτική Κίνηση Καρπενησίου" και βρίσκεται μακριά από κομματικές και άλλες εξαρτήσεις. Η όποια κομματική μας προέλευση μένει στην άκρη και συνεχίζουμε νέα πορεία σύνθεσης και αγώνα.
Χωρίς καμία διάθεση επιθετικότητας αλλά και για να μπουν στη θέση τους ορισμένα πράγματα τα οποία κάποιοι τα μεγεθύνουν κατά το δοκούν,  τοποθετούμαι προσωπικά σε δύο κρίσιμα και επίκαιρα θέματα, πιστεύοντας ότι το παρελθόν ανήκει στην Ιστορία και ότι το μόνο που μπορεί να δεχθεί προσαρμογές είναι το παρόν και το μέλλον.
Το πρώτο θέμα έχει σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και κυρίως με τις ανεμογεννήτριες, μιας και απ' ότι γνωρίζουμε έχουν  ήδη χρηματοδοτηθεί και υπογραφεί πέντε επενδύσεις έργων στην περιοχή της Δομνίστας και της Ποταμιάς.
Για όσους υπερτονίζουν ότι τοποθετήθηκα άκριτα υπέρ της εγκατάστασης ανεμογεννητριών, αντιπαραθέτω τις αποφάσεις του 2007 και του 2008 του Δημοτικού Συμβουλίου Δομνίστας, οι οποίες και ήταν διαφορετικής άποψης από προηγούμενες. Στις αποφάσεις αυτές αναφερόταν ρητά ότι:
"…είμαστε αντίθετοι στον προτεινόμενο χωροταξικό σχεδιασμό … και θεωρούμε ότι μία απόφαση που θα επηρεάσει την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου σε ορίζοντα 50ετίας, ανατρέποντας τα αναπτυξιακά σχέδιά μας, δεν μπορεί να λαμβάνεται ερήμην των τοπικών κοινωνιών."
Από το 2011 και μετά, η σημερινή Δημοτική Αρχή διακήρυξε κατ' επανάληψη σε λαϊκές συνελεύσεις αλλά και με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, την αντίθεσή της με την



υλοποίηση των διάφορων σχεδίων ΑΠΕ και δρομολόγησε διάφορες ενέργειες τονίζοντας ότι η θέση του δήμου είναι γνωμοδοτική.
Όμως, στις αρχές του 2014, δημοσιοποιήθηκε η χρηματοδότηση και υπογραφή επενδυτικών σχεδίων για τοποθέτηση ανεμογεννητριών στις Δημοτικές Ενότητες Δομνίστας και Ποταμιάς.
Την ίδια περίοδο ήρθε στην επιφάνεια και το όνομα Τασκ Φορς (task force) για το οποίο ακούγονται και γράφονται πολλά. Μας ενδιαφέρει ως πολίτες και ως υποψηφίους να μάθουμε περισσότερα για το θέμα, ιδιαίτερα στην περίπτωση που υπάρχουν μυστικές συμφωνίες.  Συμμετέχουμε στους νόμιμους αγώνες των πολιτών, τονίζοντας προς όλους ότι είμαστε υπέρ του διαλόγου, της γνώσης και κατά της στρέβλωσης και των προσωπικών επιθέσεων, αφού πιστεύουμε ότι σε μια δημοκρατική κοινωνία επιτρέπεται και πρέπει να υπάρχει η έκφραση οποιασδήποτε προσωπικής άποψης.
Το δεύτερο θέμα με το οποίο κάποιοι ασχολούνται ιδιαίτερα, είναι αυτό της στάσης μου σε σχέση με το μνημόνιο, θεωρώντας ότι η υποψηφιότητά μου για το βουλευτικό αξίωμα στην εκλογική αναμέτρηση του 2012, στο πλευρό του Ηλία Καρανίκα σήμαινε ότι υιοθέτησα και το σύνολο της μνημονιακής πολιτικής. Εκτός των άλλων ο κυριότερος λόγος που βρέθηκα στο πλάι του, είναι ότι τον θεωρώ μια ιδιαίτερα αξιόλογη προσωπικότητα τόσο για το ήθος όσο και για την προσφορά του ως γιατρό. Θεωρώ τιμή μου που στάθηκα δίπλα του με σύνεση σε εποχές δύσκολες για τη χώρα και τον τόπο μας και αγωνίστηκα μαζί του για περισσότερη δημοκρατία και κοινωνική αλληλεγγύη.
Οι μνημονιακές υποχρεώσεις, επέβαλαν σε όλους μας μια σκληρή καθημερινότητα με κάποιους να βρίσκονται σε πραγματικά αδιέξοδα και αβέβαιο μέλλον. Γι' αυτό διακηρύσσουμε - και θα κάνουμε πράξη - τη θέση μας να βρεθούμε δίπλα σ' αυτούς τους ανθρώπους σ' αυτή τη δύσκολη στιγμή. Εκεί εστιάζεται η μεγάλη προσπάθειά μας: Να υπάρξει ελάφρυνση στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Δήμο. Να τους παράσχουμε συμπαράσταση, υπηρεσίες ,να μη χρειάζεται να πληρώνουν για να παίξουν τα παιδιά τους στα γήπεδα, να περιοριστούν ή να εκλείψουν οι σπατάλες, να μην προκαλούμε με τη ζωή μας ως ηγεμόνες στους πύργους μας, αλλά να έχουμε άμεση γνώση των προβλημάτων όπως αυτά εκφράζονται στο καφενείο, στη λαϊκή, στους χώρους εργασίας.
Θέλουμε να δώσουμε την πραγματική τους διάσταση στα όργανα και στους θεσμούς του Δήμου, αξιοποιώντας το έμψυχο υλικό του και αφήνοντάς το παρακαταθήκη στην επόμενη δημοτική αρχή, δημιουργώντας διοικητική συνέπεια και συνέχεια.
Και κυρίως θέλουμε να πάψει ο πολίτης να προκαλείται βλέποντας αναντιστοιχία λόγων και πράξης.
Καρπενήσι, 31-3-2014

Ο υποψήφιος Δήμαρχος
με την ΑΔΕΚΚ
Ι. Σταμάτης