Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Βαγγέλης Αποστόλου υποψ. Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας: “Αποτελούμε τη δύναμη εκείνη που θα κάνει την ανατροπή την επόμενη Κυριακή”

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 
ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟ 

Στα πλαίσια της περιοδείας του Βαγγέλη Αποστόλου ενόψει των επαναληπτικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής 25/5/, σε πόλεις και χωριά της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, επισκέφτηκε και το Καρπενήσι.
Ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης με περίσσια ευγένεια μας παραχώρησε την παρακάτω ενδιαφέρουσα συνέντευξη, όπου αναφέρεται στο εκλογικό αποτέλεσμα, στις βασικές προτεραιότητες – δεσμεύσεις του προγράμματός του αλλά και στην Ευρυτανία την οποία θεωρεί ως ένα ενιαίο δασικό οικοσύστημα το οποίο ο Συνδυασμός του θα το διαχειριστεί με κατάλληλο τρόπο  για τη στήριξη τόσο  της  οικοτουριστικής δραστηριότητας όσο  και της  οικονομικής εκμετάλλευσής του  υπέρ  των κατοίκων της .


Α)Πως εκτιμάτε το αποτέλεσμα των εκλογών της 18/5/2014;
Δεν ήταν το αναμενόμενο. Όμως δώσαμε έναν αγώνα με αντίξοες συνθήκες και κόντρα σε παλαιοκομματικές τακτικές. Θα τον συνεχίσουμε γιατί πιστεύουμε ότι αποτελούμε τη δύναμη εκείνη που θα κάνει την ανατροπή την επόμενη Κυριακή.
Έχουμε την απαραίτητη εμπειρία, γνώση και θέληση να αγωνιστούμε μαζί με τη Στερεολλαδίτικη κοινωνία για να δώσουμε στη Περιφέρειά μας αυτά που έχει ανάγκη και της ανήκουν. Γι αυτό και καλώ  όλους τους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας να συμπαραταχθούμε σ΄ αυτή την προσπάθεια.

Β)Γιατί ο κόσμος να στραφεί προς εσάς ;
Γιατί εδώ και χρόνια γνώρισε ποιός και τι εκπροσωπεί.
Γνώρισε εμάς γιατί βρεθήκαμε δίπλα του σε όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες. Πρωτοστατήσαμε στις μάχες που έδιναν οι τοπικές κοινωνίες, μέσα και έξω από τη Βουλή, το Ευρωκοινοβούλιο και το Περιφερειακό Συμβούλιο, στις απεργίες και διαδηλώσεις.
Ο κόσμος γνώρισε το ΠΑΣΟΚ, έζησε την ΝΔ, στους Δήμους, στη Περιφέρεια και στη κυβέρνηση. Γνώρισε το πολιτικό προσωπικό που χρεοκόπησε την χώρα μας και που διέλυσε τους κοινωνικούς θεσμούς.
Εμείς έχουμε το ηθικό και πολιτικό πλεονέκτημα ότι δεν προδώσαμε την κοινωνία, δεν συστήσαμε και δεν συμμετείχαμε στις “συμμορίες καταλήστευσης του κράτους” που έστησε ο λαϊκισμός και η κεντροδεξιά παράταξη.
Εμείς παλεύουμε για την ανατροπή και σχεδιάζουμε τη δημιουργία προς όφελος της κοινωνίας, μια νέα Ελλάδα. Η κοινωνία αμφισβητεί το παλιό πολιτικό προσωπικό και αναζητεί πλέον διακυβέρνηση και πολιτική για τα συμφέροντα των πολλών. Τώρα είναι φανερό ότι “ακουμπά” τις ελπίδες της στην Αριστερά και στους εκπροσώπους της.

Γ)Ποια είναι τα βασικά προβλήματα, που θα αντιμετωπίσετε εφ' όσον εκλεγείτε; 
Θα χρειαστεί στην περιφέρειά μας, να αλλάξουμε την νοοτροπία και το “καθεστώς” που επέβαλαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ: την πολιτική των «ημετέρων», των δημοσίων σχέσεων, των διαμεσολαβήσεων. Eχουμε να αντιμετωπίσουμε τον άχρηστο θεσμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και το σύστημα που δίνει δουλειά στους «ημέτερους» εργολάβους και συμβούλους ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.
Εμείς θα χτίσουμε μια νέα Περιφέρεια για όλους τους πολίτες και θα αγωνιστούμε για την διαμόρφωση συνθηκών ισότητας ευκαιριών και ισονομίας ανεξάρτητα από χωρικές, κοινωνικές συνθήκες και πολιτικές προτιμήσεις.
Θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε ορθολογικά και αποτελεσματικά την πρακτική της απερχόμενης περιφερειακής διοίκησης που έχει αναλάβει νομικές δεσμεύσεις σε έργα αμφίβολης χρησιμότητας (ένα άλλο ολόκληρο ΠΕΠ 530 εκ. Ευρώ). Να αναμετρηθούμε με τo 29,5% της ανεργίας στην περιφέρεια, με την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας και τα οξυμένα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, των πολιτών που ζούν στην “έρημα χώρα” των μνημονίων των Σαμαρά/Βενιζέλου και στο έρεβος της φτώχειας. Να ανατρέψουμε και να δημιουργήσουμε. Να σχεδιάσουμε την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της Στερεάς Ελλάδας, δημιουργώντας νέους θεσμούς και εξειδικεύοντας το Περιφερειακό μας Πρόγραμμα, για να βοηθήσουμε την περιφέρειά μας να “ανασάνει”.

Δ)Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες – δεσμεύσεις του προγράμματός σας ;
Η μετάβαση από την περιφέρεια της ανεργίας στην περιφέρεια της εργασίας, της βιώσιμης ανάπτυξης, της αλληλεγγύης.
Η ανασυγκρότηση στους τρεις τομείς της οικονομίας, πρωτογενής, μεταποίηση, τουρισμός-πολιτισμός, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα της σε προϊόντα και υπηρεσίες.
Η ενίσχυση των καινοτόμων πολιτικών στην Περιφέρεια με εναλλακτικές και οικολογικές πολιτικές, αποκαθιστώντας το περιβάλλον και προστατεύοντας τους φυσικούς πόρους.
Η δημιουργία μιας ανοικτής περιφέρειας, με ταυτότητα, με πόρους και αρμοδιότητες, μια περιφέρεια που θα εξομαλύνει τις περιφερειακές ανισότητες και θα εδραιώσει τη περιφερειακή συνείδηση .
Για την επιτυχία αυτού του προγράμματος προαπαιτούμενο είναι :
H κινητοποίηση και συμμετοχή των πολιτών, των τοπικών συλλογικών φορέων, των κοινωνικών εταίρων για την διαμόρφωση και υλοποίηση της περιφερειακής πολιτικής, αλλά και για τις διαδικασίες κοινωνικού ελέγχου .
Προτείναμε στους φορείς του Προγραμματισμού να ξανασχεδιάσουμε την περιφερειακή πολιτική, με μια νέα Κοινωνική Συμφωνία για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της περιφέρειας. Να σχεδιάσουμε από την αρχή, να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τα προβλήματα που κληροδότησε ο δικομματισμός και η μνημονιακή πολιτική και να υλοποιήσουμε νέες πολιτικές.

Ε)Τι προσδοκάτε από την ανάδειξή σας στην αρχή της περιφέρειας;
Η ανάδειξή μας ως νέα περιφερειακή αρχή στη Στερεά Ελλάδα θα σηματοδοτήσει για το ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις της κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης μια «γενική πρόβα εξουσίας»,  μια περιφερειακή δοκιμασία πολιτικής.
Πρέπει έμπρακτα να αποδείξουμε στους πολίτες ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός,  με την κοινωνία και τις δυνάμεις που έχουν όραμα, δυνατότητες και πολιτικές να κυβερνήσουν αποτελεσματικά και διαφορετικά από ότι γινόταν μέχρι σήμερα.
Να ανατρέψουν και να δημιουργήσουν.
Να λειτουργήσουν προς όφελος της κοινωνίας και των πολλών.
Η έμπρακτη αυτή απόδειξη θα λειτουργήσει θετικά για ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις,
τη συσπείρωση της αριστεράς και τη κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

ΣΤ) Η Ευρυτανία ;
Για μας η Ευρυτανία είναι εκείνη τη περιφερειακή ενότητα που θα αποτελέσει το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα στην Ελλάδα ήπιας ανάπτυξης, στηριγμένης στο μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει η περιοχή και δεν είναι άλλο από το περιβάλλον της , το δασικό της οικοσύστημα .
Δεσμευόμαστε ως περιφερειακή παράταξη ότι θα  σταματήσουμε οποιαδήποτε απόπειρα υλοποίησης της επένδυσης των αιολικών πάρκων και ταυτόχρονα ότι θα είμαστε μαζί σας στον αγώνα κατά της εγκατάστασης τους στην Ευρυτανία . Στη δική σας αγωνιστικότητα προσθέστε και τη δική μας συμμετοχή .
Για μας η Ευρυτανία αποτελεί ενιαίο δασικό οικοσύστημα και ως τέτοιο θα το διαχειριστούμε  για τη στήριξη τόσο  της  οικοτουριστικής δραστηριότητας όσο  και της  οικονομικής εκμετάλλευσής του  υπέρ  των κατοίκων της .