Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Γιώργος Κατρούγκαλος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου -Υποψ. Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: “Γιατί τώρα ΣΥΡΙΖΑ;”

Ο Υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποκλειστικά στον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ 

Αποφάσισα να στρατευτώ στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θεωρώ τις επικείμενες εκλογές ιστορικές.. Η χώρα μας έχει γίνει ο καθρέφτης του μέλλοντος της ηπείρου, όπως ήταν η Ισπανία το 1936.  Συμπυκνώνει, με άλλα λόγια, την κυρίαρχη σήμερα πολιτική σύγκρουση, μεταξύ νεοφιλελευθερισμού και κοινωνικού κράτους, αυταρχισμού και δημοκρατίας. To διακύβευμα των εκλογών έχει, συνεπώς, δύο όψεις. 
• Πρώτα από όλα το πολιτικό μέλλον της χώρας. Οι εκλογές πρέπει να στείλουν ηχηρό μήνυμα ότι δεν θέλουμε να κυβερνιόμαστε άλλο από το παλιό σύστημα εξουσίας, τον παλαιοκομματισμό και  την διαπλοκή του με τις οικονομικές ελίτ. 
• Δεύτερον, η απαρχή αλλαγής των συσχετισμών στην Ευρώπη.
 Οι ευρωεκλογές μπορεί να αποτελέσουν σταθμό για την αναστροφή της πλημμυρίδας του νεοφιλελευθερισμού και των πολιτικών λιτότητας. 
H ανατροπή στην Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για ένα ντόμινο αλλαγών στις χώρες της Ευρωπαϊκής περιφέρειας
Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει πολιτικό υποκείμενο της ανατροπής, τόσο στην Ελλάδα, όσο και –δυνάμει- και στην  Ευρώπη. Τα πολιτικά συστήματα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης βρίσκονται σε ιδιαίτερα ασταθή ισορροπία, ορισμένα δε σαφώς έχουν περάσει στη φάση της αποδομησιης τους. Και είναι λογικό, οι λαοί αντιστέκονται, έστω και ενστικτωδώς, στη βαρβαρότητα του νεοφιλελευθερισμού, στην αποδόμηση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Το πρόβλημα είναι ότι συνήθως η αμφισβήτηση αυτή εκφράζεται από ακροδεξιά κόμματα. Εδώ έγκειται η ιστορικής σημασίας συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ: μπορεί να εκφράσει την αμφισβήτηση από τα αριστερά, την μόνη πραγματική εναλλακτική λύση στις πολιτικές λιτότητας.
ΟΙ λαοί δεν αυτοκτονούν. Προσπαθούν, βεβαίως, να μας πείσουν ότι ο νεοφιλελευθερισμός, συνώνυμος της αναίρεσης των δικαιωμάτων, είναι μονόδρομος.  Είναι προφανές γιατί. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, επειδή καταβαραθρώνουν το επίπεδο ευημερίας των εργαζομένων και διαλύουν τα πάσης φύσεως κοινωνικά δικαιώματα, είναι από τη φύση τους τόσο αποκρουστικές, που δεν μπορεί να επιλεγούν παρά μόνον ως η αναπόφευκτη οδός αποφυγής μιας ανείπωτης καταστροφής, η οποία ουδέποτε βεβαίως περιγράφεται με ακρίβεια. Το αντίθετο συμβαινει. Καταστροφή αποτελεί η συνέχεια της δικής τους πολιτικής. Ευτυχώς, έχουμε εναλλακτική λύση: Να αναδείξουμε το ΣΥΡΙΖΑ σε δύναμη ανατροπής.
Αν εκλεγώ θα αγωνιστώ, μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ και την Ευρωπαϊκή Αριστερά, πρώτα από όλα για να  μπει φρένο στις πολιτικές που παράγουν φτώχεια και ανεργία. Ιδιαίτερα σκοπεύω να ασχοληθώ, λόγω και της ακαδημαϊκής μου ειδίκευσης, με το μείζον εθνικό θέμα της διαγραφής του χρέους.

Γιώργος Κατρούγκαλος
Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου
Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ