Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Η ώρα των ποιητών

Παγκόσμια ημέρα ποίησης η 21η Μαρτίου και γιορτάζεται κατ’ έτος από το Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών στην Αθήνα με λογοτεχνικές εκδηλώσεις και επιβραβεύσεις. Οι ποιητές αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του Συλλόγου μας. Τα ποιήματα θερμαίνουν την παγωμένη καρδιά του σύγχρονου ανθρώπου, προβληματίζουν και ευαισθητοποιούν. Μπορούμε απερίφραστα να ισχυριστούμε ότι είναι θεραπευτικός ο ρόλος της ποίησης.
Η ποίηση επειδή, όπως αρέσει τουλάχιστον στους ποιητές να πιστεύουν, έχει το άτυχο χάρισμα να προαισθάνεται, να προβλέπει τις δύσκολες καταστάσεις γύρω μας, είναι μια διά βίου διαδηλώτρια υπέρ των μοναχικών συμφερόντων της ύπαρξής της, με τη μοναδική όμως ιδιαιτερότητα ότι τα συμφέροντά της αποβαίνουν να είναι και συμφέροντα του ανθρώπου, επειδή το είναι της συμπίπτει με ό,τι είναι ο άνθρωπος και με τα όσα πάσχει. Πρόκειται για μια αέναη ελεύθερη πορεία λόγου, λέξεων, φιλήσυχη, που δεν κλείνει τους δρόμους, δεν εμποδίζει την κυκλοφορία των πεπρωμένων, απλώς τα καταγγέλει στην ιθύνουσα έρημο, ότι παρκάρουν ατιμωρητί επάνω στου καθενός το πράσινο οικολογικό αύριο και το αφανίζουν.
Στην πεζή και υλιστική εποχή μας, νομίζουμε ότι είναι η ώρα των ποιητών. Μπορεί να γίνονται σήμερα πολλά σημαντικά έργα που στο μέλλον θα χαθούν, γιατί ποτέ δεν κατάφεραν να μετατραπούν σε ποιητικό γεγονός. Η ποίηση είναι η μόνη δύναμη που αντέχει στο χρόνο. Γιατί η ποίηση κατάγεται από τη φαντασία και στη φαντασία καταργείται ο χρόνος.
Ο λογοτέχνης έχει καθήκον να μην κατεβεί αυτός στην καθημερινότητα, αλλά να πάρει το λαό και να τον ανεβάσει στον κόσμο των σημαντικών κατακτήσεων του σύγχρονου στοχασμού. Μέσα από τα ποιήματα μπορούν να εκφραστούν μηνύματα Αρετής, Αγάπης, Πίστης, Ομορφιάς και Διανοητικής Ελευθερίας, βιώματα που λειτουργούν διαχρονικά, ως Ηθικές Αξίες και που οδηγούν στην κάθαρση και στη δικαίωση των ιδεών.
«Μπορεί να αλλάξει τον κόσμο η ποίηση;», ρώτησαν τον Οδυσσέα Ελύτη. Και απάντησε: «Ο κόσμος αλλάζει με την πράξη. Η ποίηση αλλάζει τις συνειδήσεις των ανθρώπων ή τουλάχιστον τις επηρεάζει. Και όταν επηρεάζει τις συνειδήσεις των ανθρώπων, τότε αυτοί με τις πράξεις τους μπορεί να αλλάζουν τον κόσμο». Παρήγορη είναι η διαπίστωση ότι πολλοί λογοτέχνες, πολλοί ποιητές μας, παρ’ όλες τις αντιξοότητες, παραμένουν στις πνευματικές επάλξεις τους, αδιάφοροι κι αν ακόμη θίγονται προσωπικά τους συμφέροντα.

kostasmitsios@yahoo.gr