Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

“Εφυγε” ο Βαγγέλης Οικονόμου


Ταξίδεψε στην αιωνιότητα την περασμένη Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011, ο εκπαιδευτικός, συγγραφέας και επί σειρά ετών Πρόεδρος της Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων, Ευάγγελος Οικονόμου, ένας άνθρωπος με μεγάλη προσφορά στην παιδεία και στο χώρο των γραμμάτων και των επιστημών.
Ο εκλιπών γεννήθηκε το 1925 στα Λεπιανά Ευρυτανίας και ήταν γιος του δασκάλου Παντελή Οικονόμου.
Ήταν Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, του Παντείου Πανεπιστημίου και του Διδασκαλείου Μέσης Εκπαίδευσης και τιμήθηκε με το παράσημο των Εξαίρετων Πράξεων μετά τη στρατιωτική του θητεία (1944-1951).
Υπηρέτησε ως Φιλόλογος Καθηγητής στην Κύπρο (1952-1956), όπου αναμείχθηκε ενεργά και αποτελεσματικά στον απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου (ΕΟΚΑ). Απελάθηκε από τους Άγγλους και αργότερα τιμήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Διατέλεσε Γυμνασιάρχης στο Γυμνάσιο Καρπενησίου, Γενικός Επιθεωρητής στην Ευρυτανία, στα Χανιά, στην Άμφισσα και στην Ανατολική Αττική.
Το 1982 συνταξιοδοτήθηκε ως Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης και προσέφερε εξαιρετικές υπηρεσίες ως Επόπτης και Πρόεδρος του ΔΣ στα Εκπαιδευτήρια ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ.
Διατέλεσε Γενικός υπεύθυνος των Κατηχητικών Σχολείων Ευρυτανίας, μέλος και Πρόεδρος πολλών πολιτιστικών συλλόγων και οργανισμών, ενώ για πολλά έτη ήταν ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων, διοργανώνοντας επιτυχημένα επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.
Ψηφίσματα για το θάνατο του αειμνήστου Βαγγέλη Οικονόμου εξέδωσαν τόσο η Πανευρυτανική Ένωση όσο και η Εταιρεία Ευρυτάνων Επιστημόνων της οποίας για μια ολόκληρη 20ετία ήταν Πρόεδρος.




ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΥΡΥΤΑΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
ΧΑΡ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ 56-58 Αθήνα, 17 Μαρτίου 2011
106 80 ΑΘΗΝΑ


Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Με το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του επί εικοσαετία προέδρου της Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων Ευάγγελου Οικονόμου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας συνελθόν εκτάκτως, αποφάσισε:
1. Να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.
2. Να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία του.
3. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. να εκφωνήσει τον προσήκοντα λόγο.
4. Το παρόν να δημοσιευθεί στον ευρυτανικό τύπο.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Ι.Γ.ΖΟΥΜΠΟΣ Β.Χ.ΤΡΙΧΙΑΣ





ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΓΡΑΦΕΙΑ: ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 17- 4ος ΟΡΟΦΟΣ Αθήνα, 17 Μαρτίου 2011
10552 ΑΘΗΝΑ Αριθ. Πρωτ. 8
ΤΗΛ.: 2103240001 - 2106920004

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανευρυτανικής Ένωσης μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του Ευάγγελου Οικονόμου, ο οποίος, με την υποδειγματική ζωή και το αξιόλογο εκπαιδευτικό, εθνικό, θρησκευτικό και κοινωνικό έργο, που επιτέλεσε στην Κύπρο, στην Ευρυτανία, στην Αθήνα αλλά και πανελλαδικά, αποτέλεσε πρότυπο δράσης για πολλούς μαθητές του - και όχι μόνον -, συνεδρίασε εκτάκτως και απεφάσισε ομόφωνα τα εξής:
1.- Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του προς τους οικείους του.
2.- Να παραστεί εκπρόσωπος του Δ.Σ. στην εξόδιο ακολουθία, που θα γίνει στον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντα Ζωγράφου στις 17-3-2011.
3.-Να διατεθεί χρηματικό ποσό στο Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας (Γηροκομείο) Καρπενησίου, αντί στεφάνου.
4.- Το παρόν ψήφισμα να δημοσιευθεί στον ευρυτανικό και ευρύτερο τύπο.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝ. Δ. ΣΤΑΜΑΤΗΣ.-