Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Πράσινο Φως για την διάσωση του ιστορικού Ναού του Σωτήρα Καθοριστική η παρέμβαση της Περιφερειακής Διοίκησης Ευρυτανίας δια του Π.Σ. Ταξιάρχη Σκλαπάνη για την εκπόνηση Μελέτης

Με συντονισμένες ενέργειες του εφημερίου του χωριού και της Ιεράς Μητρόπολης Καρπενησίου, στην τελική του ευθεία βρίσκεται το θέμα της εκπόνησης μελέτης για να σωθεί ο ιστορικός Ναός του Σωτήρα, στην Ανατ. Φραγκίστα του Δήμου Αγράφων, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα Βυζαντινά Μνημεία της Στερεάς Ελλάδας, έργο του 17ου αι. Μετά από σχετικό αίτημα που κατατέθηκε στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας από το Εκκλ. Συμβούλιο, για να εκπονηθεί σχετική
Μελέτη, για την συν τήρηση και αναστήλωση του Ναού, σε χρόνο ρεκόρ, δρομολογήθηκε μια σειρά σημαντικών κινήσεων και αυτή την ώρα που γράφετε το ρεπορτάζ μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι μέχρι τέλη Ιουλίου 2011 και εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, η Μελέτη θα είναι έτοιμη να υποβληθεί αρμοδίως προκειμένου να μπει σε τροχιά χρηματοδότησης.
Οι τελευταίες θετικότατες εξελίξεις για το μείζον αυτό ζήτημα που έχει απασχολήσει κατά καιρούς τόσο την Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου, όσο και την τοπική κοινωνία του χωριού, ξεκίνησαν μετά την παρέμβαση του Εκκλ. Συμβουλίου προς την Περιφέρεια και πιο συγκεκριμένα μετά την συνάντηση που είχαν ο εφημέριος του χωριού με τον Περιφερειακό Σύμβουλο Ταξιάρχη Σκλαπάνη στο γραφείο του 2ου στο Καρπενήσι.
Επακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία του Μητροπολίτου Καρπενησίου με το Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Καραμπά και στη συνέχεια νέα επικοινωνία με τον Περιφερειακό Σύμβουλο Ταξιάρχη Σκλαπάνη, από τον οποίο ο επιχώριος Επίσκοπος ζήτησε να παρέμβει ουσιαστικά προκειμένου από την πλευρά της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες για να εκπονηθεί η Τεχνική Μελέτη που απαιτείται για την αποκατάσταση του Μνημείου.
Στη συνέχεια οι κινήσεις ήταν αστραπιαίες. Ο κ. Καραμπάς μετά από σύσκεψη με τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Ταξιάρχη Σκλαπάνη, συμφώνησε και έδωσε εντολή να προχωρήσει το όλο ζήτημα όσο το δυνατόν συντομότερα. Ο κ. Σκλαπάνης, με την σειρά του κάλεσε στο Γραφείο του τον κ. Γεώργιο Τάκη, Προϊστάμενο Τεχνικών Υπηρεσιών και ακολούθησε μια σειρά επαφών με ειδικευμένα Γραφεία, για να αναλάβουν την εκπόνηση της σχετικής Μελέτης αλλά και την δημιουργία φακέλου που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις, για να εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ)  και αυτό διότι ο εν λόγω Ναός, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο Μνημείο.
Η όλη υπόθεση μπήκε για τα καλά σε πολύ καλό δρόμο την περασμένη Δευτέρα 30 Μαΐου, μετά την επί τόπου επίσκεψη στο Μνημείο στην ΣΩΤΗΡΑ, του Περιφερειακού Συμβούλου Ταξιάρχη Σκλαπάνη, ο οποίος συνοδεύονταν από τον Προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών  κ.Τάκη και ομάδας Μελετητικού Γραφείου με επικεφαλής έμπειρο Αρχιτέκτονα – Πολιτικό Μηχανικό, ειδικευμένο σε θέμα συντήρησης και αναστήλωσης Ιερών Ναών .
 Μετά από πολύωρη αυτοψία, τόσο ο κ. Σκλαπάνης με τον κ. Τάκη όσο και ο Αρχιτέκτονας, ενημέρωσαν τον εφημέριο και τους Εκκλ. Επιτρόπους, ότι μέχρι τέλη Ιουλίου 2011, θα είναι έτοιμη η Μελέτη, που θα αφορά τόσο το στατικό μέρος του ιστορικού Ναού, όσο και τον αγιογραφικό διάκοσμο.
Να σημειωθεί ότι η αναστήλωση του συγκεκριμένου Μνημείου είχε ενταχθεί στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΙΝΔΟΣ με προϋπολογισμό 350.000,00 ευρώ, όμως το έργο ποτέ δεν δημοπρατήθηκε διότι δεν είχε εκπονηθεί Μελέτη, που είχε ζητήσει η Νομαρχία από τον Δήμο Φραγκίστας. Παρά το γεγονός ότι στις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, συμμετείχαν σε καίριες θέσεις, πρόσωπα που κατάγονταν από την Ανατ. Φραγκίστα, η εκπόνηση Τεχνικής Μελέτης δεν έγινε ποτέ. Πρόσφατα η Κυβέρνηση με εγκύκλιο που έστειλε στις Περιφέρειες και στους Δήμους ενημέρωσε ότι το Πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ» δεν υφίσταται, που σημαίνει ότι και η χρηματοδότηση των 350.000,00 ευρώ για την ΣΩΤΗΡΑ, πλέον δεν υπάρχει.