ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Στα πλαίσια της εφαρμογής προγραμμάτων αγωγής υγείας στα σχολεία, το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Καρπενησίου, ολοκλήρωσε με επιτυχία τις προγραμματισμένες ομιλίες – παρουσιάσεις με θέμα «Κάπνισμα και Υγεία» στους μαθητές της Πέμπτης και Έκτης τάξης όλων των Δημοτικών σχολείων της πόλης του Καρπενησίου, των Δημοτικών σχολείων Δ. Φραγκίστας και Κρέντη και στους μαθητές του Ειδικού Επαγγελματικού Εργαστηρίου Καρπενησίου.
Στόχος της παρέμβασης ήταν η ενίσχυση της αντικαπνιστικής εκστρατείας – πρόληψη, σύμφωνα και με απόφαση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, οι κυρίες Νάκα Φωτεινή (Επισκέπτρια Υγείας), Παπαρούπα Φανή (Ψυχολόγος) και Πιστιόλη Βασιλική (Κοινωνική Λειτουργός), ανέπτυξαν στους μαθητές τις θεματικές ενότητες: διαστάσεις του προβλήματος σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο, έφηβοι και κάπνισμα, επιπτώσεις στην σωματική και ψυχική υγεία, παθητικό κάπνισμα, τρόποι αποφυγής.
Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με τη προβολή σχετικού video. Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές.
Για την ομαλή διεξαγωγή των παρουσιάσεων ευχαριστούμε θερμά τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας κ. Τσαπρούνη Αθανάσιο, τον Υπεύθυνο Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας κ. Καραγιάννη Θεόδωρο, για τη συνεχή συνεργασία και ουσιαστική συμβολή του και όλους τους Διευθυντές και Εκπαιδευτικούς των Δημοτικών σχολείων και ασφαλώς τους μαθητές για το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν.
Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος…. με την ευχή βέβαια, αυτή η ημέρα να μην έχει απλά εθιμοτυπικό χαρακτήρα, αλλά να σταθεί ευκαιρία για ουσιαστικό προβληματισμό.
Το κάπνισμα είναι ένα φαινόμενο το οποίο έλαβε διαστάσεις παγκόσμιας πανδημίας στη διάρκεια του 20ου αιώνα. Λαμβάνοντας υπόψη τις καταστρεπτικές συνέπειες του καπνού στο καρδιαγγειακό, το αναπνευστικό και τα άλλα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, σε συνδυασμό με την εξάρτηση, η οποία προκαλείται εξαιτίας της νικοτίνης, το κάπνισμα είναι, ίσως, ο βλαπτικότερος παράγοντας για την υγεία του ανθρώπου και η κυριότερη αιτία πρώιμης αλλά αποτρεπτής θνησιμότητας στις αναπτυγμένες χώρες. (Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Κάπνισμα 2008 - 2012 Υ.Υ.Κ.Α)
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) εκτιμά ότι το ένα τρίτο του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού, δηλ. 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι, είναι καπνιστές και ότι ο καπνός προκαλεί 3,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο. Ποσοστό που ισοδυναμεί με 10.000 θανάτους την ημέρα από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Με τον τρέχοντα ρυθμό εξέλιξης, μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2020, οι θάνατοι θα έχουν αυξηθεί σε περίπου 10 εκατομμύρια ετησίως. Επίσης, το άμεσο και το έμμεσο κόστος της θεραπείας των νοσημάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα αποτελεί τεράστια επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό της υγείας, παγκοσμίως ( WHO 2007).
Η βλαπτική επίδραση του καπνίσματος οφείλεται σε ένα μεγάλο αριθμό τοξικών ουσιών που βρίσκονται στον καπνό. Ορισμένες από αυτές υπάρχουν ήδη από τη φυτική κατάσταση του καπνού, αλλά οι περισσότερες παράγονται κατά την καύση του τσιγάρου, στη ζώνη πυρόλυσης, όπου επικρατεί θερμοκρασία 950 οC. Στον καπνό του τσιγάρου έχουν ανιχνευθεί, είτε ως αέρια είτε ως μικροσκοπικά σωματίδια, περισσότερες από 4.000 διαφορετικές ουσίες, μεταξύ των οποίων και η νικοτίνη, καθώς και περισσότερες από 250 γνωστές καρκινογόνες ουσίες. Η νικοτίνη είναι εθιστική, αλλά όχι καρκινογόνος, ενώ το κάπνισμα τσιγάρων με χαμηλότερα επίπεδα πίσσας και νικοτίνης δεν παρέχει κανένα όφελος για την υγεία.
Όσον αφορά τους εφήβους στην Ελλάδα, η μέση ηλικία έναρξης του καπνίσματος είναι τα 13,5 έτη. Έρευνα σε μαθητές Γυμνάσιου έδειξε ότι το 32% αυτών έχουν δοκιμάσει τσιγάρο, ενώ το 16% είναι τακτικοί καπνιστές, στοιχεία που μας θορυβούν και μας καλούν σε δράση ώστε το μέλλον των νέων ανθρώπων να μη γίνει … καπνός !!!
Για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καρπενησίου,
Νάκα Φωτεινή – Επισκέπτρια Υγείας
Παπαρούπα Φανή – Ψυχολόγος
Πιστιόλη Βασιλική – Κοινωνική Λειτουργός