Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Σταμάτης & Καραμπάς οι προτάσεις της ΝΕ ΠΑΣΟΚ για Δήμο και Περιφέρεια

Οι Κώστας Τσιγαρίδας και Λάμπρος Μάκκας προτάθηκαν από τις Τ.Ο.για τον Δήμο Αγράφων, όπως και ο Κώστας Μπουμπουρής. Μετά τις προτάσεις και των ΝΕ. τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης Υποψηφιοτήτων του ΠΑΣΟΚ που συνεδρίασε την περασμένη Κυριακή 27 Ιουνίου στην Ιπποκράτους, παρουσία της Γραμματέως Βέτας Καρφή, και των στελεχών του Κινήματος Ταξ. Σκλαπάνη και Μαρίας Πάζιου, έχουν να αποφασίσουν μεταξύ τριών επιλογών. Δημοσκόπηση για να καταγραφούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά συγκεκριμένων υποψηφιοτήτων (θα είναι περιορισμένες), προκριματικές εκλογές ή ανακοίνωση χρίσματος.

Δεν βγήκε η μεγάλη είδηση από την συνεδρίαση της Επιτροπής Αξιολόγησης Υποψηφιοτήτων του ΠΑΣΟΚ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 27 Ιουνίου στην Ιπποκράτους. Στη συνάντηση αυτή στην οποία προήδρευσε ο Υπεύθυνος Τ. Α του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Τσούρας, παραβρέθηκαν από το Νομό μας, η Γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ευρυτανίας κ. Βέτα Καρφή, και τα στελέχη του Κινήματος Ταξιάρχης Σκλαπάνης και Μαρία Πάζιου. Τα μέλη της Επιτροπής άκουσαν με προσοχή τα επιχειρήματα όλων των πλευρών, διαβάστηκε η αξιολόγηση της Νομαρχιακής Επιτροπής και από ό,τι δείχνουν τα πράγματα τις επόμενες μέρες η Ιπποκράτους θα είναι αυτή που θα αποφασίσει με ποιον τρόπο θα εξελιχθούν πλέον οι διαδικασίες. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι υποψήφιοι για τους 325 δήμους της χώρας φτάνουν τους 5.200! Δηλαδή σε κάθε δήμο αναλογούν 16 υποψήφιοι! Ενώ για τις 13 περιφέρειες οι υποψήφιοι για το χρίσμα του περιφερειάρχη είναι 83 και για του αντιπεριφερειάρχη 338!
Για την Ευρυτανία σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, από την ΝΕ. ΠΑΣΟΚ έχουν κατατεθεί οι προτάσεις στην αρμόδια Επιτροπή, για τον Δήμο Καρπενησίου ο Γιάννης Σταμάτης και για την Περιφέρεια ο Βασίλης Καραμπάς, ενώ για τον Δήμο Αγράφων, κατατέθηκαν οι προτάσεις των Τοπικών Οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ, που πρότεινα τους κ.κ. Κώστας Τσιγαρίδα, Λάμπρο Μάκκα και τον Κώστα Μπουμπουρή.
Τα μέλη της Επιτροπής έχουν να αποφασίσουν μεταξύ τριών επιλογών. Δημοσκόπηση για να καταγραφούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά συγκεκριμένων υποψηφιοτήτων (θα είναι περιορισμένες), προκριματικές εκλογές ή ανακοίνωση χρίσματος. Και για τις τρεις περιπτώσεις αναλύθηκαν τα υπέρ και τα κατά, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Θανάση Τσούρα και τον υπεύθυνο για τη Ευρυτανία, να υπογραμμίζουν «την αδυναμία ενιαίας έκφρασης των στελεχών». Τα μέλη της Επιτροπής άφησαν να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοσκόπησης, υπογράμμισαν ωστόσο ότι θα είχε νόημα η σφυγμομέτρηση, εφόσον είχε ξεκαθαρίσει η κατάσταση και στη Ν.Δ., για να μετρηθούν «οι αντίπαλες υποψηφιότητες».
Όσον αφορά εξάλλου στις προκριματικές, ο κ. Τσούρας εξήγησε ότι υπάρχουν πολλοί τεχνικοί λόγοι που δυσκολεύουν μία τέτοια διαδικασία, επεσήμανε ωστόσο ότι εάν γίνονταν θα έπρεπε αφενός να γίνουν με τους εκλογικούς καταλόγους του Υπουργείου Εσωτερικών και αφετέρου να συμφωνήσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν και να σεβαστούν το αποτέλεσμα.
Στη συνεδρίαση που διήρκησε περισσότερες από τρείς ώρες συζητήθηκαν επίσης οι υποψηφιότητες και στους υπόλοιπους Δήμους της Στερεάς, χωρίς όμως να ληφθούν αποφάσεις. Η γενικότερη κατεύθυνση είναι να εκφραστεί η στήριξη του ΠΑΣΟΚ και να μη δοθούν χρίσματα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα διείσδυσης των αυτοδιοικητικών κινήσεων που ήδη συγκροτούνται
Το σίγουρο είναι ότι εντός των ημερών θα αποφασιστεί αν το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, όπου θα αποφασιστούν και θα ανακοινωθούν τα χρίσματα, θα συνεδριάσει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούλη ή θα αναβληθεί για το τέλος Αυγούστου (αρχές Σεπτέμβρη) ώστε οι υποψήφιοι να μη «λαβωθούν» και έχουν φθορά από τα αναγκαία μέτρα λιτότητας.
Μέχρι στιγμής πάντως έχουν σκανάρει τις λίστες των υποψηφίων ανά περιφέρεια και δήμο. Ειδικά για τις περιφέρειες (θα είναι αρκετοί έως πολλοί «επώνυμοι» οι υποψήφιοι), έχουν προχωρήσει στο ξεκαθάρισμα και είναι κοινό μυστικό ότι έχουν σχεδόν και ήδη αποκλείσει προτάσεις και αυτοπροτάσεις υποψηφίων.