Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Ευρυτανικά Σωματεία και «Καλλικράτης»

Ο Ελληνισμός έζησε τρεις χιλιάδες χρόνια χάρη στο μοντέλο της πόλης-κράτους, της αυτοδιαχειριζόμενης κοινότητας που ο ίδιος γέννησε. Τα δυό νομοσχέδια «Καποδίστριας» και «Καλλικράτης» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση έγιναν εν τάχει, αποκλειστικά και ομολογημένα, για να εξυπηρετηθούν ελπιζόμενα προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης. Πειθαρχούμε δήθεν στα μοντέλα αυτοδιοίκησης που λανσάρει η Ε.Ε. αποκεντρώνοντας όχι την εξουσία, αλλά την κατακλυσμική διαφθορά και φαυλότητα.
Αφετέρου με το κομματικό χρίσμα, που είναι απαράδεκτο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πολλαπλασιάζοντας τα ερείσματα της κομματοκρατίας, με αποτέλεσμα στις επικείμενες εκλογές της Τ.Α. να κυριαρχήσει ως θέμα το Μνημόνιο. Με ή χωρίς το Μνημόνιο η Ελλάδα έχει μπροστά της τον ανηφορικό δρόμο της κρίσης. Η επιλογή της λύσης ανήκει στην κυβέρνηση της χώρας και αυτή θα κριθεί. Και από την άποψη αυτή τιμούμε ιδιαίτερα τους υποψηφίους που δεν επιζήτησαν το χρίσμα και επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στα προβλήματα του δήμου και του νομού.
Μπροστά στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται με τον «Καλλικράτη», οφείλουν τα χωριά της Ευρυτανίας και ο νομός να προετοιμαστούν κατάλληλα, για ν’ ακούγεται η φωνή τους δυνατή και διεκδικητική. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, αν χρησιμοποιήσουν ως όχημα, με κοινή δράση και συναντίληψη, τους υπάρχοντες συλλόγους. Τα ευρυτανικά Σωματεία με το πνευματικό οπλοστάσιό τους και τη δυναμική που διαθέτουν οφείλουν να συνδράμουν. Αλλά και ο Ευρυτανικός Τύπος δεν επιτρέπεται να απουσιάσει απ’ αυτήν την πανστρατιά ανάπτυξης της Ευρυτανίας.
Ας γίνει η κρίση και ο «Καλλικράτης» ευκαιρία ανασυγκρότησης της Ευρυτανίας. Αν ο αρχιτέκτονας Καλλικράτης έκτισε τον Παρθενώνα στην Αθήνα, οι όπου γης Ευρυτάνες μέσα από τους Συλλόγους μπορούν ενωμένοι να υψώσουν τον Ευρυτανικό «Παρθενώνα» ανάπτυξης στην Ευρυτανία.
Από αυτό το θαύμα έχει ανάγκη η Ευρυτανία. Θαύμα, για να αποκτήσει υποδομές και δραστηριότητες που θα εξαλείψουν από το χώρο της το πρόβλημα που συνθέτουν οι αποκαλούμενες υπανάπτυκτες περιοχές της. Το θαύμα αυτό καλούνται να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν οι δύο νέοι ευρυτανικοί Δήμοι του «Καλλικράτη», η προβλεπόμενη νέα Περιφερειακή Διοίκηση και τα ευρυτανικά Σωματεία με απόλυτη σύμπνοια και συναντίληψη.

kostasmitsios@yahoo.gr