Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Σημαντικές δραστηριότητες της Πανευρυτανικής «Διαδημοτική Νεανική Πρωτοβουλία : Ασκληπιός 2010”

Η Πανευρυτανική Ένωση πιστή στους καταστατικούς της στόχους και με κύριο μέλημα, σε εθελοντική βάση, την προβολή, ανάπτυξη και υποστήριξη όλου του Νομού Ευρυτανίας, πρόκειται να υλοποιήσει νέες δράσεις, με έμφαση στους νέους/νέες της περιοχής του Νομού Ευρυτανίας. Οι δράσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς (Υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων) και εντάσσονται στο εγκεκριμένο Πρόγραμμα της Πανευρυτανικής, με τίτλο: «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ 2010: Διαδημοτική Νεανική Πρωτοβουλία».
Κεντρικός άξονας του Προγράμματος «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ 2010» με έμφαση στα ορεινά και απομακρυσμένα χωριά του Νομού είναι:
•Η εφαρμογή Προγράμματος Προληπτικής Ιατρικής στους Νέους και στα παιδιά
•Η υλοποίηση Εκπαιδευτικού Προγράμματος για την απόκτηση προσόντων παροχής ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ, με την υποστήριξη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
•Η δημιουργία Εθελοντικού Δικτύου Νέων για την Προαγωγή και Υποστήριξη της Υγείας «ΟΜΑΔΑ ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» με την υποστήριξη των Δήμων Απεραντίων και Ασπροποτάμου, των αντίστοιχων Τοπικών Συμβουλίων Νέων και των τοπικών πολιτιστικών και αθλητικών Συλλόγων
•H έκδοση ενημερωτικού υλικού
Οι ειδικότεροι στόχοι του Προγράμματος είναι η ενεργητική συμμετοχή των νέων για την προώθηση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης σε τοπικό επίπεδο, η αποφυγή «κοινωνικού» αποκλεισμού από τις Υπηρεσίες Υγείας και Τοπικής Κοινωνικής Μέριμνας και η καλλιέργεια αισθήματος ατομικής και κοινωνικής υπευθυνότητας απέναντι στο κοινωνικό περιβάλλον.
Στο πλαίσιο των εγκεκριμένων δράσεων του Προγράμματος, θα πραγματοποιηθούν:
1.Εκπαιδευτικές παρεμβάσεις από έμπειρο προσωπικό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στα Σχολεία Γρανίτσας και Ραπτόπουλου (Δήμοι : Απεραντίων και Ασπροποτάμου) με αντικείμενο τη διδασκαλία σε μαθητές και Εκπαιδευτικούς προγράμματος Α΄ Βοηθειών. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2010 και θα συνοδεύεται από ασκήσεις και από κατάλληλα διαμορφωμένο εκπαιδευτικό φυλλάδιο.
2.Υλοποίηση προγράμματος Προληπτικής Ιατρικής σε όλους τους νέους και κυρίως τους μαθητές των εν λόγω Δήμων. Το πρόγραμμα θα υλοποιήσει Ομάδα Εθελοντών Ιατρών Αλληλεγγύης της Πανευρυτανικής Ένωσης, με την υποστήριξη ιατρικού προσωπικού από το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, κατά το α΄10ήμερο του μηνός Δεκεμβρίου 2010.