Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Η παγίδα της εποχής μας

Η σύγχρονη κοινωνία έχει αναγάγει όλες τις αξίες σε μία μοναδική αξία, την οικονομική. Έτσι το χρήμα αποτελεί διά μέσου των αιώνων και ιδιαίτερα σήμερα το κυριότερο μέλημα του ανθρώπου. Το πορτοφόλι έχει τη σημασία που θα είχε στον οργανισμό ένας αδένας πιο πολύτιμος και πιο απαραίτητος από τον θυρεοειδή, την υπόφυση ή τα επινεφρίδια.
Ο οργανισμός του σύγχρονου ανθρώπου, για να διατηρήσει την ισορροπία των λειτουργιών του, έχει ανάγκη ολοένα από πιο πλούσιες «εκκρίσεις» αυτού του... απρόοπτου αδένα. Το χρήμα, παντού και πάντοτε, είναι η αιτία των ψυχοσωματικών μας ταραχών, της αυτονόμησης, της μοναξιάς, της αφιλίας, του άγχους. Το πνεύμα της εποχής μας είναι ο αχαλίνωτος πλουτισμός, το αμείλικτο ποδοπάτημα της αυτάρκειας.
Δυστυχώς σήμερα δε σκεπτόμαστε τι έχουμε, αλλά τι μπορούμε να αποκτήσουμε ακόμα. Και αυτή η έξαλλη νοοτροπία μας τσακίζει το νευρικό σύστημα, δημιουργεί ψυχική κατάθλιψη γνωστή με τον όρο νεύρωση του χρήματος. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μας πληροφορούν καθημερινώς για την οικονομική κρίση, τη χρεωκοπία, τους φόρους, τα οικονομικά σκάνδαλα, τους φόνους, τις ληστείες, τις διαρρήξεις και τις αυτοκτονίες με αφορμή το χρήμα.
Αλλά γιατί το άγχος του χρήματος καταδυναστεύει τον άνθρωπο της εποχής μας; Οι επαΐοντες απαντούν ότι ο άνθρωπος δεν προλαβαίνει να παρακολουθήσει την τεχνική πρόοδο. Τα άφθονα μέσα τού τεχνικού πολιτισμού δεν είναι πάντοτε προσιτά. Οι απαιτήσεις της ζωής αυξάνουν, ενώ οι οικονομικές δυνατότητες του ανθρώπου διευρύνονται με βραδύτερο ρυθμό. Όλα αποκτούνται με λεφτά, «δει δη χρημάτων...». Και με την αύξηση των χρημάτων, αυξάνει και η αγάπη του χρήματος. Μονάχα η φωτισμένη χριστιανική πίστη δημιουργεί αρμονία μεταξύ κατοχής πλούτου και καλής διαχείρισής του, μεταξύ αγάπης του εαυτού μας και εκείνης προς τους αδελφούς μας.
Ιδού γιατί το χρήμα κατέκτησε τις καρδιές και κυρίευσε το νου των ανθρώπων στην υλοκρατούμενη σημερινή κοινωνία μας. Ιδού γιατί στον οργανισμό του ανθρώπου ο πιο πολύτιμος αδένας συμβαίνει να είναι το... πορτοφόλι. Αλλά η ένσταση από τον Σαίξπηρ προβάλλει αδυσώπητη: «Όταν το πορτοφόλι φουσκώνει, η συνείδηση μαζώνει». Η κυριαρχία του χρήματος επάνω μας έχει μεταβληθεί σε αληθινή καθολική αρρώστια. Είναι, πράγματι, το χρήμα η παγίδα της εποχής μας.

kostasmitsios@yahoo.gr