Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Μπροστά στο 2011

Βρισκόμαστε ως άτομα και ως Έθνος μπροστά σε πληθώρα προβλημάτων που περιμένουν τη λύση τους κατά τη διάρκεια του καινούργιου χρόνου. Προβλήματα προσωπικά ποικίλα, εθνικά ζέοντα, οικονομικά πιεστικά, ευρωπαϊκά και διεθνή δισεπίλυτα κυκλώνουν την πατρίδα μας και τους Έλληνες ειδικότερα, ώστε δικαίως να αναφωνούν: «Εκύκλωσαν αι του βίου μας ζάλαι ώσπερ μέλισσαι κηρίον...».
Απρογραμμάτιστες ενέργειες, προχειρότητες, παραλείψεις, ολιγωρία και ραθυμία δυσχεραίνουν αφάνταστα την πορεία προς τη λύση των προσωπικών και εθνικών μας θεμάτων. Μπροστά στο 2011 στέκεται περιδεής, διστακτικός και απαισιόδοξος ο σύγχρονος Έλληνας. Ίσως είναι καιρός με αυστηρή προσωπική αυτοκριτική να ανακαλύψουμε ότι έχουμε άφθονα υπεραναπτυγμένα μυαλά με υποαναπτυγμένες καρδιές. Έχουμε πολιτισμένους επιφανειακά ανθρώπους μα απολίτιστες εκδηλώσεις. Έχουμε άφθονα παραδείγματα επιφανειακής εντιμότητας με ανεντιμότητα ζωής, επιδερμικής αξιοπρέπειας με εσωτερική σήψη, επιφανειακής ευγένειας με βάρβαρες εκδηλώσεις.
Και με τη διαπίστωση αυτή στο κατώφλι του 2011 οδηγούμαστε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι απουσιάζει ο Θεός από τη ζωή μας. Απουσιάζει το οξυγόνο, γι’ αυτό οι πνεύμονες υποφέρουν. Απουσιάζει το νερό, γι’ αυτό υπάρχει δίψα. Απουσιάζει το φως του Ευαγγελίου, γι’ αυτό υπάρχει σκοτάδι. Απουσιάζει η αλήθεια του Χριστού, γι’ αυτό κυριαρχεί το ψέμα.
Με αυτούς τους προβληματισμούς στεκόμαστε μπροστά στο 2011 καθένας μας και με τη γενναία απόφαση να αποτινάξουμε τον επικίνδυνο εφησυχασμό μας, τη ραστώνη και τα προσωπικά μας συμφέροντα, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να αφυπνιστούμε, να αναγνωρίσουμε τα σφάλματά μας, να συνειδητοποιήσουμε την κρίση και ενωμένοι να πορευτούμε κατά το 2011 το δρόμο των πεπρωμένων της φυλής μας.
Είναι καιρός να αξιοποιήσουμε σήμερα τα τεράστια αποθέματά μας ως λαός και να σταθούμε με σύνεση, σοβαρότητα και περίσκεψη μπροστά στα μεγάλα εθνικά μας προβλήματα. Είναι ώρα να χαράξουμε έναν καινούργιο δρόμο «εξαγοράζοντας τον καιρό ως σοφοί», τώρα στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

kostasmitsios@yahoo.gr