Η αιφνίδια και απροκάλυπτη μεταφορά της έδρας από τη Δυτική Φραγκίστα Ευρυτανίας που αρχικά είχε επιλεγεί από το Υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο Κερασοχώρι, για την οποία δεν δόθηκαν ποτέ σαφείς και πειστικές απαντήσεις καθώς όλη η υπόθεση τυλίχθηκε με ένα πυκνό πέπλο μυστηρίου για αόρατες εντόπιες δυνάμεις και πανίσχυρους εξωτερικούς, ήταν ένα ζήτημα που βεβαίως και έβαλε σε σκέψεις τους ψηφοφόρους.
Στην ασάφεια λοιπόν των προθέσεων όλων των εμπλεκομένων πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες της κρίσης και πρώτα απ’ όλα στη στάση του βουλευτή Ευρυτανίας Ηλία Καρανίκα ο οποίος βεβαίως και δεν «πήρε θέση, ούτε καν παρενέβη» για τις συνέπειες που θα δημιουργούσε η ανατροπή της απόφασης για τη μεταφορά της έδρας. Εξίσου χλιαρές και άτονες ήταν και οι θέσεις που εξέφρασε και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Ευρυτανίας για το θέμα, που προσπάθησε να ισορροπήσει τα πράγματα, καθώς ήξερε εκ των προτέρων πως η ανατροπή θα δημιουργούσε προβλήματα και εμπλοκές.
«Ήξεις – αφίξεις» και η πολιτική του υποψηφίου δημάρχου με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ για το Δήμο Αγράφων Θεόδωρου Μπαμπαλή ο οποίος ούτε κι αυτός πήρε σαφή θέση προεκλογικά, πολιτική η οποία περισσότερο έμπλεξε τα πράγματα παρά βοήθησε στον αγώνα του αλλά και την γενικότερη στάση για την Φραγκίστα, καθότι δεν ξεκαθάρισε πως θα αξιοποιήσει το Δημαρχιακό Μέγαρο Φραγκίστας, κάτι για έδρα της Αναπτυξιακής εταιρίας που «ψέλλισε» δεν αντέχει σε κριτική . Όπως δήλωσε μετεκλογικά σε τοπική εφημερίδα είχε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της μεταφοράς της έδρας στο Κερασοχώρι, θέση την οποία κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας δεν στήριξε και κυρίως δεν αιτιολόγησε, μολονότι προσπάθησε να ανακαλέσει, μετά μιας εβδομάδας, επικαλούμενος λάθος κατά την απομαγνητοφώνηση. Κάτι δηλώσεις περί φυλλαδίων που ακούστηκε πως μοίραζε με θέσεις υπέρ της έδρας στο Κερασοχώρι, σκόρπισαν σαν χειμωνιάτικα φύλλα μετά τις εκλογές. Η διγλωσσία στο αποκορύφωμα της.
Όσο για τον Δημήτρη Τάτση , που κατέβηκε έχοντας και την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας και κέρδισε με μεγάλη διαφορά ψήφων, χωρίς κι αυτός να πάρει μια εμφανώς σαφή θέση για το θέμα της έδρας εκμεταλλευόμενος στο έπακρο το διχασμό της αντίπαλης παράταξης και ενεργώντας έξυπνα, πήρε εύκολα το Δήμο Αγράφων.
Τώρα λοιπόν που τέλειωσαν όλα και όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι λαλίστατοι, κατόπιν εορτής , η νέα δημοτική αρχή καλείται να αρχίσει το έργο της σε ένα εντελώς ακατάλληλο και μικρό κτίριο στο Κερασοχώρι και αναζητεί νέους χώρους, τέτοιους που διαθέτει ακόμα το Δημαρχείο της Δυτικής Φραγκίστας η οποία απαξιώθηκε ή μάλλον καλύτερα έχασε την έδρα γιατί «δεν έκανε καλές δημόσιες σχέσεις!» και «δεν είχε φίλους» . Αυτό ήταν δυστυχώς το μοναδικό κριτήριο.
Και ας είχε εκτός φυσικά του Δημαρχείου, να επιδείξει και καλύτερες προϋποθέσεις για την έδρα απ’ ότι το Κερασοχώρι. Όπως: αρκετό και ενεργό πληθυσμό, οικονομική δραστηριότητα, ζωντανά καφενεία, ταβέρνες, καφετέριες, super market,φαρμακείο, Κέντρο Υγείας, Υποδομές Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας ΔΕΗ-ΟΤΕ, Υποδομές Τουρισμού, επάρκεια κτιριακών υποδομών και το κυριότερο, ανοιχτό το διθέσιο Δημοτικό σχολείο γεγονός που χωρίς καμία αμφισβήτηση θεμελιώνει την ελπίδα για τη συνέχεια κάθε τοπικής κοινωνίας. Στο Κερασοχώρι αντιθέτως, το Δημοτικό Σχολείο φέτος με την έναρξη της σχολικής χρονιάς έκλεισε και όσοι μαθητές είχαν απομείνει μεταφέρονται στην Κρέντη. Ο Καλλικράτης για το Δήμο Αγράφων αρχίζει με τους χειρότερους οιωνούς.
Τέλος, καμιά σημασία δεν δόθηκε στο μεγαλύτερο χαρτί που είχε η Δυτική Φραγκίστα μαζί με την Ανατολική Φραγκίστα γενέτειρα του Γεώργιου Καφαντάρη , Πρωθυπουργού της Ελλάδος που η παρουσία του στην ελληνική πολιτική, έχει σημειωθεί με λαμπρά γράμματα. Η έδρα του Δήμου Αγράφων στη Φραγκίστα θα ήταν μια διαχρονική τιμή στους Ευρυτάνες πολιτικούς.
Θεωρώ ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του νέου Δήμου Αγράφων θα πρέπει άμεσα, να συζητήσει το θέμα μεταφοράς της έδρας του Δήμου στην Φραγκίστα και να αξιοποιήσει στο έπακρον το δημαρχιακό κατάστημα Φραγκίστας .
Φραγκίστα 28/12/2010
Κώστας Μπίκας
Πρόεδρος ΔΣ
Δήμου Φραγκίστας