Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Και του χρόνου Αλκυονίδες μας Άρθρο των μαθητών της Δ΄ Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου


Φέτος η Αλκυόνα, τα χαριτωμένο θαλασσινό πουλί, δεν είχε παράπονο. Οι καλοσυνάτες μέρες του Γενάρη που χρειαζόταν για να γεννήσει τα αβγά της, της δόθηκαν και με το παραπάνω. Και μαζί της χαιρόμασταν κι εμείς τις γλυκές και ηλιόλουστες αυτές μέρες στην καρδιά του χειμώνα. Τι είναι όμως οι Αλκυονίδες μέρες;
Σύμφωνα με την παράδοση η Αλκυόνα, πριν γίνει πουλί, ήταν κόρη του Θεού των ανέμων Αίολου. Κάποτε όμως παινεύτηκε, πως με τον άντρα της ήταν πιο ευτυχισμένη ακόμα και από το Δία και την Ήρα. Τότε οι Θεοί οργίστηκαν και τη μεταμόρφωσαν σε ψαροπούλι. Την καταράστηκαν να μη γεννάει τα αβγά της την άνοιξη όπως τ΄ άλλα πουλιά, αλλά το χειμώνα. Και επειδή γεννά τα αβγά της σε βραχόπετρες ή σε όχθες ποταμών, τ’ αγριεμένα κύματα και οι πλημμύρες κατέστρεφαν ό,τι έβρισκαν, αβγά ή πουλιά. Έτσι το άμοιρο πουλί κινδύνευε να εξαφανιστεί. Θρηνούσε, λοιπόν, απαρηγόρητα η Αλκυόνη και παρακαλούσε το Δία να τη συγχωρέσει. Οι θρήνοι της συγκίνησαν το Δία και τον έκαναν να τη λυπηθεί. Τότε ο Θεός πρόσταξε, κάθε Γενάρη που γεννάει τ’ αβγά της να κάνει λιακάδα για δεκατέσσερις ημέρες. Οι καλοσυνάτες αυτές μέρες του Γενάρη ονομάζονται Αλκυονίδες μέρες.
Και μπορεί να πέρασαν, βέβαια, οι Αλκυονίδες, όμως, με χαρά θα περιμένουμε και τις…. Χιονισμένες μέρες τους Γενάρη, γιατί ομολογούμε ότι και αυτές μας έχουν λείψει αρκετά. Και πραγματικά δεν ξέρουμε ποιες είναι πιο όμορφες.

Τα παιδιά της Δ΄ Τάξης
Του 1ου Δημοτικού Σχολείου