Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

Η Πανευρυτανική Ένωση συνεχίζοντας και το 2001 τις πλούσιες δραστηριότητές της έχει προγραμματίσει ένα πλούσιο πολιτιστικό διήμερο στο Αγρίνιο, σε συνεργασία με τον Πανευρυτανικό Σύλλογο Αγρινίου και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Βραγγιανιτών «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΟΡΔΙΟΣ», Αμπλιανιτών Μεσολογγίου «Ο ΣΤΕΓΚΟΣ», Γρανιτσιωτών «Ο ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΜΙΧΑΗΛ», Δομνίστας, Μυρίκης και Στάβλων. Συγκεκριμένα, κατά το διήμερο 5 και 6 Φεβρουαρίου 2011 θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Α.- Παρουσίαση των εκδόσεων που αφορούν τα Πρακτικά των Συνεδρίων
Αγράφων, Γρανίτσας και Δομνίστας

Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2011, ώρα 18.00΄στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου.

Η εκδήλωση αυτή περιλαμβάνει τις εισηγήσεις:
α.- «Πανευρυτανική Ένωση: Μια διαδρομή προσφοράς στην Ευρυτανία από το 1955 έως το 2010» από την Δρ. της Νεοελληνικής Φιλολογίας κ. Μεταξούλα Μανικάρου.
β.- «Τα Άγραφα στη Διαδρομή της Ιστορίας» (Πρακτικά Συνεδρίου, 2 τόμοι) από τον Πανεπιστημιακό Καθηγητή και τ. Γενικό Γραμματέα του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτη Κοντό.
γ.- «Γρανίτσα: Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Δυτικής Ευρυτανίας» (Πρακτικά Συνεδρίου) από τον κ. Χαρίλαο Γρανίτσα, Δ/ντή Υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας Ναυπάκτου.
δ.- «Ιστορία και Πολιτισμός της περιοχής του Δήμου Δομνίστας – Ευρυτανίας» (Πρακτικά Συνεδρίου, 2 τόμοι) από τον Ομότιμο Καθηγητή της Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αθανάσιο Παλιούρα.
Kατά τη διάρκεια των παραπάνω εισηγήσεων θα γίνεται και προβολή εικόνων από τα αντίστοιχα Συνέδρια στο Δήμο Αγράφων, στη Γρανίτσα και στο Δήμο Δομνίστας, με την επιμέλεια του κ. Γιάννη Γιαννακόπουλου.




Β΄.- «2010: Έτος Ζαχαρία Παπαντωνίου». Εκδήλωση μνήμης στα 70 χρόνια
από το θάνατό του

Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου 2011, ώρα 11.00΄, Πειραματικό Μουσικό Σχολείο Αγρινίου

Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Πειραματικού Μουσικού Σχολείου Αγρινίου και σε συνεργασία με την Πανευρυτανική Ένωση και τους άλλους, αναφερόμενους πιο πάνω, πολιτιστικούς ευρυτανικούς συλλόγους, το σχετικό δε πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο (2) μέρη, ήτοι:

Α΄.- Μέρος
-Χαιρετισμοί
-«Ζαχαρίας Παπαντωνίου (1877-1940): Ο άνθρωπος, ο λογοτέχνης, ο δημόσιος λειτουργός. Μια διαδρομή από τα ψηλά βουνά της Ευρυτανίας στην Ακαδημία Αθηνών» : Αφηγηματικό κείμενο και προβολή εικόνων από τη Δρα Φιλολογίας κ. Μεταξούλα Μανικάρου.
-Απαγγελία ποιημάτων από τη θεατρολόγο κ. Βάια Σπυρέλη.

Β΄.- Μέρος
-Απόδοση μελοποιημένων ποιημάτων από τη Χορωδία «Αλθαία» του Πειραματικού Μουσικού Σχολείου Αγρινίου, υπό τη Δ/νση της καθηγήτριας κ. Άννας Πανοπούλου.
-Συμμετέχει η καθηγήτρια κ. Βάσω Τσαρούχη.
-Στο πιάνο η καθηγήτρια κ. Αμαλία Σαγώνα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανευρυτανικής Ένωσης προσκαλεί τις Ευρυτάνισσες και τους Ευρυτάνες της Αιτωλοακαρνανίας για να τιμήσουν με την παρουσία τους τις παραπάνω εκδηλώσεων.