Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ


Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Καρπενησίου Κώστα Μπακογιάννη και σε συνέχεια του ψηφίσματος που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011 και απέστειλε στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στηρίζοντας τα αιτήματα της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κ. Υγείας Ευρυτανίας, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου και ώρα 18:00, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ανοιχτή συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο.
Στη συζήτηση έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Ηλίας Καρανίκας και ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Γιώργος Χαλιάσος.
Καλούνται όλοι οι κοινωνικοί φορείς να συμμετέχουν προκειμένου να εντοπιστεί και να καταγραφεί το σύνολο των προβλημάτων που σχετίζονται με την περίθαλψη στο Δήμο μας, αλλά και να ανοίξει ο δρόμος για την εξεύρεση λύσεων.
Το δικαίωμα στην περίθαλψη είναι υπόθεση όλων μας και οφείλουμε να το υπερασπιστούμε.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ & ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ



Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπενησίου ενημερώθηκε από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ευρυτανίας για τρία βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Καρπενησίου και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Το πρώτο, αφορά στον χαρακτηρισμό του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου καθώς επίσης των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων που υπάγονται σε αυτό από Γ’ ζώνης εφημέρευσης σε Β’, σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (Ν. 3896/2010), γεγονός που μειώνει αυτομάτως τον αριθμό εφημεριών που είναι σε θέση να κάνουν οι επιμελητές ειδικοί ιατροί από 11 ημέρες το μήνα σε 7 (μείωση κατά 36%).
Το δεύτερο, σχετίζεται με την υποχρεωτική μετακίνηση της νεοδιορισθείσας στο Νοσοκομείο μας Επιμελήτριας Β’ παιδιάτρου προς το νοσοκομείο Λαμίας, σύμφωνα με απόφαση του Αναπληρωτή Διοικητή 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (Απόφαση Διοικητή Φ6/71.3-1-2011, κοινοπ. Φ6/71/3-1-2011). Η ενέργεια αυτή, σε συνδυασμό με τη σχετική νομοθεσία για τις εφημερίες, υπολογίζεται ότι θα αφήνει το νοσοκομείο Καρπενησίου χωρίς εφημερεύοντα παιδίατρο για περίπου 16 ημέρες κάθε μήνα.
Το τρίτο, αφορά στη στελέχωση του μαιευτικού τμήματος το οποίο αδυνατεί εδώ και πολύ καιρό να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κατοίκων, μιας και έχει μόνο μια ιατρό. Παράλληλα, με μεγάλη δυσκολία λειτουργεί το τμήμα τεχνητού νεφρού, ενώ ο μαστογράφος βρίσκεται σε αδράνεια λόγω έλλειψης προσωπικού.
Το Νοσοκομείο Καρπενησίου ανταποκρίνεται στις ανάγκες όχι μόνο του Δήμου μας αλλά και όλης της Ευρυτανίας, ενός ορεινού νομού εξαιρετικά δύσβατου και προβληματικού σε σχέση με τη διακομιδή των ασθενών αλλά και τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας του. Επιπρόσθετα, όντας η περιοχή μας ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, το Νοσοκομείο Καρπενησίου εξυπηρετεί καθημερινά και τους επισκέπτες του Νομού.
Αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα καθώς και την ανάγκη για ορθολογική και αποτελεσματική διαχείριση. Όμως, δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ρυθμίσεις και διευθετήσεις που αποδυναμώνουν το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής μας και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των δημοτών μας.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης οφείλουν να μεριμνήσουν για την κατάλληλη στελέχωση του Νοσοκομείου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών και η επάρκεια του σε βασικά τμήματα.
Η Νέα Δημοτική Αρχή είναι συμπαραστάτης στην προσπάθεια της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ευρυτανίας ώστε να υπάρξει εγρήγορση όλων των φορέων προκειμένου:
•να επιστρέψει το Νοσοκομείο Καρπενησίου στη Γ’ ζώνη εφημερίας
•να επιστρέψει η μετακινηθείσα παιδίατρος στην θέση που διορίστηκε
•να συνεχιστεί η στελέχωση του Νοσοκομείου
Εάν το θέμα δεν λυθεί άμεσα, θα προασπίσουμε το αυτονόητο δικαίωμα στην περίθαλψη τόσο των κατοίκων της Ευρυτανίας όσο και των επισκεπτών της, ακόμη και με κινητοποιήσεις.