Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Εκκίνηση από την Ευρυτανία για τον Κλέαρχο Περγαντά



Η ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ η κατασκευή ΧΥΤΥ στο Νομό και πολλά σημαντικά θέματα στην συνάντηση που είχε με τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Καραμπά και τους Περιφερειακούς Συμβούλους


Από την Ευρυτανία ξεκίνησε τις επίσημες επισκέψεις του στους Νομούς της Περιφέρειας o Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς, δείχνοντας εμπράκτως τις προθέσεις του για ισόρροπη ανάπτυξη αλλά και επίλυση των προβλημάτων σε όλες τις περιοχές.
Ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης επισκέφτηκε το Καρπενήσι την περασμένη Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011, όπου συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Καραμπά, τους περιφερειακούς συμβούλους και τους φορείς που υπάγονται πλέον στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης αυτής επίσημης σύσκεψης, πέραν της δρομολόγησης των έργων που πρέπει να γίνουν στο Νομό μέσα από το ΕΣΠΑ, αλλά και των ιδιοτήτων και αρμοδιοτήτων που θα έχουν από εδώ και μπρος οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, κύριο και σοβαρό θέμα συζήτησης ήταν η δημιουργία ΧΥΤΑ στην Ευρυτανία.
Μετά από πολύωρη συζήτηση και αφού αναπτύχθηκαν όλα τα ζητήματα που ήταν στην ατζέντα του, ο κ. Περγαντάς τόνισε πως θα στηρίξει τη δημιουργία ΧΥΤΑ στο Νομό, έτσι ώστε να συνεχιστεί το έργο, αφού βρίσκεται σε ώριμο στάδιο και η μελέτη έχει ήδη ολοκληρωθεί. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι την επίλυση αυτού του πολύ σοβαρού προβλήματος είχε ζητήσει ο κ. Καραμπάς από τη απερχόμενη Γενική Γραμματέα την κ. Διαμαντοπούλου στη σύσκεψη της Θήβας και όπως γνωρίζουμε το αίτημά του είχε γίνει αποδεκτό.
Όσον αφορά τους ΧΑΔΑ, ο κ. Περγαντάς είπε πως οι Δήμαρχοι Αγράφων και Καρπενησίου θα πρέπει να δρομολογήσουν άμεσα τις επόμενες κινήσεις τους και να αποφασίσουν σε ποια σημεία, έναν ανατολικά και ένα δυτικά του Νομού, θα επιλέξουν να δημιουργήσουν τους νέους ΧΑΔΑ. Επ΄ αυτού θα πρέπει να επισημάνουμε ότι πριν απέλθει η κ. Διαμαντοπούλου με απόφασή της, ακύρωσε την απόφαση του Νομάρχη Ευρυτανίας κ. Κοντογεώργου να κλείσουν όλοι οι ΧΑΔΑ στο Νομό, επιτρέποντας έτσι τη συνέχιση της λειτουργίας τους, για σύντομο όμως χρονικό διάστημα, μέχρι να βρεθεί οριστική λύση στο ζήτημα δημιουργίας ΧΥΤΑ.
Στόχος όμως, τόσο του Περιφερειάρχη όσο και των φορέων του Νομού είναι η δημιουργία ΧΥΤΥ για να τελειώσει μια και καλή το τόσο σοβαρό ζήτημα των απορριμμάτων.
Πέραν αυτών των ζητημάτων, στην συνάντηση του κ. Περγαντά με τον Βασίλη Καραμπά, στην οποία συμμετείχαν εκτός των εκλεγμένων κ.κ. Ταξιάρχη Σκλαπάνη και Λάμπρου Τστιτσάνη και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι, Χρήστος Χούπας, Τάκης Τσελεπής και Βασίλης Γούλας, έγινε συζήτηση για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις και δράσεις του Συνδυασμού στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ολοκληρώνοντας την συνάντηση αυτή, οι κ.κ. Περγαντάς και Καραμπάς έκαναν τις παρακάτω δηλώσεις:

ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΚΛΕΑΡΧΟΣ ΠΕΡΓΑΝΤΑΣ:

«Δέκα μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, βρίσκομαι εδώ στην Ευρυτανία για την πρώτη σύσκεψη με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους περιφερειακούς συμβούλους. Το γεγονός αυτό έχει μια ιδιαίτερη σημασία πραγματική και συμβολική, και ουσιαστικά ξεκινάμε τη δουλειά μας και την παρουσία μας από τον μικρότερο πληθυσμιακά και χωρικά τέως νομό της Περιφέρειας. Αυτό για μένα έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα και θέλω να τονίσω ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι ενιαία και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε καλά τη δουλειά μας. συνεργάτες μου για δουλειά και τη σήμερα, θα δουλέψουμε θα βάλουμε τα πρώτα μεγάλα ζητήματα της Ευρυτανίας και θα δώσουμε τις πρώτες κατευθύνσεις μας. Το πρώτο μέλημα μας είναι η δημιουργία και η στήριξη του έργου του ΧΥΤΥ. Αφορά την Ευρυτανία σε πολύ μεγάλο βαθμό και οι λύσεις διαχείρισης σκουπιδιών είναι άμεσης προτεραιότητας εκεί θα ρίξουμε το βάρος. Από εκεί και πέρα έχουμε πολλά θέματα, όλα θα τα συζητήσουμε, θα τα ιεραρχήσουμε και θα δρομολογήσουμε τις λύσεις».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΜΠΑΣ:
«Αρχίζουμε κατευθείαν τη δουλεία, προκειμένου να δώσουμε λύση στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν το νομό μας. Ιεραρχώντας αυτά τα προβλήματα θα δώσουμε βαρύτητα σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και ιδιαίτερα το μεγάλο ζήτμα για το τόπο μας που είναι η δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων αλλά και ο προγραμματισμός και η ένταξη και άλλων αναπτυξιακών έργων που αφορούν το Νομό μας.




ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: ΕΞΑΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ

Διορία μέχρι το καλοκαίρι να κλείσει τις εναπομείνασες χωματερές πήρε η χώρα μας κατά τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη με τον αρμόδιο Επίτροπο Περιβάλλοντος Γιάνες Ποτότσνικ την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr oι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι με βάση το επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης που παρουσίασε η ελληνική πλευρά οι ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) που πρέπει να κλείσουν μέχρι τον Ιούνιο είναι περίπου 156, εκ των οποίων πάνω από τις μισές (81) στην Πελοπόννησο.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών τέσσερις ήταν οι βασικοί λόγοι που η χώρα μας πήρε την παράταση και δεν παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ήταν:
-Το γεγονός ότι εντός του 2010 έκλεισαν 95 ΧΑΔΑ
-Η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης ΕΣΔΝΑ - Περιφέρειας Αττικής για την κατασκευή των τεσσάρων εργοστασίων για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Αττική. Πάντως, κατά τη συνάντηση δεν προσδιορίστηκε το ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν από την Ε.Ε., τα οποία σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα ανέρχονται σε 150 εκ. ευρώ. Ωστόσο, κατά τις ίδιες πηγές ο κ. Πότοτσνικ ζήτησε από τους δύο υπουργούς να προχωρήσουν και, όπως, είπε οι Βρυξέλλες θα συνδράμουν την προσπάθεια.
-Το γεγονός ότι προχωρούν τα έργα σε Γραμματικό και Κερατέα για την κατασκευή ΧΥΤΑ που θα μετεξελιχθούν σε ΧΥΤΥ
-Ο «Καλλικράτης» που δημιουργεί ισχυρούς δήμους, οι οποίοι θεωρείται από την Κομισιόν ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν στο έργο του κλεισίματος των χωματερών
Ραγκούσης: Σημαντικός ο ρόλος του «Καλλικράτη»
Στο τελευταίο αυτό θέμα αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εσωτερικών: «Έχει μία ιδιαίτερη σημασία , τουλάχιστον για το δικό μας υπουργείο, το μεγάλο και πολύ σημαντικό κομμάτι της ευθύνης που αναλάβαμε αλλά και αποδέχθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει και εκείνη κατά ένα ποσοστό υπόψη της και έχει σχέση με τη μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, έχει σχέση με τις νέες δυνατότητες που δίνονται πια στους δήμους να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Κάτι που βεβαίως σημαίνει πάρα πολύ απλά ότι αυτή όλη η εθνική προσπάθεια, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011, αφορά σε απόλυτο βαθμό τους δήμους της χώρας και την ευθύνη που έχουν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα που απορρέουν για αυτούς από το σχέδιο δράσης για το κλείσιμο των χωματερών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Παράλληλα ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε ότι «η συνάντηση πήγε πολύ καλά», προσθέτοντας ότι «στο βαθμό που προχωρούμε την υλοποίηση αυτού του σχεδίου δράσης, έχουμε τη συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία όσο προχωράει και υλοποιείται - όπως έχει ήδη συμβεί αυτό σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό κατά το 2010- το σχέδιο δράσης, δεν προτίθεται να κινήσει τη διαδικασία προστίμων εναντίον της χώρας».