Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


Να παρθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου, ζητούν οι Βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Θ. Παφίλης. Για ένα ακόμη μείζον ζήτημα του τόπου μας ο κ. Μαρίνος, δηλώνει παρών στα προβλήματα του Νομού μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας, Διατροφής και Άθλησης

Θέμα: Να παρθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου.
Η πολιτική που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα και υποβαθμίζει συνεχώς τις υπηρεσίες Υγείας για το λαό, εκδηλώνεται έντονα στο Νομό της Ευρυτανίας και στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου. Το Νοσοκομείο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις που είναι κρίσιμα για μια πολύ δύσβατη περιοχή όπου κάθε μετακίνηση και διακομιδή είναι ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα.
Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν μεγάλες πολιτικές ευθύνες για τις σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές και σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι δε λειτούργησε ποτέ ο εγκατεστημένος αξονικός τομογράφος, δε λειτουργεί ο μαστογράφος, η μονάδα τεχνητού νεφρού λειτουργεί ανεπαρκέστατα με μόλις 1 νεφρολόγο και τη συνδρομή αγροτικών γιατρών, δεν υπάρχουν στοιχειώδεις συνθήκες για την εφημερία των ιατρών, ενώ υποχρεώνονται να διακομίζονται όλα τα δύσκολα περιστατικά (δεν υπάρχει μονάδα εμφραγμάτων, δεν αναλαμβάνονται τοκετοί κ.ά).
Παράλληλα η υποχρηματοδότηση του Νοσοκομείου έχει οδηγήσει σε σοβαρότατες ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και αντιδραστήρια, ακόμα και για τα στοιχειώδη.
Την κατάσταση επιδεινώνουν δραματικά πρόσφατες αποφάσεις που αφορούν:
- Την έναρξη μετακίνησης προσωπικού όπως φαίνεται με την πρόσφατη μετακίνηση νεοδιορισμένης παιδιάτρου στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.
- Την άγρια περικοπή του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου κατά 41% (μόλις 2,7 εκατομμύρια από τα 4,6 που ζήτησε), γεγονός που θα οξύνει τις σοβαρότατες ελλείψεις και θα καταστήσει εντελώς προβληματική τη λειτουργία του.
- Την ένταξη του Νοσοκομείου στη Β’ ζώνη εφημεριών (από τη Γ’ που ήτανε), γεγονός που σε συνδυασμό με τα μεγάλα κενά ιατρικού προσωπικού οδηγεί σε αδιέξοδο την εφημέρευσή του και αφήνει ακάλυπτη για μεγάλο διάστημα κάθε μήνα μια εξαιρετικά δύσβατη περιοχή όπως η Ευρυτανία.
Η στάση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας υποδηλώνει ότι στόχο έχουν τη συγχώνευση του Νοσοκομείου με άλλο και την υποβάθμισή του στο ρόλο ενός δορυφορικού κέντρου υγείας, στα πλαίσια των αντιλαϊκών μέτρων που προωθούν τα οποία επιδεινώνουν παραπέρα την κατάσταση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:• Τι μέτρα θα πάρει ώστε να καλυφθούν άμεσα όλες οι κενές θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού ώστε να καλύπτονται ουσιαστικά οι ανάγκες του λαού της περιοχής.
• Προτίθεται να ανακαλέσει τη μετακίνηση της παιδιάτρου και να σταματήσει την απομάκρυνση προσωπικού.
• Τι μέτρα θα λάβει ώστε να διασφαλίσει την άμεση λειτουργία και συντήρηση του αξονικού τομογράφου, του μαστογράφου και γενικότερα του τεχνολογικού εξοπλισμού του νοσοκομείου.
• Σκοπεύει να χρηματοδοτήσει επαρκώς το Νοσοκομείο ώστε να μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα και να αναβαθμίσει τις υποδομές και τις υπηρεσίες του.
• Προτίθεται να καταργήσει την τροπολογία που τοποθετεί το νοσοκομείο στην Β’ ζώνη; Τι μέτρα θα λάβει ώστε να υπάρξει επαρκής και ουσιαστική κάλυψη της περιοχής από τις εφημερίες του Νοσοκομείου Καρπενησίου και του Κέντρου Υγείας Δυτικής Φραγκίστας;

Οι βουλευτές
Γιώργος Μαρίνος

Θανάσης Παφίλης