Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Επίσκεψη κλιμακίου της ΚΟ Ευρυτανίας του ΚΚΕ στη ΔΕΥΑΚ

Κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τους Βασίλη Λάππα, Γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Ευρυτανίας του ΚΚΕ, Νίκο Σερετάκη, Δημοτικό Σύμβουλο Καρπενησίου με τη Λαϊκή Συσπείρωση και Χάρη Μιχαλάκη, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Φθιώτιδας του ΚΚΕ επισκέφθηκαν τα γραφεία της ΔΕΥΑΚ την Παρασκευή 15 Απρίλη, όπου και συνομίλησαν με την διεύθυνση και εργαζόμενους της επιχείρησης

Αφορμή για την επίσκεψη ήταν η διανομή κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σημειώματος για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΚ, με τo οποίo «ζυμωνόταν» η ιδέα για απολύσεις. Οι «προτάσεις» του εξωτερικού λογιστή που υπογράφει το κείμενο  στην ουσία προετοιμάζουν το έδαφος για κλείσιμο της επιχείρησης και απολύσεις. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ κατήγγειλε την τακτική της Δημοτικής Αρχής, που προσπαθεί να κρυφτεί και να μεταμφιέσει ως ουδέτερες «τεχνοκρατικές» προτάσεις τις πολιτικές αποφάσεις που ετοιμάζεται να πάρει σε βάρος των εργαζομένων αλλά και των δημοτών. Είναι βέβαιο ότι όποιες «λύσεις» προωθηθούν με τη λογική της επιχειρηματικότητας και του κέρδους θα οδηγήσουν σε ακόμη πιο αντιλαϊκή τιμολογιακή πολιτική.
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ υπογράμμισε τις διαχρονικές ευθύνες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο τόσο για την κατάσταση των ΔΕΥΑ όσο και για τη γενικότερη πολιτική τους που αντιμετωπίζει το νερό ως εμπόρευμα και όχι ως βασική ανάγκη και αναντικατάστατο κοινωνικό αγαθό. Για αυτό άλλωστε σήμερα προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς την παράδοση του νερού στους ιδιώτες (μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε ΑΕ, προώθηση του ξεπουλήματος ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ κτλ), ενώ από την άλλη δεν πραγματοποιούνται βασικά έργα υποδομής, βελτίωσης του δικτύου, προστασίας και εμπλουτισμού των υδροφορέων (είναι πρόσφατο το παράδειγμα με το εξασθενές χρώμιο στη Βοιωτία). Ο κίνδυνος για γενίκευση απολύσεων στις «μικρές» ΔΕΥΑ είναι ορατός όπως έδειξε και η εμπειρία από τις ΔΕΥΑ Μεγάρων και Ιεράπετρας.
Πρέπει να βγουν συμπεράσματα από την στάση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Οι δυνάμεις αυτές είναι επικίνδυνες για τους εργαζόμενους και τα συμφέροντά τους σε όλα τα επίπεδα: από τη βουλή μέχρι το δήμο και το συνδικαλιστικό κίνημα. Είναι χαρακτηριστική η στάση της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ που χειροκροτούσε τον 3801/09 αλλά και η χρόνια «χειμερία νάρκη» του ΕΚ Καρπενησίου.
Το ΚΚΕ ήταν εξ αρχής ενάντια στη λογική των ΔΕΥΑ, καθώς το θέμα της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων δε μπορεί να είναι αντικείμενο εταιρίας που λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος, ούτε μπορεί να αντιμετωπιστεί στα περιορισμένα πλαίσια ενός δήμου δίχως περιφερειακό και κεντρικό σχεδιασμό.
Διεκδικούμε άμεσα:
•Να ξεκαθαρίσει τώρα     τη θέση της η Δημοτική Αρχή για τη ΔΕΥΑΚ. Να μην υπάρξει καμία απόλυση εργαζομένου.
•Να περάσει η ΔΕΥΑΚ και όλοι οι εργαζόμενοι στο Δήμο με κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
•Αντικατάσταση τώρα όλων των αμιαντοσωλήνων. Επέκταση και αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.
•Όχι στην τιμολογιακή πολιτική των χαρατσιών και των καπέλων. Φθηνό νερό για όλους τους δημότες. 
•Να επεκταθεί ο βιολογικός καθαρισμός και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή μόλυνσης στον καρπενησιώτη ποταμό μετά την σύνδεση των σφαγείων.
Καλούμε τους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν μαζικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Να αγωνιστούν μαζί με το ΚΚΕ:
•Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.
•Για τη δημιουργία αποκλειστικά Δημόσιου Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης υδάτινων πόρων με κεντρικό κρατικό σχεδιασμό, έλεγχο και διαχείριση. Δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα αντιμετωπίζει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας και όχι ως εμπόρευμα
•Για ολοκληρωμένη υδατική πολιτική, έρευνα, προστασία και ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων στη χώρα και κατά υδατικό διαμέρισμα.

Μ. Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011
Η ΚΟ Ευρυτανίας του ΚΚΕ