Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Το ανακαινιστικό μήνυμα της Ανάστασης



Το μήνυμα της ανακαίνισης, που εκπορεύεται από την Ανάσταση του Χριστού, το τόσο πολύπτυχο και πολύμορφο, προβάλλει σε εμάς τους Ορθόδοξους Χριστιανούς ως χρέος και σήμερα, στους πανέλληνες, ως αδήριτη ανάγκη. Πώς φανερώνεται όμως η ανακαινιστική επίδραση της Ανάστασης στον πιστό άνθρωπο;

Βεβαίως όχι με λόγια, αλλά με τη ζωή της αγάπης. Και αυτό γιατί η Ανάσταση είναι νίκη της ζωής του Θεού επί της φθοράς και του θανάτου, νίκη της αγάπης πάνω στο μίσος, την κακία και τον εγωισμό. «Ιδού καινά ποιώ πάντα» διαλαλεί ο αναστημένος Χριστός μας, ο μεγάλος Ανακαινιστής της ανθρώπινης ζωής και δημιουργεί στους πιστούς του νέα ζωή, ακτινοβόλο, πνευματική, που μοσχοβολά από αγιότητα. Αρκεί να τρέξει κανείς κοντά στον Χριστό και να καταταχθεί κάτω από το λάβαρο της Αναστάσεώς Του, για να πάρει δύναμη και να συντρίψει τις αλυσίδες του.

Έτσι αρχίζει μια καινούργια ζωή για τον κάθε πιστό Χριστιανό. Ο δρόμος, βέβαια, είναι δύσκολος και η πορεία επίπονη. Οι σειρήνες ελκυστικές και οι παγίδες ύπουλες. Ο αγώνας άνισος και ο πόνος αβάσταχτος. Αλλά η νίκη σίγουρη και η ανακαίνιση ολοκληρωτική, λυτρωτική. Αυτό το όραμα – μήνυμα για έναν καινούργιο κόσμο πρέπει να αποτελέσει τον κανονιστικό νόμο της δραστηριότητας όλων των ανθρώπων και μάλιστα των Ορθοδόξων Χριστιανών, που, αυτοί κυρίως, πρέπει να γίνουν οι δέκτες και οι φορείς του έργου της ανακαινίσεως της σημερινής «παραπαιούσης εν σκότει» κοινωνίας. Της ελληνικής κοινωνίας, που πρέπει να αποβάλει «τον παλαιόν άνθρωπον, τον φθειρόμενον κατά τας επιθυμίας της απάτης».

Η Ανάσταση του Χριστού αποτέλεσε την πρώτη και θα αποτελεί πάντα την έσχατη ελπίδα ανακαίνισης, λύτρωσης και ανανέωσης του ταλαίπωρου σύγχρονου ανθρώπου. Ζούμε σε μια ιστορική εποχή. Από τη μια μεριά ακούγεται έντονη η φωνή της αποστασίας και της άρνησης, που ζητάει να μας τραβήξει κοντά της και να μας καθηλώσει στη σκλαβιά και στο θάνατο. Από την άλλη μεριά, για άλλη μια χρονιά θα αντηχήσουν και πάλι οι χαρούμενες καμπάνες που θα αναγγείλουν στην κουρασμένη και βασανισμένη ανθρωπότητα το σωτήριο γεγονός της Ανάστασης, της ανακαίνισης, του λυτρωμού.

Εμείς οι Έλληνες νιώθουμε το σκίρτημα της νέας ζωής «ίνα εν καινότητι ζωής περιπατήσωμεν» και θα πάρουμε τη σωτήρια απόφαση να δεχτούμε το ανακαινιστικό μήνυμα της Ανάστασης;

kostasmitsios@yahoo.gr