Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Η γιορτή μνήμης για τη μάχη της Καλλιακούδας Καταρρίφτηκε ο μύθος της προδοσίας

Με Θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι της Παναγίας της Καλλιακούδας στη θέση Λακκώματα από τον ιερέα του Μεγάλου Χωριού και Ψιανών π. Κ.Λαμπαδάρη και χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητρο- πολίτη Καρπενησίου κ. Νικόλαου  άρχισε την  Κυριακή 21 Αυγούστου 2011 ο εορτασμός για 33η φορά της επετείου   της ιστορικής μάχης της Καλλιακούδας που έγινε πριν 188 χρόνια  ( στις 28 και 29 Αυγούστου 1823). Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων της μάχης.
Μετά, ο ομιλητής της φετινής εκδήλωσης  ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιος Γιαννακόπουλος, αναφερόμενος σε πρωτογενείς ιστορικές πηγές κατέρριψε τον μύθο της προδοσίας από Σιαδήμα και Γιολδάση, αφού από καμία πηγή δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Όσον αφορά τον Σιαδήμα που κατηγορήθηκε από τον έπαρχο Μεταξά, στο δικαστήριο που έγινε αθωώθηκε πανηγυρικά. Ο δε θάνατός  του στην ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Σε παρέμβασή του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας, τόνισε τη σημασία των πρωτογενών ιστορικών πηγών και ευχαρίστησε τον ομιλητή για την συστηματική μελέτη αυτών.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων της μάχης. Παρέστησαν και κατέθεσαν στεφάνι: ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Λάμπρος Τσιτσάνης, Ο Αστυνομικός διευθυντής Ευρυτανίας κ. Ν. Πολύζος, ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής κ. Σ.Φυσάκης,  ο Γραμματέας της ΤΕΔΚ δημοτικός σύμβουλος  κ. Γ.Ιβρος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καρπενησίου και εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ.Δ.Κολοκύθας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μεγάλου Χωριού και εκπρόσωπος του Συνδέσμου Μεγαλοχωριτών κ. Δ.Βονόρτας, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Ανιάδας κ. Ν.Γραβάνης, ο Πρόεδρος του Μουσειακού Λαογραφικού Κέντρου Ευρυτανίας κ. Γ.Οικονόμου, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων κ. Λ.Καράς, ο Γραμματέας της Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων κ. Β.Τριχιάς, ο Ταμίας του συλλόγου ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ κ.Δ.Πουρνάρας, ο πρόεδρος του συλλόγου Μυρίκης κ.Φ.Καράς, ο εκπρόσωπος της ΑΧΕΠΑ Αμερικής κ. Π.Βαστάκης και εκ μέρους των απογόνων των αγωνιστών Γιολδασαίων ο κ. Αθ.Γιαννακόπουλος. Επίσης παρέστησαν ο διοικητής του Αστ.Τμήματος   Καρπενησίου κ. Ι.Κατσαρός  και ο πολιτευτής  κ.Γ.Λάγαρης.
Τον συντονισμό και το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασε ο κ. Χρήστος Γιαννακόπουλος , Πρόεδρος του συλλόγου Η ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ και Διευθυντής του περιοδικού ΧΩΡΙΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ.
Την εκδήλωση οργάνωσε ο Σύλλογος Ευρυτάνων Η ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ μαζί με το Σύνδεσμο  Μεγαλοχωριτών Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και το Δήμο Καρπενησίου στα πλαίσια των γιορτών δάσους 2011.
Μετά ακολούθησε το λαϊκό  πανηγύρι της Καλλιακούδας με τη συνοδεία της δημοτικής ορχήστρας του κλαρινίστα Καλύβα και ελεύθερο χορό προσφορά του δήμου μας. Ο καλός καιρός βοήθησε να ανεβεί ο κόσμος των χωριών μας στην Καλλιακούδα και ο χορός κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα.
Στη θέση που γίνεται το πανηγύρι συναντούνται οι δρόμοι από πέντε χωριά: Μεγάλο Χωριό, Ανιάδα, Ψιανά και Στουρνάρα-Ρωσκά. Το πανηγύρι καθιερώθηκε σαν κοινό αντάμωμα των κατοίκων των παραπάνω χωριών και των γύρω σι’ αυτών. Αξίζει να  το στηρίξουμε περισσότερο.