Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Μετρημένα στα δάχτυλα τα πρατήρια που έχουν πετρέλαιο θέρμανσης Στο 1,41 ευρώ το λίτρο η τιμή του πετρελαίου στο Καρπενήσι

Κάτι η καλοκαιρία, κάτι το εμπάργκο των πρατηριούχων που αντιδρούν στην εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό του κίνησης, αλλά κυρίως το μηδενικό ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι η αιτία που το πετρέλαιο δεν έχει φτάσει ακόμη στα βενζινάδικα της χώρας.

Από τα δεκατρία πρατήρια υγρών καυσίμων που υπάρχουν στην Ευρυτανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Εμπορίου και Βιομηχανίας της Περιφερειακής Ενότητας, (σ.σ. μέχρι αυτή την ώρα που γράφεται το ρεπορτάζ) έχουν προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης, μόνο δύο, με την τιμή του λίτρου να αγγίζει το 1,41 ευρώ.
Το πότε θα προμηθευτούν τα υπόλοιπα πρατήρια πετρέλαιο είναι ακόμη άγνωστο, μετά και την άκαρπη συνάντηση των πρατηριούχων με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα, καθώς η κυβέρνηση δε δέχθηκε το αίτημά τους για αναστολή της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης παρά τα ισοδύναμα μέτρα που πρότειναν.
Σύμφωνα με την έρευνα του Newsit, η οποία βασίστηκε στα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης, τα πρατήρια που έχουν προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης πανελλαδικά, μετριούνται στα δάχτυλα, ενώ η ακριβότερη τιμή εντοπίστηκε στο Καρπενήσι.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων- Εμπόρων Καυσίμων Χ. Μαυράκης, δήλωσε χαρακτηριστικά, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, ότι στην Κρήτη «ξηλώνονται» αμπέλια και ελαιόδενδρα για ξυλεία θέρμανσης, ενώ και στη Β. Ελλάδα γίνεται συστηματική υλοτομία στα δάση.
Οι τιμές του πετρελαίου, από τις εταιρείες εμπορίας που διακινούν ντίζελ θέρμανσης, ξεκινούν στην Αθήνα από 1,34 ευρώ το λίτρο και κλιμακώνονται στην Περιφέρεια μέχρι 1,4 ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα η Ελλάδα έχει την πέμπτη υψηλότερη τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης στην ΕΕ: σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν της περασμένης εβδομάδας, ακριβότερες είναι οι τιμές στην Ουγγαρία (1,53 ευρώ), τη Δανία (1,52), την Ιταλία (1,46) και τη Σουηδία (1,45). Αμέσως φθηνότερη από την Ελλάδα είναι η Πορτογαλία με 1,31 ευρώ το λίτρο, ενώ η φθηνότερη ευρωπαϊκή χώρα είναι το Λουξεμβούργο όπου το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται προς 83 λεπτά το λίτρο. Η μέση τιμή στις 27 χώρες- μέλη είναι 1,03 ευρώ.
Τα αιτήματα των πρατηριούχων προς την κυβέρνηση, όπως επισήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Μ. Κιούσης, είναι να μην αυξηθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, να ληφθούν μέτρα για το λαθρεμπόριο και να εγκατασταθούν συστήματα ελέγχου εισροών- εκροών όγκου καυσίμων σε όλη την αλυσίδα διακίνησης καυσίμων. Σύμφωνα με πληροφορίες η θέση του υπουργείου Οικονομικών για τον φόρο στη θέρμανση και για το αίτημα να επεκταθεί σε περισσότερους δικαιούχους το επίδομα θέρμανσης ήταν ότι αυτήν τη στιγμή τα δημοσιονομικά δεν επιτρέπουν άλλες λύσεις πέρα από την εξίσωση του φόρου και ότι το ζήτημα μπορεί να επανεξετασθεί μόνο όταν βελτιωθούν τα έσοδα του Δημοσίου.
Σημειώνεται ότι η εξίσωση των φόρων στα ντίζελ κίνησης και θέρμανσης οδηγεί σε μείωση της τιμής του πρώτου κατά περίπου 10 λεπτά το λίτρο. Ήδη τη Δευτέρα 15/10 η τιμή διυλιστηρίου για το πετρέλαιο κίνησης μειώθηκε στο 1,099 ευρώ, από 1,181 το Σάββατο (-8,2 λεπτά), διαφορά που θα πρέπει να φανεί άμεσα στις αντλίες.
Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές από τις ελάχιστες περιοχές που διατίθεται πετρέλαιο θέρμανσης:
- Στο Δήμο Καρπενησίου προς 1,41 ευρώ το λίτρο
- Στο Δήμο Δράμας προς 1,35 ευρώ το λίτρο
- Στο Δήμο Κάτω Νευροκοπίου προς 1,385 ευρώ το λίτρο
- Στο Δήμο Σιταγρών προς 1,34 ευρώ το λίτρο
- Στο Δήμο Βύσσας, στις Καστανιές του Έβρου προς 1,37 ευρώ το λίτρο
- Στο Δήμο Πύργου προς 1,37 ευρώ το λίτρο