Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Αλλαγή σκηνικού στο Δήμο Αγράφων

Σε κανονικούς ρυθμούς φαίνεται πως μπαίνει και πάλι ο Δήμος Αγράφων, μετά την απόφαση – δικαίωση από την ειδική επιτροπή του άρθρου 152 του Ν. 3463/2006, η οποία ομόφωνα έκανε δεκτή τη προσφυγή του Δήμου Αγράφων, απορρίπτοντας έτσι τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή του δευτεροβάθμιας Επιτροπής, νομίμως πάρθηκαν οι αποφάσεις για την κατανομή της ΣΑΤΑ και την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου.

Με το υπ’ αριθμ. Πρακτικό 12/2012 της Επιτροπής του άρθρου 152 Ν.3463/2006 των Νομών Φθιώτιδας – Ευρυτανίας & Φωκίδας, δικαιώθηκε πανηγυρικά ο Δήμος Αγράφων, όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, μετά τις προσφυγές που έκανε, ύστερα από τις ακυρωτικές αποφάσεις της Γενικής Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.  Οι εντάσεις των κυρίων Μπαμπαλή και Κατσιφού, παρόλο που έγιναν δεκτές από τον κ. Τσίγκα, βρήκαν «τοίχο» στην Τριμελή Επιτροπή του άρθρου 152, η οποία συνεδρίασε στις 19 Σεπτεμβρίου 2012, στη Λαμία.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Δήμου κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, κατέθεσε την προσφυγή του Δήμου κατά της 1164/140933/25-7-2012 απόφασης της ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, με την οποία ακυρώνονταν οι υπ’ αριθμ. 09/69/05-7-2012 και 09/70/05-7-2012 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγράφων.
Να σας θυμίσουμε ότι οι αποφάσεις αυτές αφορούσαν την αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του Δήμου και την κατανομή και αποδοχή των τακτικών χρηματοδοτήσεων.
Η τριμελής επιτροπή του άρθρου 152, η οποία αποτελούνταν από τους Ιωάννη Παχή, Δικαστικό Αντιπρόσωπο του ΝΣΚ, ως Πρόεδρος, Παναγιώτη Κατσαντώνη, Αναπληρωτή Εκπ/πο Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας, ως μέλος και τον Γιώργο Κοτρωνιά εκπ/πο ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Ν. Φθ/δας, ως μέλος, αφού εξέτασε όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, δικαίωσε το Δήμο Αγράφων με ψήφους 3-0, αποφασίζοντας να δεχτεί την εισήγηση και την προσφυγή και να ακυρώσει την προηγούμενη για το ίδιο θέμα απόφαση της ΓΓ.
Αν και ο Δήμος δικαιώθηκε στην περίπτωση αυτή και όλα δείχνουν ότι θα ξαναπάρουν μπροστά οι μηχανές του, τα «σημάδια» που του άφησαν οι ενστάσεις, αλλά κυρίως ο χρόνος που πέρασε μέχρι να εκδικαστούν, είχε ως αποτέλεσμα να συμβούν πολλά και δυσάρεστα γεγονότα, εις βάρους της εικόνας του Δήμου Αγράφων.
Οι συνεχείς ακυρωτικές αποφάσεις που εκδόθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας προκάλεσαν σοβαρό πρόβλημα στον δήμο και η περιφέρεια είχε ακυρώσει, ως μη σύννομες, τις αποφάσεις κατανομής 1,38 εκατ. ευρώ κι έτσι κάθε δραστηριότητα στον δήμο Αγράφων σταμάτησε για ένα 4μηνο περίπου.
Μέσα σ’ αυτό το διάστημα όμως, άρχισε και η «εσωτερική αιμορραγία» στην ομάδα του κ. Τάτση, με ανταλλαγή επιστολών από Δημοτικούς Συμβούλους, που άναψαν φωτιές. 
Παρόλα τα όσα έγιναν, σημασία τώρα έχει πως στο Δήμο Αγράφων αλλάζει το σκηνικό, τα γρανάζια πήραν πάλι μπροστά κι αυτό φάνηκε στη τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ, όπου ψηφίστηκαν έργα ύψους 569.500,00 ευρώ, που ενέκρινε ο Περιφερειάρχης Στερεάς κ. Κλ. Περγαντάς, σχ. ρεπορτάζ σελ. 12) ενώ αναμένονται να ανακοινωθούν και άλλα μεγάλα έργα στο Δήμο.
Ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Τάτσης, δήλωσε ικανοποιημένος και δικαιωμένος από την απόφαση, τονίζοντας ότι τώρα θα λυθούν τα χέρια του Δήμου και θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε πληρωμές και δημοπρατήσεις έργων. «Η όλη αυτή χρονοβόρα διαδικασία, είχε ως αποτέλεσμα ο Δήμος να μένει πίσω, δίνοντας έτσι σε πολλούς την αφορμή να διασύρουν και να αμαυρώσουν το όνομα του Δήμου Αγράφων», τόνισε με νόημα στον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ.