Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Κατέβασε ρολά για δύο μέρες η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Κατέβασε ρολά για δύο μέρες η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σύμφωνα με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και έτσι όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας στους νομούς Φθιώτιδας, Εύβοιας, Βοιωτίας, Φωκίδας και Ευρυτανίας παρέμειναν κλειστές χθες Τετάρτη 28 και σήμερα Πέμπτη 29 Νοεμβρίου.

Εδώ και 12 μέρες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν κυριολεκτικά νεκρώσει με τις καταλήψεις από την πλευρά του προσωπικού.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ο ίδιος ο περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, μίλησε για τρομακτικές μειώσεις ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις επενδυτικές δαπάνες και συγχρόνως υπογράμμισε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί ουσιαστικά ακυρώνουν κάθε προσπάθεια να σταθεί στα πόδια της η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου γίνεται λόγος «για διαρκή αγώνα μέχρι την οριστική ανατροπή των μέτρων», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, και να μην υπογραφεί από τον Περιφερειάρχη καμία διαπιστωτική πράξη αναγκαστικής διαθεσιμότητας προσωπικού. Αποφασίστηκε ακόμη να μην αποσταλούν από τις διοικητικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς οι κατάλογοι των προς διαθεσιμότητα υπαλλήλων, να μην επιτρέψει το Περιφερειακό Συμβούλιο την κατάργηση θέσεων μεταξύ του προσωπικού που προβλέπεται, όπως επίσης αποφάσισε να διεκδικήσει τους θεσμοθετημένους πόρους της αυτοδιοίκησης.
Συγχρόνως με την ίδια την απόφαση του το Περιφερειακό Συμβούλιο τονίζει ότι θα εκτιμήσει και πάλι την κατάσταση χωρίς όμως να προσδιορίζει χρονικά πότε θα γίνει αυτό και συγχρόνως καλεί την Ένωση Περιφερειών να συντονίσει πανελλαδικές κινητοποιήσεις τις μέρες που θα εισαχθούν για επικύρωση στη βουλή οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.
«Δεν αποδεχόμαστε με κανένα τρόπο την περικοπή πόρων, την επιτροπεία που προβλέπεται, τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες όπως επίσης δεν αποδεχόμαστε το μπλοκάρισμα νέων προσλήψεων» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου και συγχρόνως υποστήριξε πως «δεν αποδεχόμαστε να γίνουμε φορέας καμιάς περαιτέρω επιβάρυνσης του λαού και με κανένα τρόπο».
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΕΥΡΥΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ
Την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012, οι 13 Περιφερειάρχες κατά τη διάρκεια της συνάντησή τους με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ε. Στυλιανίδη, η οποία πραγματοποιήθηκε με εντολή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του εξέφρασαν την οργή και αγανάκτησή τους. 
Οι Περιφερειάρχες ζήτησαν από τον Υπουργό να δοθούν στις Περιφέρειες οι επενδυτικοί πόροι που οφείλει το Κράτος για το 2012, γιατί σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν.
Οι επενδυτικοί πόροι αφορούν δαπάνες για:
- Συντηρήσεις – ηλεκτροφωτισμό- διαγραμμίσεις των δρόμων
- Αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων (αποχιονισμοί, αντιμετώπιση κατολισθήσεων, καθαρισμός ρεμάτων και αποστραγγιστικών τάφρων, και άλλα)
- Δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια
- Δαπάνες για την Αγροτική Ανάπτυξη
- Δαπάνες για την Τουριστική Ανάπτυξη
- Δαπάνες για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό
Ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Ε. Στυλιανίδης αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των Περιφερειαρχών δήλωσε ότι το Κράτος αναγνωρίζει τις οφειλές προς τις Περιφέρειες και δεσμεύτηκε ότι εντός ολίγων ημερών θα μπορέσει μετά τις επαφές του με τους συναρμόδιους υπουργούς και τον Πρωθυπουργό να παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα καταβολής των οφειλών.
Κατά τη συζήτηση οι Περιφερειάρχες υπενθύμισαν ότι οι Περιφέρειες από την έναρξη της λειτουργίας τους το 2011 έχουν προσφέρει από μόνες τους στην τεράστια δημοσιονομική προσπάθεια της χώρας, μειώνοντας τα λειτουργικά τους έξοδα έως και 40%.
Επιπλέον, έχουν ήδη επωμισθεί το βάρος της μείωσης των εσόδων τους από τον κρατικό προϋπολογισμό (Κ.Α.Π.) τη διετία 2011-2012 κατά 60%.
Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Ι. Σγουρός επανέφερε το αίτημα για άμεση συνάντηση των Περιφερειαρχών με τον Πρωθυπουργό, ώστε να γνωρίζει και ο ίδιος όλα τα θέματα που αφορούν τις Περιφέρειες, ένα νέο θεσμό που πρωταρχικό στόχο έχει την ανάπτυξη σε περιφερειακό επίπεδο.
Ο κ. Σγουρός έθεσε και το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί σε όλες τις Περιφέρειες με τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων (ΙΔΑΧ ΔΕ) και το αδιέξοδο που έχει προκύψει, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του Πρωθυπουργού.