Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

«Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία» ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ Οι θέσεις μας για τον πεστροφογεννητικό Σταθμό Γαύρου, το Τεχνικό Πρόγραμμα 2013, την ανάπλαση του κέντρου

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Καρπενησίου συζητήθηκαν τα παρακάτω σημαντικά θέματα . Οι θέσεις της Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας συνοπτικά είναι:
•Σε σχέση με τον πεστροφογεννητικό σταθμό του Γαύρου όπου διαπιστώθηκε ότι έγινε, εν κρυπτώ, τροποποίηση του μισθωτηρίου συμβολαίου χωρίς την απαραίτητη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, υπήρξε παραδοχή από μέρους του Δημάρχου,
ο οποίος όμως το καταλόγισε ως ένα απλό και άνευ σημασίας λάθος. Επισημάναμε ότι το συγκεκριμένο γεγονός πλήττει την αξιοπιστία της δημοτικής αρχής και δείχνει τις μεθόδους που είναι ικανή να ακολουθήσει. Ταυτόχρονα ζητήσαμε να δηλώσουν ότι δεν έχουν οργανική σχέση με την εταιρεία που εκμεταλλεύεται το σταθμό τόσο ο αντιδήμαρχος, μέλος της επιτροπής που πραγματοποίησε την δημοπρασία του σταθμού, όσο και ο πρόεδρος του οικείου δημοτικού διαμερίσματος. Με έκπληξή μας δεν υπήρξε η αναγκαία εκ μέρους τους δήλωση κάτι που αφήνεται στη κρίση αλλά και τη γνώση των συνδημοτών μας.
•Σχετικά με το τεχνικό πρόγραμμα (Τ.Π.) του δήμου Καρπενησίου, η Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία του Δήμου Καρπενησίου ζητούσε εδώ και χρόνια να γίνεται συζήτηση και ουσιαστική διαβούλευση με τους φορείς, τους συλλόγους και  τους πολίτες ώστε το τεχνικό πρόγραμμα να εξυπηρετεί όσο δυνατό καλύτερα τις ανάγκες των πολιτών. Όμως η διαβούλευση για το τεχνικό πρόγραμμα του 2013 ήταν προσχηματική , δηλαδή έγινε «για τα μάτια του κόσμου» και αυτό καταδεικνύεται από το ότι δεν υπήρξε καμμία αλλαγή στο προτεινόμενο Τ.Π. του δήμου. Εξάλλου ένας λόγος για τη μικρή συμμετοχή στη διαβούλευση ήταν και αυτός αφού και πέρσι τα ίδια είχαν συμβεί. Το Τ.Π. δεν έχει κάποια κατεύθυνση , κάποιο στόχο. Τα συνεχιζόμενα έργα από τα προηγούμενα έτη είναι πάρα πολλά ενώ τα νέα έργα ελάχιστα. Όμως δεν είναι  δικαιολογία για τη δημοτική αρχή η σημερινή οικονομική κρίση και αυτό γιατί η διοίκηση του δήμου κέρδισε τις δημοτικές εκλογές υποσχόμενη έργα παντού. Δεν έβλεπε την επερχόμενη  οικονομική λαίλαπα ή την έβλεπε και υπόσχονταν έργα για να κερδίσει τις εκλογές ;
Το τεχνικό πρόγραμμα δεν μας ικανοποιεί και γι’ αυτό δεν το στηρίξαμε.
•Επίσης έγινε ενημέρωση για την ανάπλαση του κέντρου της πόλης. Η θέση μας είναι γνωστή από τις θητείες των προηγούμενων δημοτικών αρχών ότι το κέντρο της πόλης χρειάζεται ανάδειξη, αναβάθμιση και ανάπλαση και πάντα καταθέταμε τις προτάσεις μας για δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, πεζοδρομήσεις, κίνητρα στους επαγγελματίες κ.α. Με αυτό το σκεπτικό ψηφίσαμε την προτεινόμενη από την τωρινή δημοτική αρχή  ανάπλαση. Συμμετείχαμε στη διαβούλευση  που έγινε και καταθέσαμε και εγγράφως τις θέσεις, τις υποδείξεις, τις ενστάσεις μας. Εκφράσαμε σκεπτικισμό για το μήκος της μονοδρόμησης , την άνοδο της οδού Καρπενησιώτη , την ολική μετατροπή του χώρου της παλιάς  λαϊκής αγοράς σε χώρο παρκαρίσματος, το μέγεθος των δένδρων κ.λ.π. Όμως τίποτα από όλα αυτά και από όσα που ακούστηκαν στη διαβούλευση δεν ενσωματώθηκε στα αρχικά σχέδια της ανάπλασης.
Η δημοτική αρχή έχει το άγχος να τελειώσει το έργο μέχρι τις εκλογές του Ιούνη του 2014 και αυτό την οδηγεί σε λάθη που ελπίζουμε να μην έχουν επιπτώσεις στη συνολική πορεία και συνοχή του έργου. Δεν θέλουμε την αποτυχία της ανάπλασης γιατί αυτό θα’ ναι ολέθριο για την πόλη.
Επίσης ελπίζουμε το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερο και να αναδεικνύει την ορεινή διάσταση της πόλης και να μην παραπέμπει σε αναπλάσεις που έχουν γίνει σε άλλες και μάλιστα πεδινές πόλεις.


 Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία Καρπενησίου
Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Ντίνος Μπομποτσιάρης
Θανάσης Καραγιαννόπουλος