Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Διαχρονική η προσφορά στα Ευρυτανόπουλα από το Ίδρυμα ΓΑΖΗ - ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

       Εντυπωσιακή η εκδήλωση του Γ. Λυκείου 
Καρπενησίου για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου
Μια εξαιρετικά ποιοτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Καρπενησίου, συνδιοργάνωση του Ιδρύματος Γαζή – Τριανταφυλλοπούλου και του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου.
Πρόκειται για την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση τιμητικής και οικονομικής βράβευσης μαθητών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Ιδρύματος Γαζή – Τριανταφυλλοπούλου στα πλαίσια της οποίας ενσωματώθηκε φέτος και η σχολική γιορτή του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.



















Η σχολική γιορτή που άνοιξε την εκδήλωση με το πρωτότυπο θέμα: «Ζωγραφίζοντας μια Επανάσταση» και παρουσίασε εξαιρετικό ενδιαφέρον στο πολυπληθές κοινό της εκδήλωσης, υπήρξε ποιοτικό δείγμα γραφής του υψηλού επιπέδου της τοπικής εκπαίδευσης και ειδικότερα του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου με την γνωστή μακρόχρονη παράδοση σε ανάλογες διοργανώσεις και όχι μόνο. Την εκδήλωση εμπνεύστηκαν και



επιμελήθηκαν η διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου κα. Νικάνδρα Μπακογεώργου, Φιλόλογος και οι καθηγήτριες του σχολείου κ.κ. Ροδοθέα Καρφή, Φιλόλογος και Μαρία Αρμάγου, Μαθηματικός. Πρωταγωνίστησαν με ιδιαίτερη επιτυχία οι μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου Ειρήνη Γιαταγάνα, Όλγα Γκρίζη, Νεφέλη Γραμματίκα- Παυλίδου, Ελένη Καρατσίκη, Βασιλική Τάκη. Τα παιδιά μέσα από επίκαιρα εμπεριστατωμένα κείμενα παρουσίασαν από τη μια πώς είδαν οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες Ζωγράφοι τον αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία και ανεξαρτησία, και από την άλλη πώς η τέχνη υπηρετεί την Ιστορία και τη συλλογική μνήμη ενός λαού, ξεδιπλώνοντας σημαντικές πτυχές της επανάστασης του ΄21 και φωτίζοντας παράλληλα το ευρωπαϊκό φιλελληνικό ρεύμα της εποχής και τον ουσιαστικό ρόλο του στην ευτυχή έκβαση του αγώνα. Με παράλληλη χρήση πολυμεσικών εφαρμογών ζωντάνεψε στα εντυπωσιασμένα βλέμματα των παρευρισκομένων το ιστορικό διάγραμμα των ηρωικών γεγονότων, αποτυπώθηκε το επαναστατικό όραμα των αγωνιστών και αποδόθηκε εκφραστικά το ηθικό υπόβαθρο του εθνικού έπους. Η πρωτοτυπία της γιορτής εντοπιζόταν στο γεγονός ότι ολόκληρη η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε μέσα από την προβολή της ζωγραφικής τέχνης επώνυμων ζωγράφων της εποχής. Στο έντονο συγκινησιακό κλίμα που προκλήθηκε συνέβαλε ουσιαστικά η κατάλληλη παραδοσιακή μουσική επένδυση σε σύγχρονη έκδοση επώνυμων διασκευών.

Τη σχολική γιορτή προλόγισε η διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου κα. Νικάνδρα Μπακογεώργου η οποία μεταξύ άλλων αφού ευχαρίστησε και συγχάρηκε το Ίδρυμα Γαζή-Τριανταφυλλόπουλου, μοιράστηκε με τους πολυπληθείς καλεσμένους τις ακόλουθες σκέψεις:
«Η κοινή με το Ϊδρυμα Γαζή – Τριανταφυλλόπουλου εκδήλωση,  που έχει γίνει και άλλες φορές στο παρελθόν,  αποτελεί μια ηθική υποχρέωση του Γενικού Λυκείου προς το Ιδρυμα, αφού ο μεγαλύτερος αριθμός των υποτρόφων και των βραβευομένων είναι  μαθητές και απόφοιτοι του συγκεκριμένου σχολείο.
Το θέμα που παρουσίασαν  τα παιδιά αφορά τους ζωγράφους της Επανάστασης.
Επιλέξαμε από το πλήθος των ζωγραφισμένων πινάκων που κοσμούν μεγάλα μουσεία του κόσμου και τη δική μας Εθνική Πινακοθήκη να παρουσιάσουμε  εκείνα τα έργα που πιστεύουμε ότι εκφράζουν τις γενικότερες τάσεις και τεχνοτροπίες που κυριάρχησαν το 19ο αιώνα στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Αναζητήσαμε μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία να ανιχνεύσουμε τις προθέσεις των δημιουργών και την ιδεολογία τους.  Γιατί η τέχνη δεν μπορεί να λειτουργήσει ερήμην της ιδέας  και είναι  πάντοτε ένα αποτελεσματικό εργαλείο για το διαφωτισμό και τη διάδοση ενός ωραίου σκοπού πάντοτε στα πλαίσια της ελευθερίας του καλλιτέχνη. Επιλέξαμε ακόμη να παρουσιάσουμε και μερικά από τα μεγάλα θέματα που απασχόλησαν τους ζωγράφους της επανάστασης.

Οι επιλογές των πινάκων και της μουσικής είναι  προσωπικές μας όπως και η δημιουργία των μικρών βίντεο. Η ποίηση που συνοδεύει την παρουσίαση των πινάκων είναι κυρίως των εθνικών μας ποιητών Ανδρέα Κάλβου και Διονυσίου Σολωμού και κάποιων νεότερων ποιητών.
Σκοπός μας δεν είναι να δώσουμε μια ακόμα ερμηνεία για το μεγάλο ιστορικό  γεγονός της επανάστασης του 1821, αλλά να δούμε πως η ζωγραφική αποτύπωσε το συναίσθημα και την αισθητική μιας συγκλονιστικής εποχής, εν γνώσει μας ότι η εικόνα που προβάλλεται είναι ιδανική και αναδεικνύει τον ηρωισμό και την υπέρτατη θυσία για την πατρίδα ως ηθικό πρότυπο και ως αδιάσειστο άλλοθι της ιστορικής  μας συνέχειας».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαος, ο Αντιπεριφεριάρχης κ. Καραμπάς Βασίλης, ο Αντιδήμαρχος Καρπενησίου κ. Λάππας Κλεομένης, η Αντιδήμαρχος Αγράφων κ. Φεγγούλη Βάσω, ο Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων κ. Κοντοδημόπουλος Ανδρέας, ο Αστυνομικός Δ/ντής κ. Τσίφτης Κων/νος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Τσιτσάνης Λάμπρος, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς αυτών.

Ακολούθησε η τελετή των βραβεύσεων που εγκαινίασε με περιεκτικό και συγκινητικό λόγο του ο πρόεδρος του Ιδρύματος Γαζή – Τριανταφυλλοπούλου κ. Καραχοντζίτης Γιάννης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι αποτελεί άθλο στην εποχή της παρούσας κρίσης η απρόσκοπτη συνέχιση της μακρόχρονης παράδοσης αυτών των βραβεύσεων εννοώντας ασφαλώς το υψηλό οικονομικό τους περιεχόμενο, γεγονός που καταδεικνύει τους ευγενείς και φιλεκπαιδευτικούς στόχους του Ιδρύματος στο πλευρό της Ευρυτανικής σπουδάζουσας νεολαίας, και καταξιώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ιδρύματος στην ιστορία του σύγχρονου Ευρυτανικού πολιτισμού.

Αξιοσημείωτη υπήρξε ανάμεσα στα πολλά παιδιά των διαφόρων βαθμίδων Εκπαίδευσης που βραβεύτηκαν, και η συμμετοχή αρκετών μαθητών και φοιτητών, αγοριών και κοριτσιών από τα επαρχιακά σχολεία της Β/μιας Εκπαίδευσης της Ευρυτανίας, του Δήμου Αγράφων, τα οποία δίνουν καθημερινά το δικό τους ηρωικό αγώνα για επιβίωση και εξίσου ποιοτική εκπαίδευση.
Ο Ευρυτανικός Παλμός συγχαίρει τόσο το Ίδρυμα Γαζή – Τριανταφυλλοπούλου και το προεδρείο του για την ευγενή και δυναμική πρωτοβουλία του αντίθετα στις αντιξοότητες των καιρών, όσο και τα παιδιά που άξια βραβεύτηκαν κάνοντας τον τόπο μας υπερήφανο, καθώς και όλα τα ανώνυμα Ευρυτανόπουλα που δίνουν εξίσου την προσωπική τους μάχη για μόρφωση, επιτυχία και εξέλιξη, συμβάλλοντας όχι λιγότερο στη συνέχιση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της ιδιαίτερης πατρίδας τους.
 Αναλυτικά τα ονόματα των φοιτητών – μαθητών που βραβεύτηκαν:
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
Α’ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
1.Κουτρουμάνου Αικατερίνη: Μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοπεγχάγη με αντικείμενο σπουδών: Φαρμακευτικές Επιστήμες. 2.200 €
2.Σταϊκούρα Αρετή – Κων/να: Μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με αντικείμενο σπουδών: Ευρωπαϊκή Οικονομική Πολιτική 2.200€
Β’ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
1.Θάλλα Γεωργία, Φοιτήτρια Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών 2.100€
2.Γκαρίλα Αντωνία, Φοιτήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας 2.100€
3.Πετσάβα Παναγιώτα, Φοιτήτρια Εκπαίδευσης κ Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Πανεπιστημίου Αθηνών, 2.100€
4.Μαλάμη Βιργινία, Φοιτήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης 2.100€
Γ’ ΒΡΑΒΕΙΟ ΥΨΗΛΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ 
1.Τσέτσου Ειρήνη, Φοιτήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Σχολής Επιστημών Αγωγής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 1.050 €
Δ’ ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΕ ΠΡΩΤΕΥΣΑΝΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΥΚΕΙΩΝ στις ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: 
1.Σαξώνη Κωνσταντίνα, στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης 2.000€
2.Φεγγούλη Ιωάννα στη Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών 2.000€
3.Ζαχαροπούλου Ελένη στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ 2.000€
4.Καραχρήστου Μαρία στη Νοσηλευτική Σχολή Αθηνών 2.000€
5.Κουρλού Παναγιώτα στη Νοσηλευτική Σχολή ΤΕΙ Θεσσαλονίκης 2.000€
Ε’ ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΕ ΠΡΩΤΕΥΣΑΝΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΣΤΑ ΛΥΚΕΙΑ
1.Νούλα Ευρυδίκη, 1ου Γυμνασίου Καρπενησίου 500€
2.Λούκα Ξανθίππη, 2ου Γυμνασίου Καρπενησίου 500€
3.Κουρκουβής Βασίλειος, Γυμνάσιο Κερασοχωρίου 500€
4.Σάλτης Ανδρέας, Γυμνάσιο Δυτ. Φραγκίστας 500€
5.Σαμαρά Σοφία Γυμνάσιο Φουρνάς 500€
6.Καραγιάννη Κων/ντία, Γυμνάσιο Παλαιοκατούνας 500€
7.Παπαδημητρίου Ιωάννα Γυμνάσιο Γρανίτσας 500€
8.Ξυραφάκη Στυλιανή Γυμνάσιο Ραπτοπούλου 500€