Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Τέρνες Κουίκ: «ΔΥΟΜΙΣΗ ΜΗΝΕΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΛΘΕΙ Η ΝΕΑ ΛΥΧΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ. ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΧΑΣΕ ΤΟ...ΔΡΟΜΟ!»


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΛ κ. ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΘΥΜΑΤΟΣ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΛΟΓΩ ΒΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ

Tην υποβάθμιση του Νοσοκομείου Καρπενησίου, ως άμεσο αποτέλεσμα των επιλογών της μνημονιακής κυβερνητικής τρόικας, στηλιτεύει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκεται και ο Νομός Ευρυτανίας.


Σύμφωνα με τον εκτελούντα χρέη Διοικητού κ. Καρατσίκη, το Νοσοκομείο Καρπενησίου, έχει μείνει χωρίς ακτινολογικό τμήμα, αφού η λυχνία αξίας 26.000 ευρώ του μηχανήματος -που ολοκλήρωσε τον κύκλο της από φυσιολογική φθορά-, δεν αντικαθίσταται με νέα από την Ιταλία, καθώς, όπως φαίνεται, «έχασε το δρόμο» προς τη χώρα μας!
Όπως επισημαίνει και ο Πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στο Νομό Ευρυτανίας «αυτά που συμβαίνουν στο Νοσοκομείο Καρπενησίου μόνο ως κωμικοτραγικά μπορούν να χαρακτηριστούν. Ιατροί και Ασθενείς βρίσκονται εγκαταλελειμμένοι στο έλεος του Θεού και των ευρεσιτεχνιών».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το περιστατικό που συνέβη το πρωί της Τετάρτης 8/5/13, μετά από τροχαίο ατύχημα στην Ευρυτανία, όπου τραυματίας οδηγός που έχρηζε ακτινολογικού ελέγχου, έπρεπε να μεταφερθεί άμεσα στο Νοσοκομείο Καρπενησίου.
Οι ήρωες ιατροί της προαναφερόμενης Μονάδας Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, σηκώνουν τα χέρια ψηλά και προτείνουν στην οικογένειά του, τη μεταφορά του με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Λαμίας για εξετάσεις και νοσηλεία, επιβαρύνοντας ίσως ακόμα περισσότερο την κατάσταση στην οποία βρισκόταν, αφού και το πεπαλαιωμένο ακτινοσκοπικό μηχάνημα που με πατέντες έχει επισκευαστεί από το προσωπικό και με καθημερινό αγώνα λειτουργεί κάτω από αντίξοες συνθήκες ο Διευθυντής του Ακτινολογικού κ. Ταϊσίρ, είχε τεθεί εκτός λειτουργίας…
«Υπάρχει η πολιτική βούληση να λυθεί άμεσα το ζήτημα με την εκταμίευση έκτακτου κονδυλίου επισκευής και λειτουργίας του μηχανήματος από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου του οποίου προΐσταστε;», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την έγκριση για την επισκευή και παράδοση σε ιδανική λειτουργία του ακτινοσκοπικού μηχανήματος του Νοσοκομείου Καρπενησίου ως εφεδρικό μηχάνημα για την απρόσκοπτη λειτουργία του ακτινολογικού τμήματος, αλλά και την επαναλειτουργία του Αξονικού Τομογράφου στο Νοσοκομείο Καρπενησίου προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες οι πολίτες του Νομού, χωρίς να αναγκάζονται να μεταβούν στη Λαμία και το Αγρίνιο.
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΛ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ
ΘΕΜΑ: ΔΥΟΜΙΣΙ ΜΗΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΘΥΜΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ

Κύριε Υπουργέ,
Η μνημονιακή κυβερνητική Τρόικα φαίνεται να μεθοδεύει εκτός από την εξαθλίωση του ελληνικού λαού και την πλήρη εξόντωσή του, μέσω των περικοπών στη δημόσια υγεία και ιδιαίτερα στα Νοσοκομεία της Περιφέρειας.
Θύμα και το Νοσοκομείο Καρπενησίου, που σύμφωνα με τον εκτελούντα χρέη Διοικητού κ. Καρατσίκη, έχει μείνει χωρίς ακτινολογικό τμήμα, αφού η λυχνία αξίας 26.000 ευρώ του μηχανήματος -που ολοκλήρωσε τον κύκλο της από φυσιολογική φθορά-, δεν αντικαθίσταται με νέα από την Ιταλία, καθώς, όπως φαίνεται, «έχασε το δρόμο» προς τη χώρα μας!
Όπως αποκαλύπτει στο Σταρ Λαμίας και στη δημοσιογράφο Όλγα Λαθύρη ο κ. Καρατσίκης, «αιτία της μη έγκυρης προμήθειας της σχετικής λυχνίας είναι αφενός η μη πλήρωση του Νοσοκομείου Καρπενησίου με νέο Διοικητή κατόπιν της ανάκτησης του αυτοδιοίκητου χαρακτήρα του και αφετέρου η μη παροχή των σχετικών κονδυλίων, από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Λαμίας, που φέρεται να μην έχει εγκρίνει την εκταμίευσή τους».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» (9/5/2013) που υπογράφει η Μάρθα Καϊτανίδη, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας, κάνει λόγο για «κωλυσιεργία» του Υπουργείου σας, καθώς καθυστερεί επί μήνες η έγκριση δαπάνης για την επισκευή του ακτινολογικού.
Όπως επισημαίνει και ο Πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στο Νομό Ευρυτανίας «αυτά που συμβαίνουν στο Νοσοκομείο Καρπενησίου μόνο ως κωμικοτραγικά μπορούν να χαρακτηριστούν. Ιατροί και Ασθενείς βρίσκονται εγκαταλελειμμένοι στο έλεος του Θεού και των ευρεσιτεχνιών»
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το περιστατικό που συνέβη το πρωί της Τετάρτης 8/5/13, μετά από τροχαίο ατύχημα στην Ευρυτανία, όπου τραυματίας οδηγός που έχρηζε ακτινολογικού ελέγχου, έπρεπε να μεταφερθεί άμεσα στο Νοσοκομείο Καρπενησίου.
Οι ήρωες ιατροί της προαναφερόμενης Μονάδας Παροχής Υπηρεσιών Υγείας,
σηκώνουν τα χέρια ψηλά και προτείνουν στην οικογένειά του, τη μεταφορά του με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Λαμίας για εξετάσεις και νοσηλεία, επιβαρύνοντας ίσως ακόμα περισσότερο την κατάσταση στην οποία βρισκόταν, αφού και το πεπαλαιωμένο ακτινοσκοπικό μηχάνημα που με
πατέντες έχει επισκευαστεί από το προσωπικό και με καθημερινό αγώνα λειτουργεί κάτω από αντίξοες συνθήκες ο Διευθυντής του Ακτινολογικού κ. Ταϊσίρ, είχε τεθεί εκτός λειτουργίας…
Κατόπιν τούτων, γίνεται εύκολα αντιληπτό το γεγονός ότι κανείς Ιατρός δεν θα αναλάμβανε τη θεραπεία του ασθενούς μη έχοντας στα χέρια του τα διαγνωστικά εργαλεία και τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών, ώστε να μπορέσει να θεραπεύσει και να μην θέσει σε κίνδυνο την ζωή του τραυματία συμπολίτη μας.

Κύριε Υπουργέ,
Σας υπενθυμίζω ότι με την υπ’ αρίθμ. 7243/15-02-2013 Ερώτησή μου, είχα ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον πολύπαθο και εγκαταλελειμμένο μεταξύ άλλων κλάδο της Υγείας στο σύνολο του Νομού Ευρυτανίας και σας είχα θέσει το ζήτημα της απουσίας έμψυχου υλικού στελέχωσης και λειτουργίας του αξονικού τομογράφου που επίσης δεν λειτουργεί στο Νοσοκομείο Καρπενησίου.
Το μοναδικό Νοσοκομείο σε έναν ολόκληρο Νομό και δη ορεινό με δύσκολες και πλειστάκις κακοτράχαλες διαδρομές πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας. Σας ενημερώνω δε πως στο σύνολο του Νομού δεν λειτουργούν καν ιδιωτικά κέντρα διαγνωστικού ελέγχου.
Κύριε Υπουργέ,
Η κατάσταση στο τομέα της Υγείας στην Ευρυτανία κυριολεκτικά πνέει τα λοίσθια. Η απόγνωση των κατοίκων όσο και η αδυναμία εκπλήρωσης των καθηκόντων των ιατρών δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Και σε περίπτωση που δεν το έχετε ακόμα αντιληφθεί, κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές!
Προς επίρρωση των λεγομένων μου, σας παραθέτω τους ηλεκτρονικούς συνδέσμους των τηλεοπτικών ρεπορτάζ όσο και της εφημερίδας «Τα Νέα»  για τις απαράδεκτες καταστάσεις που βιώνει ο κλάδος της Υγείας στην Ευρυτανία.
1) Το νοσοκομείο Καρπενησίου αδυνατούσε να κάνει ακτινογραφίες
http://www.dailymotion.com/video/xzovrd_ii-iiiiiiiiii-iiiiiiiiiii-iiiiiiiiii-ii-iiiii-iiiiiiiiiiiii_news
2) Η λυχνία έρχεται από την Ιταλία, για να μπει σε λειτουργία το ακτινολογικό
http://www.dailymotion.com/video/xyqg7g_i-iiiiii-iiiiiii-iii-iii-iiiiii-iii-ii-iiii-ii-iiiiiiiiii-ii-iiiiiiiiiiii_news
3) Χωρίς ακτινολογικό μηχάνημα επί δυόμισι μήνες το νοσοκομείο Καρπενησίου
http://www.tanea.gr/news/greece/article/5016431/xwris-aktinologiko-mhxanhma-epi-dyomisi-mhnes-to-nosokomeio-karpenhsioy/
Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1.Υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη ημερομηνία παραλαβής της λυχνίας και λειτουργίας του ακτινολογικού μηχανήματος στο Νοσοκομείο Καρπενησίου;
2.Υπάρχει η πολιτική βούληση να λυθεί άμεσα το ζήτημα με την εκταμίευση έκτακτου κονδυλίου επισκευής και λειτουργίας του μηχανήματος από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου του οποίου προΐσταστε;
3.Προτίθεται η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου σας να εγκρίνει την επισκευή και παράδοση σε ιδανική λειτουργία και του ακτινοσκοπικού μηχανήματος του Νοσοκομείου Καρπενησίου ως εφεδρικό μηχάνημα για την απρόσκοπτη λειτουργία του ακτινολογικού τμήματος;
4.Προτίθεστε να πράξετε τα δέοντα ώστε να λειτουργήσει ο Αξονικός Τομογράφος στο Νοσοκομείο Καρπενησίου προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες οι πολίτες ενός ολόκληρου νομού, χωρίς να αναγκάζονται να μεταβούν στη Λαμία και το Αγρίνιο;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ