Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Έρευνα του σωματείου εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. για το πάρτι που ετοιμάζουν οι μεγαλοεργολάβοι Έλληνες και ξένοι  σχετικά με τα σκουπίδια παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα το star Κεντρικής Ελλάδας .
Σύμφωνα  με τα λεγόμενα τους  στα προσεχή χρόνια και μάλιστα σύντομα η αποκομιδή των σκουπιδιών  θα περάσει στα χέρια ιδιωτών  επιβαρύνοντας τα νοικοκυριά με μεγάλα ποσά ενώ και από τα εργοστάσια επεξεργασίας τα κέρδη τους θα είναι τεράστια.  Την  στιγμή που το κοινωνικό κράτος  ξηλώνετε  ξεκινώντας από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων , τα εργασιακά έχουν  καταργηθεί  και η χώρα  βρίσκετε σε διάλυση κάποιοι κάνουν μπίζνες δυστυχώς και με τις ευλογίες και την σύμπραξη των εκλεγμένων αντιπροσώπων μας στους Δήμους. Το δίλλημα των επόμενων  Δημοτικών εκλογών θα είναι κατά πόσο συνεργάσιμοι και δεκτικοί θα είναι οι Δήμαρχοι με τους εκπροσώπους των εργολάβων   όπως είναι ο Ράιχμπερ  και Φούχτελ  ή θα υπερασπιστούν  την ανεξαρτησίας τους και το πραγματικό συμφέρον των Δημοτών τους και της χώρας.

Φεστιβάλ  Χορωδιών  και μάλιστα διαγωνιστικού χαρακτήρα πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Καρπενησίου. Διοργανωτής  ο μουσικός πολιτιστικός σύλλογος Καρπενησίου Αντόνιο Βιβάλντι υπό  την διεύθυνση του καθηγητή μουσικής κ. Γεώργιου Ξενάκη. Για  17η  συνεχή χρονιά στην πόλη μας  ήρθαν χορωδίες από όλη την Ελλάδα  από  χώρες  της Ευρώπης  αλλά και από πολύ μακρινές . Καταρχήν το γεγονός ότι μια μικρή πόλη σαν την δική μας διοργανώνει  τέτοιου είδους και επιπέδου φεστιβάλ αποτελεί μέγιστη τιμή για τον τόπο μας. Όσοι γνωρίζουν από χορωδιακή μουσική  κατατάσσουν αυτό το φεστιβάλ στα καλύτερα της χώρας μας.  Το όφελος για τον τόπο μας είναι  τεράστιο τόσο σε επίπεδο προβολής και διαφήμισης όσο και σε άμεση  προσφορά   σε κίνηση  μερικών ξενοδοχείων και ταβερνών  που φιλοξενούν τους χορωδούς και τα μέλη των αποστολών τους. Οι  Καρπενησιώτες  θα πρέπει να δουν πιο ζεστά και να αγκαλιάσουν περισσότερο αυτή την προσπάθεια  είτε  παρακολουθώντας τις συναυλίες ή όπως  μπορούν . Αξίζει πραγματικά τον κόπο……

Εκδηλώσεων συνέχεια στο συνεδριακό κέντρο και την Δευτέρα . Ο Προοδευτικός Σύλλογος Καρπενησιωτών της Αθήνας  Το  Βελούχι  παρουσίασε  Θεατρική ομιλία  του Ν. Ζωρογιαννίδη  που αφορούσε το μεγάλο  Καρπενησιώτη λογοτέχνη Ζαχαρία Παπαντωνίου.  Αρκετός κόσμος παραβρέθηκε στην εκδήλωση όπου τα κείμενα του λογοτέχνη αν και γράφτηκαν αρκετά χρόνια πριν   είναι σήμερα επίκαιρα όσο ποτέ. Χαρακτηριστικά  παραδείγματα οι αναφορές του λογοτέχνη  ότι  δεν μπορούν να σε σώσουν αυτοί που σε κατέστρεψαν  και ότι ακόμη και το παλάτι από την καλύβα τρέφετε. Άρα και τότε και σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι των καταστροφών θέλουν να φανούν σωτήρες και ακόμη θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η κάθε λογής εξουσία  εάν δεν υπάρχουν άνθρωποι να εργαστούν στην πρωτογενή παραγωγή  δεν θα μπορούσαν καν να  ζήσουν. Πιο σημαντικοί λοιπόν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι από τους βασιλείς και υπουργούς.

Η αγάπη μας για το Δήμο Αγράφων είναι πολύ μεγάλη για αυτό δεν μας κουράζει να γράψουμε για πολλοστή φορά προς τους Δημοτικούς Συμβούλους έστω και τώρα όλοι μαζί να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να συνεννοηθούν  για το καλό των Δημοτών ‘ώστε  να λειτουργήσει ο Δήμος αν μη τι άλλο για τα μικρά και καθημερινά προβλήματα. Να προσέρχονται όλοι στα Δημοτικά Συμβούλια, να κάνουν προτάσεις  και να ψηφίζουν  πραγματικά κατά συνείδηση ανεξάρτητα εάν ανήκουν στην συμπολίτευση, στην αντιπολίτευση ή στους αντάρτες. Ας κοιτάξουν για  να σώσουν τους δημότες και όχι μόνο τι θα γίνει αύριο με τους συνδυασμούς. Η απουσία του Δήμαρχου δεν θα πρέπει να τους απασχολεί. Ούτως  ή άλλως ο Δήμαρχος απών και ωσεί παρών  βρίσκεται διαρκώς.

Και μιας και μιλάμε για το  Δήμο Αγράφων κάτι πήρε το αυτί μου ότι στα Λεπιανά   υπάρχουν ιαματικές πηγές οι οποίες είναι αναξιοποίητες . Δεν γνωρίζω τις ενέργειες του τοπικού προέδρου αλλά είναι επιτακτική η ανάγκη ενεργειών για μελέτη αξιοποίησης των ιαματικών πηγών. Εάν γίνει η μελέτη τότε θα βρεθεί και η χρηματοδότηση. Άσε που υπάρχουν  μελετητικά γραφεία που αναλαμβάνουν και την μελέτη και την ανεύρεση της χρηματοδότησης. Η αξιοποίηση των φυσικών πόρων μπορεί να φέρει  πραγματική ανάπτυξη στην τοπική κοινωνία. Από τον Δήμαρχο  μάλλον δεν πρέπει να περιμένουν τίποτα μιας και κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Το θέμα είναι να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Έτσι γίνετε συνήθως πρώτα απαξιώνετε ο πλούτος μας   και μετά έρχεται κάποιος ιδιώτης και καρπώνεται τους φυσικούς πόρους που ανήκουν σε όλους μας.

Των Αγίων Αποστόλων ν την Κυριακή που πέρασε και στην ιστορική Παλιά Βινίανη   πραγματοποιήθηκε ημερήσιο πανηγύρι. Από ότι μάθαμε κάποτε  γλεντούσαν για δυο συνεχόμενες ημέρες και υπήρχαν 6 κομπανίες. Τώρα το χωριό είναι σχεδόν έρημο μιας και μεταφέρθηκε στην καινούριο Βίνιανη. Όμως είναι καιρός  καταρχήν να συνεχιστούν οι προσπάθειες της προηγούμενης Δημοτικής αρχής για  αποχαρακτηρισμό  κατολισθήσιμου οικισμού μιας και σήμερα δεν συντρέχουν τέτοιοι λόγοι. Αρκετοί  θέλουν να αναπαλαιώσουν και να αναστηλώσουν τα αρχοντικά και τα σπίτια  τους    και ακόμη περισσότεροι  ενδιαφέρονται να αγοράσουν  κάποιο  από τα εναπομείναντα   οικήματα. Οι σημερινοί Βινιανίτες όχι μόνο δεν ξεχνούν το χωριό που μεγάλωσαν αυτοί και οι γονείς τους απεναντίας το τιμούν με κάθε ευκαιρία.