Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΤΑ (7) ΑΚΟΜΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση στη Βουλή για τα Αιολικά Πάρκα σε Ευρυτανία και Φθιώτιδα κατέθεσαν 8 Βουλευτές του ΣΥΖΡΙΖΑ. Οι κ.κ. Αποστόλου, Σταθάς Ιωάννης, Κυριακάκης Βασίλειος, Πετράκος Αθανάσιος, Αλεξόπουλος Απόστολος, Διώτη Ηρώ, Καφαντάρη Χαρά και Ουζουνίδου Ευγενία, “τονίζουν στην Ερώτησή του ότι η απόφαση αυτή οδηγεί μια αναπτυσσόμενη τουριστικά περιοχή σε μαρασμό και περιβαλλοντική καταστροφή στο όνομα της «πράσινης» ανάπτυξης και της «προστασίας» του περιβάλλοντος.


Επίσης αναφέρουν πως οι περιοχές που θα εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες παραμένουν μέχρι σήμερα με αδιατάρακτα τα φυσικά τους χαρακτηριστικά με συγκροτημένα δάση πλούσιας βιοποικιλότητας και ευαίσθητα οικοσύστημα που θα πληγούν ανεπανόρθωτα”.

ΕΡΩΤΗΣΗ - Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
ΘΕΜΑ: Άμεση διακοπή και επανεξέταση της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην Φθιώτιδα και Ευρυτανία

Η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό για το οποίο έπρεπε να υπάρχει ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα ενεργειακού σχεδιασμού για τη μείωση της παραγωγής από ορυκτά καύσιμα και την ανάπτυξη των ΑΠΕ χωρίς βεβαίως την αναιτιολόγητη οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών. Το ΠΑΣΟΚ όμως και η ΝΔ επέλεξαν μέχρι σήμερα την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και μέσω των ΑΠΕ πρόκριναν το μοντέλο της κάθετης συσσώρευσης μεγάλων εγκαταστάσεων και μακρών δικτύων μεταφοράς με βάση το πρότυπο της μεγάλης ενεργειακής βιομηχανίας. Γι’ αυτό και δικαιολογημένα αντιδρούν οι κάτοικοι των περιοχών εγκατάστασης .
Στο νοτιότερο τμήμα της οροσειράς της Πίνδου, στα όρια της Δυτικής Φθιώτιδας και της Ανατολικής Ευρυτανίας σε υψόμετρο από 1.550 έως 1.900 μέτρα εγκρίθηκε με συνεχόμενες αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στ.Ελλάδας (2787/23879923-12-2013, 2552/210065/15-1-2014 και 228/18048/30-1-2014) η εγκατάσταση 62 ανεμογεννητριών στις θέσεις «Καστρί Κοκκάλια», «Καράβι-Αλογοβούνι» και «Τύμπανο-Τρυπήρι», συνολικής ονομαστικής ισχύος 55,8 MW.
Οι εγκρίσεις αυτές έγιναν παρά την εκφρασμένη αντίθεση των κατοίκων και φορέων της περιοχής. Περισσότεροι από 7.500 πολίτες έχουν εκφράσει την πλήρη αντίθεσή τους στο αναφερόμενο σχέδιο και μαζί με αυτούς πολλοί φορείς επαγγελματιών, τοπικοί σύλλογοι, ο σύλλογος ξενοδόχων , η πρώην  Ν.Α. Φθιώτιδας, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρπενησίου καθώς και η Επιτροπή Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.  Η υλοποίηση των αναφερομένων πάρκων θα προκαλέσει μεγάλες και μη αναστρέψιμες αλλοιώσεις στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, με πολλαπλές παράπλευρες οικονομικά και κοινωνικά δυσμενείς επιπτώσεις. Το έργο αυτό θα καλύψει το 60% των ανατολικών κορυφογραμμών και ορίων του Νομού Ευρυτανίας. Σημειώνεται δε ότι όλες οι Ευρυτανικές κορυφογραμμές, από την ανατολική έως και την δυτική Ευρυτανία (από γέφυρα Επισκοπής μέχρι τις κορυφές των δυτικών Αγράφων) έχουν δεσμευτεί με άδειες από τη ΡΑΕ για εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών.
Αξίζει δε να σημειώσει κανείς ότι, ειδικά η δυτική Ευρυτανία, υφίσταται τώρα την 2η καταστροφή της, μετά τον βίαιο ξεριζωμό των κατοίκων της, για την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών, με το οποίο συνεισφέρει ήδη ενεργειακά.
Οι αναφερόμενες επενδύσεις δεν έχουν καμιά σχέση με τις ενεργειακές μας ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά ωφελούν μόνο τις κατασκευάστριες εταιρίες ξεπερασμένων τεχνολογικά ανεμογεννητριών 1ης γενιάς των 0,9 MW, την ώρα που παράγονται και εγκαθίστανται στην Ευρώπη ανεμογεννήτριες των 3 MW με καλλίτερη απόδοση και όφελος.
Ο υποτιθέμενος χωροταξικός σχεδιασμός της εγκατάστασης τους, δεν καθορίστηκε απ' τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, αλλά απ’ τις επιχειρηματικές στοχεύσεις των εταιριών. Οι περιοχές αυτές χαρακτηρίστηκαν από το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ του κ. Σουφλιά ως περιοχές Προτεραιότητας ΠΑΠ2 «λόγω της πληθυσμιακής τους αποψίλωσης και του επενδυτικού ενδιαφέροντος των εταιριών» και όχι περιοχές Καταλληλότητας καθώς το Αιολικό Δυναμικό δεν είναι σταθερό, αναδεικνύοντας ότι τα κριτήρια δεν είναι επιστημονικά και βάσιμα.
Η απόφαση αυτή οδηγεί μια αναπτυσσόμενη τουριστικά περιοχή σε μαρασμό και περιβαλλοντική καταστροφή στο όνομα της «πράσινης» ανάπτυξης και της «προστασίας» του περιβάλλοντος. Οι περιοχές που θα εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες παραμένουν μέχρι σήμερα με αδιατάρακτα τα φυσικά τους χαρακτηριστικά με συγκροτημένα δάση πλούσιας βιοποικιλότητας και ευαίσθητα οικοσύστημα που θα πληγούν ανεπανόρθωτα.
Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.Αν υπάρχουν συγκριτικές μελέτες απόδοσης και βιωσιμότητας των ανεμογεννητριών 0,9 και 3 MW καθώς και μελέτη αθροιστικών συνεπειών στο φυσικό (δασικό και υδάτινο) κεφάλαιο της περιοχής και ποια είναι τα βασικά τους συμπεράσματα;
2.Εφόσον  ακόμα δεν έχουν συνταχθεί οι δασικοί χάρτες που αποτυπώνουν τον σημερινό χαρακτήρα των συγκεκριμένων εδαφών γιατί  αλλάζει τη  χρήση τους;
3.Γιατί δε λαμβάνει υπόψη του τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής ,που μέχρι σήμερα παρά τις αντίξοες συνθήκες αποτέλεσαν το βασικότερο παράγοντα στη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής ; Και
4. Αν προτίθεται το Υπουργείο να επανεκτιμήσει το χωροταξικό σχέδιο της ΚΥΑ 49828/12-11-2008, θέτοντας ανώτατο υψομετρικό όριο τοποθέτησης ανεμογεννητριών σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Αποστόλου Ευάγγελος

Σταθάς Ιωάννης
Κυριακάκης Βασίλειος
Πετράκος Αθανάσιος
Αλεξόπουλος Απόστολος
Διώτη Ηρώ
Καφαντάρη Χαρά
Ουζουνίδου Ευγενία