Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Ρήμαξε δεκάδες Εκκλησίες και Μοναστήρια Μέχρι και το «σπίτι» - Μουσείο, του Χαρίλαου Φλωράκη διέρρηξε ο 51χρονος που έκλεψε την Τίμια Κάρα του Αγίου Στυλιανού από το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος στη Σάικα Αγράφων και συνελήφθη στην Αθήνα

Αίσιο τέλος είχε όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο φύλλο μας, η υπόθεση της κλοπής της Τίμιας Κάρας του Αγίου Στυλιανού από το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, που βρίσκεται στην Σαικα του Δήμου Αγράφων.
Μετά από συντονισμένες προσπάθειες, συνελήφθη 51χρονος ημεδαπός, χθες ξημερώματα, στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στο Μοναστηράκι, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ακρόπολης, οι οποίοι είχαν ενημερωθεί έγκαιρα από την Αστυνομική Δ/νση Καρδίτσας, για την κλοπή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Στυλιανού.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε κατάστημα, παλαιοπωλείο στο Μοναστηράκι, ιδιοκτησίας 76χρονου ημεδαπού, με τον οποίο ο δράστης διαπραγματεύονταν την πώληση του Ιερού Κειμηλίου, έναντι 1500 ευρώ, συνελήφθη επ΄ αυτοφώρω και οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα με την κατηγορία για παράβαση του Νόμου, περί προστασίας Αρχαιοτήτων.  Μετά από έρευνα της Ασφάλειας Καρδίτσας στο σπίτι του δράστη σε Καρδίτσα και Καστανιά Καρδίτσας, καθώς και στο Ι.Χ.Ε αυτοκίνητό του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλος αριθμός εκκλησιαστικών και άλλων αντικειμένων, όπως Ιερά Ευαγγέλια, ιστορικά βιβλία, θυμιατά, αρχαία νομίσματα και άλλα.

Στόχοι του, οι Εκκλησίες και τα Μοναστήρια, που βρίσκονταν σε απομακρυσμένες περιοχές.
Στις 7/5/ 2011, διέρρηξε την Ιερά Μονή Σάικας Δήμου Αγράφων, μια λειψανοθήκη με την Κάρα του Αγίου Στυλιανού, ένα θυμιατό, ένα ευαγγέλιο, ένα μυροδοχείο, ένα δισκοπότηρο, ένα ασημένιο σταυρό, και δυο λαβίδες Θείας Κοινωνίας. Πριν δυο μήνες περίπου, αφαίρεσε από ιδιωτικό εξωκλήσι στο Δ.Δ. Καναλίων Καρδίτσας, ένα παλιό θυμιατό και εκκλησιαστικά Βιβλία και ιερές εικόνες Αγίων, από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου του Δ.Δ. Μπελοκομίτη Καρδίτσας. Πριν ένα αφαίρεσε από τον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής του Δ.Δ. Καροπλεσίου Καρδίτσας ένα σήμαντρο και αρχές Φεβρουαρίου 2011, αφαίρεσε από τον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής του Δ.Δ. Ραχούλας Καρδίτσας μια καμπάνα 50 περίπου κιλών.
Από την προανάκριση που έγινε μετά την σύλληψή του, προέκυψε ότι ο δράστης το χρονικό διάστημα από 26/11/2006 μέχρι 7/5/2011, διέπραξε και τις παρακάτω κλοπές:
Α) Διέρρηξε το Μουσείο του Χαρίλαου Φλωράκη στον Ίταμο Καρδίτσας στη θέση Παλαιοζογλόπι, αφαιρώντας διάφορα προσωπικά αντικείμενα και κειμήλια του εκλιπόντος Χαριλάου Φλωράκη.
Β) Διέρρηξε τη Δημοτική Πινακοθήκη του Καροπλεσίου Καρδίτσας αφαιρώντας δέκα έργα Τέχνης (Πίνακες ζωγραφικής).
Γ) Επιπλέον εντόπιζε ερημικές εκκλησίες, Ιερές Μονές και Εξωκλήσια στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Καρδίτσας και όχι μόνο, κυρίως σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, παραβίαζε τις πόρτες εισόδου, εισέρχονταν σε αυτές και αφαιρούσε εικόνες, ευαγγέλια, ξυλόγλυπτα τέμπλο, τιμαλφή, εκκλησιαστικά είδη, πολύτιμα βιβλία, τα οποία στη συνέχεια εμπορεύονταν στην Αθήνα. Συγκεκριμένα διέρρηξε 16 Μοναστήρια, και Ιερούς Ναούς στα Δ.Δ. Οξυάς, Πετρίλου, Νεράιδας, Ξυνονερίου, Απιδιάς, Μπελοκομύτη, Φράγκου, Καππά, Χάρμα, Καναλίων, Δροσάτου, Καροπλεσίου, Κρύας Βρύσης, Αμαράντου Καρδίτσας και σε χωριά του Δήμου Αγράφων.
Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στην κύρια και στην πατρική του οικία στην πόλη της Καρδίτσας και στην Καστανιά Καρδίτσας, αλλά και στο Ι.Χ. αυτοκίνητό του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
Τέσσερα (4) αρχαία χάλκινα νομίσματα (δυο Ελληνικά και δυο Ρωμαϊκά), πλήθος Ευαγγελίων, παλαιών εκκλησιαστικών, ιστορικών, λογοτεχνικών και άλλων βιβλίων, φύλλα εφημερίδων χρονολογίας, 1938, 1984,1985, ατομικά έγγραφα, ιστορικές σημειώσεις, κείμενα πολιτών, δεκαετίας 1930, επτά (7) κουδουνάκια, προερχόμενα από θυμιατά, στρατιωτικό τηλεφωνικό σύνολο διαβιβάσεων με χειροτηλέφωνο, διαρρηκτικά εργαλεία, κόφτες και 4 ζεύγη γάντια. 
Κατασχέθηκε το ΙΧΕ αυτοκίνητο του 51χρονου ημεδαπού, το οποίο χρησιμοποιούσε για την τέλεση των ως άνω αξιοποίνων πράξεων και εναντίον του 76χρονου παλαιοπώλη, που πούλησε την Τιμία Κάρα του Αγίου Στυλιανού, ο δράστης, σχηματίστηκε εις βάρος του δικογραφία για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.
Περαιτέρω προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Καρδίτσας και το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Καρδίτσας.
Όσοι έχουν πέσει θύματα κλοπής, των ανωτέρω κατασχεμένων αντικειμένων και ειδών, καλούνται από την Αστυνομική Δ/νση Καρδίτσας, να προσέλθουν στο Τ.Α Καρδίτσας μέχρι 30/5/2011, για αναγνώριση και απόδοση των ειδών που τους ανήκουν.