Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Βολές Μαρίνου για το κλείσιμο των νοσοκομείων

Σε Εκδήλωση με θέμα τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας μίλησε χτες 25/5, ο Γιώργος Μαρίνος μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Βουλευτής Εύβοιας. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Κ.Ο. Χαλκίδας του ΚΚΕ και έγινε στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας.

Στην ομιλία του ο Γιώργος Μαρίνος στάθηκε στα εξής ζητήματα:

«Οι εξελίξεις θέτουν ένα κρίσιμο ζήτημα.

Η οργή , η αγανάκτηση που προκαλούν οι βαριές συνέπειες της καπιταλιστικής ανάπτυξης , της κρίσης ,της αντιλαϊκής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ να μετατραπούν σε λαϊκή δύναμη που θα αντιταχθεί οργανωμένα σθεναρά στη βαρβαρότητα που ζούμε , προετοιμάζοντας την αντεπίθεση του εργατικού –λαϊκού κινήματος ,την ανατροπή αυτής της άθλιας κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι εργατικές –λαϊκές οικογένειες , για να κτίσουμε μια νέα κοινωνία στην οποία οι παραγωγοί του πλούτου θα χαίρονται τον κόπο τους.

Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ είναι επικίνδυνη , πολύ επικίνδυνη και αυτό τεκμηριώνεται με συγκεκριμένα στοιχεία.

Ότι και να ισχυριστούν , αυτά τα κόμματα ευθύνονται για τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Κι αυτό το βιώνουν οι ασθενείς , το βιώνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές στο νοσοκομείο της Χαλκίδας , στα Κέντρα Υγείας της περιοχής με άγριο τρόπο.

Έχουμε 24.000 κενές θέσεις νοσηλευτών και 4.500 κενές θέσεις γιατρών, πανελλαδικά.

Χάνονται άδικα πολλές ζωές.

Ένα μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας οφείλεται στην πολιτική που οδήγησε στις ελλείψεις σε προσωπικό , ιατρικό εξοπλισμό και τεχνολογικά μέσα.

Να τους καταδικάσει ο λαός χωρίς καμία ταλάντευση.

Οι εργατικές –λαϊκές οικογένειες πληρώνουν φορολογία , ασφαλιστικές εισφορές και τις χαρατσώνουν με εισιτήρια ,πληρώνουν για εξετάσεις, για φάρμακα, πληρώνουν άμεσα και μέσα από τα ασφαλιστικά ταμεία τεράστια ποσά.

Πληρώνουν δισεκατομμύρια Ευρώ. Οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας έχουν ξεπεράσει το 40% των συνολικών δαπανών.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μιλούν για αναβάθμιση του νοσοκομείου της Χαλκίδας κρύβουν την αλήθεια. Γιατί το νοσοκομείο θα κληθεί να λειτουργήσει με τις ίδιες ελλείψεις, με την ίδια ξεπερασμένη υποδομή έχοντας μεγαλύτερες υποχρεώσεις. Πολύ περισσότερο που θα αναλάβει υποχρεώσεις που θα δημιουργηθούν με το κλείσιμο των νοσοκομείων της Κύμης και της Καρύστου , όπως προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο.

Επί της ουσίας η κυβέρνηση δεν στοχεύει μόνο στο κλείσιμο των δύο αυτών νοσοκομείων αλλά και στο κλείσιμο του νοσοκομείου της Λειβαδιάς αφού μεταφέρονται στο νοσοκομείο της Θήβας η Οφθαλμολογική , η Ορθοπεδική και η ουρολογική κλινική .

Να αντισταθούμε αποφασιστικά και να πάρει μαζικό χαρακτήρα η πάλη ενάντια στο κλείσιμο των νοσοκομείων και τις συγχωνεύσεις.

Η πάλη για την υγεία του λαού , για την Υγιεινή και την ασφάλεια στην εργασία έχει σημαντική θέση στη συνολική πάλη της εργατικής τάξης , των λαϊκών στρωμάτων για πλήρη –σταθερή εργασία , αύξηση του ελεύθερου χρόνου , κοινωνικά-ασφαλιστικά δικαιώματα , ανθρώπινη κατοικία, υγιεινή διατροφή ,λαϊκό αθλητισμό.

Η πάλη ενάντια στην πολιτική της εμπορευματοποίησης , ενάντια στις ελλείψεις σε προσωπικό και σύγχρονο ιατρικό, τεχνολογικό εξοπλισμό , για αποκλειστικά δημόσιο –δωρεάν σύστημα υγείας θα είναι αποτελεσματική στο βαθμό που είναι ενταγμένη στην γενικότερη πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας ,για τη λαϊκή εξουσία ,το Σοσιαλισμό .

Ο αγώνας για την υγεία αποτελεί σοβαρό κρίκο που μπορεί να συμβάλλει στην συσπείρωση εργατικών –λαϊκών δυνάμεων ,να δώσει ώθηση στην κοινή δράση, στην κοινωνική συμμαχία ανάμεσα στην εργατική τάξη ,στην μικρομεσαία αγροτιά, στους αυτοαπασχολούμενους της πόλης - στην οικοδόμηση μιας ισχυρής κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας , του αντιμονοπωλιακού –αντιιμπεριαλιστικού μετώπου πάλης, που θα παρεμβαίνει για κάθε πρόβλημα και θα διεκδικεί την εξουσία , ώστε να οργανωθεί η οικονομία με εργαλεία τα κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής , τον κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό –κοινωνικό έλεγχο.

Σ αυτά τα πλαίσια μπορούν να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες σε όλους τους τομείς.

Σ αυτά τα πλαίσια μπορεί να εξασφαλιστεί Ενιαίο ,Καθολικό, Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, που θα παρέχει σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας , με οργανωμένο κρατικό σύστημα επείγουσας ιατρικής (ΕΚΑΒ) ,με δημιουργία κρατικού φορέα για την έρευνα, παραγωγή και εισαγωγή φαρμάκων, βιοϊατρικής τεχνολογίας, υγειονομικού και αναλώσιμου υλικού.

Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει την υγεία σαν κοινωνικό δικαίωμα και όχι σαν εμπόρευμα.

Γι’ αυτό παλεύει για την κατάργηση του ιδιωτικού τομέα , την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας , δίνοντας τη μάχη για να σταματήσουν τα εισιτήρια και κάθε μορφή πληρωμής. Η θέση που μιλάει για συνύπαρξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα , θέση που υποστηρίζει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ , υπηρετεί την εμπορευματοποίηση , το χαράτσωμα του λαού , τον ανταγωνισμό για το κέρδος και είναι στοιχείο που συνέβαλλε στα σημερινά χάλια.

Το ΚΚΕ παλεύει για την κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων στον κλάδο υγείας, την κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα, στα ιατρικά εφόδια , διεκδικώντας την χρηματοδότηση του συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παλεύει για να παρέχονται δωρεάν πλήρεις, αναβαθμισμένες, ισότιμες και με την αναγκαία εξειδίκευση υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας σε όλους, εργαζόμενους και ανέργους , Έλληνες και Μετανάστες , χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Βασικό , συστατικό στοιχείο στην πρόταση του ΚΚΕ είναι η Πρόληψη και η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που θα στηρίζεται στα κέντρα υγείας τα οποία ανάλογα με τον πληθυσμό , παίρνοντας υπόψη επιδημιολογικούς και άλλους παράγοντες , θα καλύπτουν τις ανάγκες μιας συγκεκριμένης περιοχής ,τις ανάγκες βιομηχανικών ζωνών, επιχειρήσεων, σχολείων, αθλητικών χώρων , αξιοποιώντας παραρτήματα αλλά και κινητές μονάδες.»