Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Εκδήλωση Μνήμης για την 67η Επέτειο από τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου

Με επιτυχία και άψογη οργάνωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 22 Μαΐου 2011 στις Κορυσχάδες η εκδήλωση μνήμης για την 67η επέτειο από τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.

 Στον προαύλιο χώρο του ιστορικού σχολείου των Κορυσχάδων, για ακόμη μια χρονιά, επίσημοι και αρκετοί δημότες, προσήλθαν για να τιμήσουν με την παρουσία του όλους εκείνους που οραματίστηκαν μια ελεύθερη Ελλάδα, σε μια από τις πιο δύσκολες εποχές στην ιστορία του Ελληνισμού.


Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση Στεφάνων από τους επίσημους προσκεκλημένους, αλλά και από εκπροσώπους φορέων και Συλλόγων. Στη συνέχεια ακολούθησε ο χαιρετισμός και ομιλία από τον Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα εκείνης της συνεδρίασης στις 14 Μάη 1944, στις Κορυσχάδες και στα διαχρονικά της μηνύματα που σήμερα είναι τόσο επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε.


Φόρος τιμής αποδόθηκε στον αείμνηστο Χαράλαμπο Μαυρίκα, στον οραματιστή και πρωτεργάτη της δημιουργίας του Μουσείου των Κορυσχάδων, ενώ την τιμητική πλακέτα παρέλαβε από τον κ. Μπακογιάννη η σύζυγος του εκλιπόντος.

Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Κλεομένη Κουτσούκη.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με χαιρετισμούς από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κ. Δημήτρη Σπυράκο, Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή, τον αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Καραμπά, του Βασίλη Πριόβολο (Καπετάν Ερμή), των εκπροσώπων αντιστασιακών οργανώσεων και έκλεισε με τον εθνικό ύμνο.

Τον πρωθυπουργό εκπροσώπησε ο Γ.Γ. Καταναλωτή Δημήτρης Σπυράκος, ενώ η προσέλευση του κόσμου ήταν αισθητά μειωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο γνωστός συγγραφέας και ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς Γιάννης Κακουλίδης. Από την εκδήλωση απουσίαζε ο βουλευτής Ηλίας Καρανίκας, ενώ στον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Καραμπάς έκανε λόγο για ανάγκη εθνικής συνεννόησης, όπως και συνέβη τότε με την Αντίσταση του Ελληνικού Λαού. Επίσης, στις εκδηλώσεις μνήμης παραβρέθηκαν, ο Αντιδήμαρχος Αγράφων κ. Χρήστος Δημητρόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διεύθυνσης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και Αντιστασιακών Οργανώσεων κ.α.

14 Μάη 1944, 67 ολόκληρα χρόνια πίσω - Ιστορική μέρα.

Μια από τις σπουδαιότερες και σημαντικότερες στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, ένας κορυφαίος σταθμός στην πάλη του ελληνικού λαού για πραγματική λαϊκή εξουσία, η μοναδική ίσως στιγμή που ίσχυσε πραγματικά – και για τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς του κράτους – ότι “όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ασκούνται από το λαό”.

14 Μάη 1944.

Στις Κορυσχάδες, στο ορεινό αυτό χωριό της Ευρυτανίας, αρχίζει τη συνεδρίασή του το Εθνικό Συμβούλιο των αντιπροσώπων της μαχόμενης Ελλάδας, κορυφώνοντας έτσι τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα κατά της φασιστικής κατοχής κι επισφραγίζοντας από τη σκοπιά της πολιτικής οργάνωσης, την εξουσία του λαού.

Χώρος συνεδρίασης το σχολείο του χωριού, όπου στην είσοδό του μια επιγραφή δίνει το ιστορικό στίγμα: “ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ 1821 – ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ 1944″.

Κορυσχάδες, 14 Μάη 1944, ώρα 2 μ.μ. Η αίθουσα του Εθνικού Συμβουλίου κατάμεστη. Στις πόρτες και στους διαδρόμους το πλήθος στριμώχνεται. Έξω από την αίθουσα, στην αυλή του σχολείου, η μπάντα των μουσικών της 13ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ παίζει τον εθνικό ύμνο και αποδίδει τιμές.

Η ιστορική συνεδρίαση αρχίζει. Ένα προσωρινό προεδρείο αναλαμβάνει να διευθύνει το πρώτο στάδιο των εργασιών. Κατόπιν γίνεται δοξολογία, στην οποία χοροστατεί ο ΕΑΜίτης Μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ και στη συνέχεια οι Εθνοσύμβουλοι δίνουν τον όρκο.

Ο ΟΡΚΟΣ “Ορκίζομαι ότι θα εκτελώ πιστά τα καθήκοντά μου, σαν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, έχοντας σαν γνώμονα το συμφέρον της Πατρίδας μου και του Ελληνικού Λαού. Ότι θα αγωνιστώ με αυτοθυσία, για την απελευθέρωση της χώρας μου απ΄ τον ζυγό των καταχτητών, ότι θα υπερασπιστώ παντού και πάντοτε τις λαϊκές ελευθερίες και θα είμαι παραστάτης και οδηγός του λαού στον αγώνα για τη λευτεριά του και για τα κυριαρχικά του δικαιώματα”.

Στιγμές άφθαστου μεγαλείου ! Μνήμες που ζωντανεύουν σήμερα … και μας οδηγούν …