Ξεκάθαρα «όχι» στην επιζητούμενη συναίνεση για τη συνέχιση της οικονομικής πολιτικής, αλλά και διαλλακτικότητα εισέπραξε ο Πρωθυπουργός κατά τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των μέτρων που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο.
Από την πλευρά του κ. Γιώργος Παπανδρέου τόνισε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η ανάγκη για συνεννόηση αφορά «την ανάγκη επίτευξης του εθνικού στόχου της μείωσης των ελλειμμάτων και της αντιμετώπισης του χρέους» και «αποτελεί απόδειξη υπευθυνότητας και σοβαρότητας της χώρας στη διεθνή κοινότητα».
Εμφανίστηκε ακόμη «ανοιχτός σε συζήτηση κάθε ρεαλιστικής πρότασης που κατατίθεται και συμβάλει στην υλοποίηση του εθνικού στόχου».
Αντ. Σαμαράς: Καμία συναίνεση σε λάθος συνταγές
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς επέμεινε στη σκληρή στάση που έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν συναινεί «στην αποδεδειγμένα λανθασμένη συνταγή του μνημονίου».
Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι υποβάλλει το λαό σε νέες θυσίες χωρίς καμία προοπτική, αφού «επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη».
«Στην αποδεδειγμένα λανθασμένη συνταγή του μνημονίου δεν πρόκειται να συμφωνήσω», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, λέγοντας «όχι» στην πρόσκληση συναίνεσης της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε ότι υποβάλλει το λαό σε νέες θυσίες χωρίς καμία προοπτική, αφού επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη.
Η κοινωνία απαιτεί συναίνεση για αλλαγή κατεύθυνσης και όχι συναίνεση κορυφής για να παραμείνουμε εγκλωβισμένοι στο ίδιο αδιέξοδο. Τέτοια συναίνεση δεν δίνω, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς.
«Η κυβέρνηση επιβαρύνει την οικονομία με νέους φόρους. Παραλύει έτσι και την τελευταία παραγωγική ικμάδα του τόπου. Φέρνει περισσότερη ύφεση, όχι μικρότερα ελλείμματα. Ο κ. Παπανδρέου επιμένει στην ίδια αποτυχημένη συνταγή εν όψει των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Προαναγγέλλει νέες φοροεπιδρομές, νέες οριζόντιες περικοπές σε βάρος όσων πλήρωσαν ήδη, όσων δεν αντέχουν άλλο. Σε αυτή την αποδεδειγμένα λανθασμένη συνταγή του Μνημονίου δεν πρόκειται να συμφωνήσω», διεμήνυσε στην αρχή των δηλώσεών του ο Αντώνης Σαμαράς, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι βασικό συστατικό της πρότασης της ΝΔ για την επανεκκίνηση της οικονομίας, είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών, ιδιαίτερα -όπως σημείωσε- «όταν η ασφυξία της αγοράς, οφείλεται κυρίως στην πολιτική της άγριας υπέρ-φορολόγησης των πάντων».
Λίγα σωστά σε ένα συνολικό λάθος δεν δίνουν τη λύση, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ και τάχθηκε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων με αναπτυξιακή όμως λογική: «Είμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων. Αλλά είμαστε αντίθετοι στην βιαστική εκποίηση και στα μέτρα ταμειακού πανικού». Αναγνώρισε ωστόσο ότι υπάρχουν μεμονωμένα θετικά στοιχεία, όπως οι συμβάσεις εκμετάλλευσης λιμανιών και αεροδρομίων -τα οποία όμως, όπως είπε, έχει προτείνει η ΝΔ από το Δεκέμβριο του 2009 και τώρα μόλις τα εξήγγειλε η κυβέρνηση- ή η διαφαινόμενη πρόθεση του κ. Παπανδρέου να υιοθετήσει κάποιες από τις προτάσεις του στο Ζάππειο-ΙΙ (αυθαίρετα, επαναπατρισμός κεφαλαίων, εργασιακή εφεδρεία).
Κανείς όμως στην κυβέρνηση δεν λέει γιατί απέτυχε η συνταγή του μνημονίου και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της αποτυχίας και για τις θυσίες που πήγαν χαμένες, υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς και «σήμερα υποβάλλουν τον ελληνικό λαό σε νέες θυσίες, χωρίς καμιά προοπτική, αφού επαναλαμβάνουν σήμερα όσα απέτυχαν ως τώρα».
Γι αυτό, όπως επεσήμανε, αν δεν υπάρξει το δημιουργικό σοκ μείωσης των φόρων, σε συνδυασμό με τη μείωση της σπατάλης του κράτους και τις τολμηρές αποκρατικοποιήσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα, επανεκκίνηση της οικονομίας δεν θα υπάρξει.
«Η κοινωνία επιθυμεί συναίνεση σε ό,τι είναι ωφέλιμο. Όχι σε ό,τι βλάπτει την πατρίδα. Η κοινωνία αναζητεί συναίνεση για αλλαγή κατεύθυνσης. Όχι συμφωνία κορυφής για να παραμείνουμε εγκλωβισμένοι στο ίδιο αδιέξοδο. Τέτοια συναίνεση δεν δίνω», επανέλαβε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατέληξε λέγοντας:
«Με το Ζάππειο ΙΙ, υπέδειξα το δρόμο επανεκκίνησης της οικονομίας και επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου. Η κυβέρνηση δεν τολμά να κάνει επανεκκίνηση και δεν σκέφτεται να κάνει επαναδιαπραγμάτευση. Επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος και ξεπερνά τα όρια αντοχής της οικονομίας και του λαού μας. Εμείς παραμένουμε αντίθετοι. Και προωθούμε την επανεκκίνηση ως μόνο δρόμο για να βγούμε από το αδιέξοδο».
Τις απόψεις του επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ και από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα προσυπογράψει την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, ενώ θα επιμείνει στη στρατηγική αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.
Όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να δεχθεί πώληση ενός μετοχικού πακέτου της ΔΕΗ [DEHr.AT] σε ένα πτωτικό χρηματιστήριο, χωρίς να έχει προηγηθεί το σπάσιμο του κρατικού μονοπωλίου.
Όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφορικά με τη συνάντηση που προηγήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ των κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε στον αρχηγό της ΝΔ ότι κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη λογική της συνεννόησης για την επίτευξη του εθνικού στόχου, θεωρώντας αναγκαία τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Στη συνάντηση, συμπλήρωσε ο κ. Πεταλωτής, δεν υπήρξε καμία δέσμευση για κανένα θέμα, όπως άλλωστε δεν αναμενόταν κάτι σχετικό.
Γ. Καρατζαφέρης: Συνευθύνη και όχι αόριστη συναίνεση
Τη θέση ότι μια αόριστη συναίνεση δεν είναι αρκετή και ότι χρειάζεται να υπάρξει συνευθύνη διατύπωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.
«Πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν ένα κομμάτι από το βάρος, να αχθοφορήσουν όλοι μαζί», τόνισε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου και αργότερα διεμήνυσε ότι για το κόμμα του «η πιο ενδεδειγμένη κίνηση σήμερα θα ήταν "όχι σε όλα", για την πατρίδα όμως η λύση είναι η οικουμενική ευθύνη».
Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υποστήριξε ότι «αν δεν δεχθεί ο πολιτικός κόσμος και ιδιαίτερα η αξιωματική αντιπολίτευση άνευ της οποίας δεν έχει καμία ουσία η πρόταση, τότε με την υπάρχουσα ασύνδετη και αδύναμη κυβέρνηση οδηγούμεθα ή στην καταστροφή, ή σε εκλογές».
Αλ. Τσίπρας: Ψάχνουν συνένοχους, όχι συναίνεση
Κατηγορηματικό όχι στην έκκληση της κυβέρνησης για συναίνεση είπε πάντως και ο πρόεδρος του Συνασπισμού και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό έκανε λόγο για λεηλασία της κοινωνίας, τονίζοντας πως η κυβέρνηση «δεν πρέπει και δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε αυτό το έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού».
Έχουν οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή, πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως «ψάχνουν για συνένοχους και όχι για συναίνεση». «Το καλύτερο που έχει να κάνει ο κ. Παπανδρέου για τη χώρα είναι να φύγει...Ο λαός χρειάζεται να ζει με αξιοπρέπεια», συμπλήρωσε.
Διαφορετική φορολογική πολιτική ζήτησε η Ντ. Μπακογιάννη
Πιο διαλλακτική εμφανίστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία σημείωσε ότι «η Δημοκρατική Συμμαχία συναινεί στη μείωση του λειτουργικού κόστους του κράτους, όμως δεν συμφωνεί στα θέματα της φορολογίας, εκτιμώντας πως μία διαφορετική φορολογική πολιτική θα έχει μεγαλύτερα έσοδα για το κράτος και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα».
Η κ. Μπακογιάννη πρότεινε να υπάρξει κοινή διαπραγμάτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων με την τρόικα, καθώς και να περάσει νόμος για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200 και την κατάργηση της ασυλίας.
Φ. Κουβέλης: Θα καταψηφίσουμε το Μεσοπρόθεσμο
«Η διαφωνία μας είναι δεδομένη, θα καταψηφίσουμε το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.
Όπως επισήμανε, διαφώνησε με τον πρωθυπουργό σε πάρα πολλά ζητήματα και πρότεινε να υπάρξει αναστροφή της ασκούμενης πολιτικής για να σταματήσει η ύφεση.
Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε την ανάγκη να διεκδικήσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου και πρότεινε να διαμορφωθεί ένα πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 20 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων από το ΕΣΠΑ και με την έκδοση επενδυτικού ομολόγου.
«Όλα τα άλλα, πρόσθεσε, «η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί ότι δεν αποτελούν απάντηση στα μεγάλα προβλήματα».
Σε «αντεπίθεση στη νέα επιδρομή» καλεί το ΚΚΕ
Υπενθυμίζεται ότι η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αρνήθηκε την πρόσκληση του Πρωθυπουργού, καθώς «θεωρεί ότι δεν υπάρχει αντικείμενο για τη συγκεκριμένη συνάντηση, από τη στιγμή που είναι και γνωστές και εκδιαμέτρου αντίθετες οι θέσεις της κυβέρνησης και του ΚΚΕ».
Σε ανακοίνωσή του για τα νέα μέτρα το ΚΚΕ κάνει λόγο για «άγρια περικοπή μισθών, επιδομάτων ανεργίας, συντάξεων, νέα αύξηση των φόρων για τα λαϊκά στρώματα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα (ψωμί, γάλα, κρέας) στο 23%, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο φυσικό αέριο, κλείσιμο νοσοκομείων, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και επιχειρήσεων».
«Καμία συναίνεση, καμία ανοχή» διαμηνύει το Κομμουνιστικό Κόμμα, υπογραμμίζοντας πως «φρένο στην πτώχευση του λαού δεν μπορεί να βάλει η αγανάκτηση ή τα εκτονωτικά ξεσπάσματα. Αυτό που μπορεί να ορθώσει εμπόδια είναι η ριζοσπαστικοποίηση, η οργανωμένη πάλη των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων».
YΠΟΙΚ: Εξειδικεύσεις μέτρων στον Τύπο δεν αποτελούν ειλημμένες αποφάσεις
Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι σημερινά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε συγκεκριμένες εξειδικεύσεις παρεμβάσεων, πέραν όσων παρουσιάστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου, αποτελούν απλές υποθέσεις και σενάρια και δεν αντιστοιχούν σε ειλημμένες αποφάσεις.
Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι οι παρεμβάσεις για το 2011, καθώς και αυτές που εντάσσονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, θα οριστικοποιηθούν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και μετά το διάλογο με τα άλλα πολιτικά κόμματα.