Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Χρίζει διάδοχο τον Βενιζέλο

Αύριο το πρωί στις 09:00 θα ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός και στις 13:00 θα γίνει η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.Επισήμως, η καθυστέρηση οφείλεται σε τελευταίες διορθώσεις στο σχήμα, ωστόσο είναι φανερό ότι το ζήτημα του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει λυθεί οριστικά.Ο άνθρωπος κλειδί για την έξοδο της κυβέρνησης από την κρίση που ξέσπασε από το απόγευμα της Τετάρτης, φαίνεται ότι είναι ο νυν υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.
Προηγήθηκε η συνάντησή του κ. Βενιζέλου με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου το μεσημέρι της Πέμπτης πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, όπου και επαναβεβαιώθηκε η εμπιστοσύνη των βουλευτών στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.Πλέον,  με τον ανασχηματισμό επί θύραις, ο κ. Βενιζέλος είναι και πάλι αυτός που λύνει τα χέρια του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα είναι ο αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης.

Μάλιστα, μετά την άρνηση του Λουκά Παπαδήμου και με δεδομένο ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αποχωρεί το υπουργείο Οικονομικών, όλα δείχνουν ότι ο κ. Βενιζέλος θα πάρει στα χέρια του και την "καυτή πατάτα" της οικονομίας, χωρίς να είναι σίγουρο.

Είναι προφανές ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναβαθμίζεται, ωστόσο αναλαμβάνει μια αποστολή με τεράστιες πιθανότητες αποτυχίας.

Άλλωστε οι σχέσεις Παπανδρέου-Βενιζέλου έχουν περάσει από σαράντα κύματα, όταν και οι δύο διεκδικούσαν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μετά τις συνεχείς εκλογικές αποτυχίες του σημερινού πρωθυπουργού.

Μετά την ήττα του στις εσωκομματικές εκλογές, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπήρξε ιδιαίτερα προσεκτικός και ο Γιώργος Παπανδρέου έδειχνε να τον εμπιστεύεται με αποκορύφωμα τις τελευταίες εξελίξεις.

Τα υπόλοιπα σενάρια

Το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει απομάκρυνση πολλών υφυπουργών και συγχωνεύσεις υπουργείων.

Αυτοί που φέρονται σίγουροι ότι θα παραμείνουν ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

Στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο θα ανατεθούν αρμοδιότητες και του τομέα εργασίας και του Αθλητισμού.

Αναβαθμισμένος θα είναι και ο νυν υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας.

Γρίφος παραμένει αν θα παραμείνει στη θέση του ο Γ. Ραγκούσης, καθώς αν απομακρυνθεί η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, πιθανότατα θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της.

Για τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ακούγεται μόνο το υπουργείο Εξωτερικών.

Ερωτηματικό παραμένει ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Πάυλος Γερουλάνος καθώς σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια είτε θα μετακινηθεί στο υπουργείο Επικρατείας, είτε θα αναλάβει το γραφείου του πρωθυποργού στο Μαξίμου.

Τέλος εκτός κυβερνητικού σχήματος θα παραμείνει η Βάσω Παπανδρέου καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα και αν της προταθεί θέση θα αρνηθεί.